EnerjiIsıtma

Termostatik Vana Nedir, Nasıl Kullanılır?

Son günlerde enerji fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle enerji verimliliği konularına biraz ağırlık verdik. Evimizde yapabileceğimiz küçük değişiklikler ile enerji verimliliği ve enerji tasarrufu sağlayabileceğimizi gördük. (Bknz. Evlerde Enerji Verimliliği)

Yaz aylarında elektriği büyük oranda artıran klimalar içinde bazı önerilerimiz olmuş ve küçük ayarlar ile enerji tüketimimizi düşürebileceğimizi de görmüştük. (Bknz. Klimanızı Daha Verimli Kullanın)

Doğalgaza gelen zamdan sonra gelen faturaların el yakmaması ve konforlu bir ısınma sağlayabilmek için yine bir öneri yazısı yazalım dedik. Isınma ile ilgili genel önerilerimiz daha sonra olacak fakat şuan ısıtmayı doğrudan etkileyen, odanızın sıcaklığını kontrol edebileceğiniz Termostatik Vana’yı ele alıyoruz.

Termostatik Vana

Termostatik vanalar, petek (radyatör) girişlerinde bulunan ve odanızın sıcaklığını istediğiniz seviyede tutan cihazlardır. Özellikle merkezi ısıtma sistemine sahip bir binada oturuyorsanız ihtiyacınız kadar kullanabilmek için termostatik vanalar olmazsa olmazlardandır. Odanızı istediğiniz sıcaklıkta tutmak ve fazlasını kullanmamak için tavsiye edilir.

Termostatik Vana
Termostatik Vana

Termostatik Vana ile kombi’den ayar yapmadan odanızın sıcaklığını ayarlayabilirsiniz. Fakat kombiler size özel olduğu için termostatik vanaya bir bütçe ayırmak istemeyebilirsiniz. Bu durumda kombiden ayar yapabilirsiniz. Kombiden ayar yaptığınızda tüm evin sıcaklığı aynı olacaktır. Her odanın farklı sıcaklıkta olmasını istiyorsanız (örneğin çocuk odası 26°C olsun, mutfak 22°C olsun gibi) termostatik vana kullanmanız gerekmektedir.

Termostatik Vana Ayarları

Termostatik vanaların üzerinde plastik bir kapak bulunuyor. Bu kapağın üzerinde 0’dan 5’e kadar rakamlar yazar. (Bazı vanalarda 0’dan 8’e bazılarında ise 0’dan 10’a kadar olabiliyor.) Bu kapağın içinde sıvı sensör bulunur ve oda sıcaklığı yükseldikçe genleşerek vana içerisindeki mili iter ve vanayı kapatır. Oda sıcaklığı düştüğünde ise büzülür ve mili çekere vananın açılmasını sağlar.

Kapak Üzerindeki Numaralar 0 1 2 3 4 5
Odada Sağlayacağı Sıcaklık 8°C 12°C 16°C 20°C 24°C 28°C
Termostatik Vana
Termostatik Vana

Vana kapağında yazan numaralara göre ayarlanabilecek ortalama sıcaklıklar yukarıdaki gibidir. Bu numaraları kısaca açıklayalım.

0 Konumu: Bu konuma peteğiniz çalışmayacak ise getirilir. Vana tam kapalı olup ısıtma yapmaz.

1 Konumu: Uzun süre evde olmayacaksanız (tatil, seyahat vb.) 1 konumu minimum ısıtma ile evinizi aşırı soğumamasını sağlayacaktır.

2 Konumu: Genelde yatak odalarında önerilmekle birlikte merkezi ısıtma sistemi olan bir dairede yaşıyorsanız ve haksızlığı önleme adına ısı gider paylaşımı yönetmeliğine göre evinizi yine ısıtmanız gerekiyor. 2 konumu ile evinizi 15-16°C’de tutabilirsiniz.

3 Konumu: Sürekli bulunulan salon gibi, oturma odası gibi alanlarda önerilir.

4 Konumu: Banyo gibi ıslak hacimlerde önerilir.

5 Konumu: Maksimum ısıtma sağlar.

Enerji verimliliği nerede diyebilirsiniz. Burada verimlilikten ziyade tasarruf söz konusu. Odanızın sıcaklığını 1°C düşürmeniz ortalama %6’lık bir ısı tasarrufu anlamına gelmektedir. Isı ihtiyacı olmayan odaları kısarak tasarruf sağlayabilirsiniz.

Termostatik Vana Kullanım Önerileri

Termostatik vana ayarını bir kez yaptığınızda bir daha değiştirmeniz gerekmemektedir. Odanızın sıcaklığına göre vana görevini yerine getirecek ve odayı istediğiniz sıcaklığa getirecektir. Termostatik vana kullanımı ile ilgili bir kaç önerimizi paylaşalım.

  • Termostatik vananın üzerine kapatmayın. Kapattığınız vana oda sıcaklığını tam olarak algılayamaz ve oda istediğiniz sıcaklıkta kalmaz.
  • Isı kaynaklarına (lamba, mutfak cihazları, güneş) yakın olan termostatik vanalar ısı kaynaklarından etkileneceği için erken kapatacak ve odanız ısınmayacaktır. Bu ısı kaynaklarından uzak tutmalı veya aralarına yalıtkan birşeyler koymalısınız.
  • Termostatik vananın önüne birşey koymayın. Eğer bir şeyler koymanız gerekiyorsa en az 15 cm aralarında mesafe bırakmalısınız.
  • Evde uzun süre kimsenin olmayacağı durumlarda vana ayarını düşürmeniz gereklidir. Evin aşırı soğumasını önleyecek fakat mümkün olduğunca az enerji tüketecektir.
  • Termostatik vanaları mutfak deterjanı ile temizleyebilirsiniz. Bulaşık teli, çözücüler, alkol gibi temizlik malzemeleri termostatik vanaya zarar verebileceği için bunları kullanmayınız.

Termostatik Vana Montajı

Termostatik Vana Montaj Şekilleri
Termostatik Vana Montaj Şekilleri

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.