Mühendislik

Yalıtım Malzemeleri ve Özellikleri

Yalıtım Malzemeleri ile ilgili bir önceki yazımızda sizleri bilgilendirme, yalıtım nedir, yalıtım neden yapılır gibi konulara açıklama getirip binalarda ısı yalıtımı için detaylı bilgileri sizlere sunmuştuk. (Bkz. Isı Yalıtımı (İzolasyon) Nedir? Nasıl Yapılır?)

Isı yalıtımı konusunda ısı yalıtımı için kullanılan yalıtım malzemelerinin isimleri paylaşmış, çok detaya girmemiştik. Bu yazımızda ısı yalıtım malzemelerinin yanında, su yalıtımı ve ses yalıtımı için kullanılan malzemeleri sizlere tanıtmak istedik.

Tercih Edilen Yalıtım Malzemeleri

Ülkemizde yalıtım için en fazla tercih edilen malzemeleri sizler için araştırdık ve listemizi hazırladık.

Isı Yalıtımı

Ülkemizde ısı yalıtımı için bir çok farklı malzeme kullanılmakla birlikte üretimi de ülkemizde yapılan ısı yalıtım malzemeleri şu şekildedir.

Cam Yünü, Taş Yünü, Polistren ve Poliüretan Plastik Köpük, Boşluklu beton, gaz beton, delikli tuğla, bims tuğla, asmolen, sentetik elyaf malzemeler, odun lifi, yonga, pres edilmiş levhalar, perlit, mantar gibi malzemeler en fazla kullanılan ısı yalıtım malzemeleridir. Isı yalıtım malzemesi seçerken projenize uygun, ısı iletim katsayısı düşük olan malzemeyi seçmelisiniz.

Su ve Nem Yalıtımı

Akarsu, nehir, göl ve deniz kenarındaki evler genelde nem (rutubet) konusunda sorunludur. Bölgenin nemli olması evlerde de nem sorununu ortaya çıkarmaktadır. Sadece su kaynaklarına yakın evlerin başına gelmeyen nem sorunu, nem oranı yüksek bölgelerde ve bodrum katlarında sıklıkla ortaya çıkmaktadır.

Ülkemizde su ve nem (rutubet) yalıtımı için bir çok farklı malzeme kullanılmakla birlikte üretimi de ülkemizde yapılan su ve Nem (rutubet) yalıtım malzemeleri şu şekildedir.

Asfalt (Tabii asfalt, suni asfalt, mastik asfalt), bitüm, asfaltlı cam yünü, katran, ruberoit (asfaltla doyurulmuş karton), yalıtım pestili gibi malzemelerle birlikte kullanılan jüt bezi ve kanaviçe, hazırlanan harçların içine %2 ile %15 arasında bir oranda karıştırılarak kullanılmaktadır.

Ses Yalıtımı

Ses yalıtımı, günümüz evlerinde özellikle apartman tarzı evlerde büyük bir ihtiyaç haline gelmiştir. Isı yalıtımı için kullanılan malzemelerin tamamı ses yalıtımı içinde kullanılabilmektedir. Bunlar durgun hava, taş yünü, cam yünü, polistren köpük ve keçe gibi örnekler artırılabilir.

Yalıtım Malzemelerinin Özellikleri

Cam Yünü

Cam yünü yalıtım malzemesinin üretimi ülkemizde yapılabilmektedir. Cam yününün ham maddesi inorganik maddeler olan kum, soda, boraks gibi maddelerin karışımıdır. Kullanım alanı oldukça geniş olup binalarda, araçlarda, tesisat yalıtımında ısı ve ses yalıtımı olarak sıkça tercih edilmektedir. Sıcaklık dayanımı 550oC – 650oC arasındadır. Ayrıca yangın sınıfı A (yanmaz)’dır.

Cam Yünü Yalıtım Malzemesi
Cam Yünü Yalıtım Malzemesi

Taş Yünü

Taş yünü yalıtım malzemesinin üretimi ülkemizde yapılabilmektedir. Taş yünü yalıtım malzemesinin ham maddesi bazalt kayasıdır. Bir çok alanda tercih edilen taş yünü konutlarda, araçlarda, tesisatlarda ısı ve ses yalıtımı olarak kullanılmakla birlikte yangın durdurucu olarakta kullanılmaktadır. Sıcaklık dayanımı 650oC – 750oC arasındadır. Ayrıca yangın sınıfı A (yanmaz)’dır.

Taş Yünü Yalıtım Malzemesi
Taş Yünü Yalıtım Malzemesi

Asfalt Yalıtım

Asfalt yalıtım genel olarak su yalıtımı amacıyla kullanılır. Asfaltın sürülmesi veya püskürtülmesi şeklinde uygulanmaktadır. Asfalt yalıtım bir kaç kat yapılmalı ve katlar arasına cam tülü konulmalıdır.

Polimer Bitüm (Membran) Yalıtım

Çatı yalıtımı için akla ilk gelen yalıtım polimer bitüm (Membran) yalıtımdır. Özellikle diğer yalıtım malzemelerine göre bir çok avantajı vardır. Bazı avantajlarını yazacak olursak;

– Çatıya monte edilmez, yapıştırılır. Bu nedenle rüzgar dayanımı çok daha fazladır.
– Esneyebilen bir örtü şeklindedir. Bu nedenle binanın hareketine ve genleşmeye uyum sağlar.
– Malzemeler arasında uyumsuzluk olmaz, tüm çatı aynı malzemenin farklı versiyonları ile kaplanabilir.
– Polimer Bitüm yumuşak bir malzemedir. Bu nedenle uygulaması kolaydır, köşelerde boşluk kalmaz, tüm alanlara rahatlıkla uygulanabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.