Enerji

Isı Yalıtımı (İzolasyon) Nedir? Nasıl Yapılır?

Isı Yalıtımı ile enerji maliyetlerimizin sürekli artması konusunda enerji verimliliği sağlayarak maliyetlerimizde düşürme mümkün olmaktadır. Özellikle evlerimizde yüksek gelen elektrik ve doğalgaz faturaları giderek daha ağır gelmeye başlamıştır. Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına sürekli gelen zamlar insanların cebini yakmaya başlamıştır.

Daha önceki yazılarımızda evlerimizde ve iş yerlerinde enerji verimliliğine ilişki yazıları sizlerle paylaşmıştık. (Bkz. Evinizde Elektrik Faturanızı Düşürün) Bu yazımızda da enerji verimliliğine yönelik bir yazı ele aldık. Özellikle evlerimizde doğrudan etkisi olan ısı yalıtımı (izolasyon) konusu sizlere detayları ile anlatmaya çalışacağız.

Isı Yalıtımı Nedir?

Isı yalıtım, bir yalıtım malzemesi kullanılarak iç ortamdan dış ortama veya dış ortamdan iç ortama olan ısı transferini minimuma indirilmesidir.

Binalarda ısı yalıtımı son derece önemli olup yapılan ısı yalıtımının özelliğini uzun yıllar boyunca koruyabilmesi için iyi tasarlanmış bir yapı ile izolasyon malzemesinin iç ve dış etmenlerden olabildiğince korunması gerekmektedir. Aksi durumda izolasyon malzemeleri özelliğini kaybetmekte ve ısı kayıpları artmaktadır.

Isı yalıtımı binalarda, tesisatlar da yapılmaktadır. Bunları detaylıca inceleyelim.

Binalarda Isı Yalıtımı

Dünya’da ki enerji kaynakları giderek azalmakta ve az kalan kaynakları daha etkin kullanmak için bir çok çalışma yapılmaktadır. Enerji verimliliği de bu çalışmaların başında gelmektedir.

Binalarda (konutlarda) enerji tüketiminin büyük çoğunluğu ısıtma ve soğutma sistemlerinde gerçekleşmektedir. Isıtma ve soğutma enerjisinin düşürülebilmesi iyi bir ısı yalıtımı ile mümkün olabilmektedir. Sıcaklık farkı olan iki ortam arasında (konutun içi ve konutun dışı) ısı transferini minimuma indirmek için ısı yalıtımı uygulaması yapılmaktadır.

Isı Yalıtım Alanları
Isı Yalıtım Alanları

Binalarda iç ortam ile dış ortam arasındaki tüm elemanlara ısı yalıtımı yapılabilmektedir. İç ortam ile dış ortam arasında, duvarlar, çatılar, döşemeler, kapılar, pencereler bulunmaktadır. Bu elemanlar için ısı yalıtımını kısaca inceleyelim.

Duvarlar

Binanın iç ortamı ile dış ortamı arasında en fazla ısı transferi gerçekleşen kısmı duvarlardır. Isıtılan veya soğutulan iç ortamdaki ısı ile dış ortamdaki ısıyı bir birinden ayırmak ve ısı geçişini minimuma indirmek gerekir. Dış duvarlar genel olarak sıva, tuğla, kolon gibi yapı bileşenlerinden oluşur. Binanın dış cephesine yapılacak bir izolasyon uygulaması ısı transferini düşürecek ve ısıtma – soğutma için tüketilen enerjinin azalmasını sağlayacaktır.

Pencere

Pencerelere sonradan ısı izolasyonu yapılmasa da satın alırken pencerenin ısı geçirgenlik katsayısına (U Değeri) dikkat edilmeli ve düşük U değerine sahip pencereler tercih edilmelidir. Günümüzde tüm evler için çift camlı konfor pencereleri önerilmekle birlikte soğuk bölgelerimizde üç camlı pencereler kullanılmaktadır. Pencere ile duvar arasında boşluk olmamalı ve hava dışarıya sızdırılmamalıdır.

Çatı – Döşeme

Binalarda ısı transferinin en fazla olduğu alanlardan olan Çatı ve Döşemede de ısı izolasyonu son derece önemlidir. Mevcut çatının yük durumu, eğimi, bölgesi gibi durumlara bakılarak izolasyon malzemesi seçilebilir ve uygulaması yapılabilir. Aynı şekilde döşeme için de döşeme türü, döşeme malzemeleri incelenerek izolasyon malzemesi seçimi yapılmalıdır.

Isı Yalıtım Malzemeleri

Isı yalıtım malzemeleri gelişen teknoloji ile birlikte çok çeşitli duruma gelmiştir. Yeni ısı yalıtım malzemeleri için çalışmalar sürekli yapılmaktadır. Isı yalıtım malzemesi seçimin dikkat edilecek konuların başında ısı yalıtım malzemesinin ısı iletim katsayısıdır. Isı iletim katsayısı ne kadar düşük olursa yapılan izolasyon ile ısı transferi o kadar azalacaktır. Bu nedenle ısı transfer katsayısı düşük izolasyon malzemesi tercih edilmelidir.

Isı Yalıtım Malzemeleri
Isı Yalıtım Malzemeleri

Isı Yalıtım Malzemeleri genel olarak Cam Yünü, Taş Yünü, Ekspande Polistiren (EPS), Ekstrude Polistiren (XPS),  Poliüretan (PUR) olarak sıralanabilir.

Tesisatta Isı Yalıtımı

Endüstriyel işletmelerde buhar, sıcak su gibi tesisatlar ısı izolasyonu yapılmalıdır. İşletmelerde tesisat izolasyonu genel olarak yapılmakla birlikte, vana, flanş, pislik tutucu, pompa gibi elemanlarda izolasyon yapılmamaktadır. İzolasyon yapılmayan ekipmanlardan ısı kaçağı yüksek olacağı için işletmenin enerji maliyetlerine doğrudan etki edecektir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.