EnerjiMühendislik

Evlerde Enerji Verimliliği

Enerji fiyatları her geçen gün artıyor. Özellikle ülkemizde enerji anlamında dışa bağımlı olduğumuz için döviz fiyatlarındaki en küçük değişim bile halka yansıtılıyor. Döviz fiyatları yükseldiğinde gelen zamlar döviz fiyatları düştüğünde indirim olarak geri dönmüyor. Ülkemizde yapılan zamlar genelde geri alınmıyor.

Elektrik ve doğalgaz fiyatlarının sürekli artması ile evimizde enerjimizi verimli kullanmak son derece önem arz ediyor. Yapacağınız küçük tedbirler ile kullandığınız enerjide ciddi bir düşüş sağlayabilirsiniz. Bu yazımızda çok bilinen ve az bilinen enerji verimliliği tasarruf önlemlerini sizlerle paylaşıyor olacağız.

Enerji Verimliliği Nedir?

Öncelikle evlerimiz için enerji verimliliğinin kısa bir tanımını yapalım. Enerji verimliliği evlerde konfor şartlarını değiştirmeden, konfor düşüşü yaşamadan tükettiğiniz enerjinin azaltılmasıdır.

Enerji Verimliliği
Enerji Verimliliği

Ülkemizde verimlilik ve tasarruf kavramları birbirine sıkça karıştırılmaktadır. Bunu anlatabilmek için en iyi örnek aydınlatmadır. Evinizde kullandığınız aydınlatmanın gereksiz olduğu zamanlarda kapatılması tasarruftur. Evinizde kullandığınız aydınlatmanın daha düşük enerji tüketimine sahip bir aydınlatma ile (örneğin LED aydınlatma) değiştirilmesi ise verimliliktir.

Yazımızda verimlilik ve tasarruf önerileri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz..

Evlerde Enerji Verimliliği Önerileri

1. Aydınlatma Değişimi

Yukarıda verdiğimiz örnek nedeniyle ilk sıraya aydınlatma değişimini yazıyoruz. LED aydınlatmalar flouresan aydınlatmalara göre neredeyse %50 daha az enerji tüketiyor. Fakat fiyat olarak biraz pahalılar. Bu nedenle evinizdeki tüm aydınlatmaları hemen değiştirmek yerine ampulünüz yandıkça yeni alırken LED almanız çok daha uygun olacaktır.

2. İzolasyon

Evlerimizde kullandığımız enerjinin büyük kısmı ısıtma ve soğutma için harcanır. Kışın kombi, kazan, soba ile ısınmaya çalışırken yazın ise klima ile soğumaya çalışır. Isınmak ve soğumak için harcanan enerjinin duvarlardan, çatıdan ve döşemeden uçup gitmesi kimsenin hoşuna gitmez. Bu nedenle eğer evinizin duvarlarında, çatısında ve döşemesinde izolasyon yok ise hemen yaptırmalısınız. İzolasyonlu ev ile izolasyonsuz ev arasında nerdeyse %30 enerji tüketimi farketmektedir.

3. Enerji Verimli Cihazlar

Teknolojinin gelişmesi ile yeni üretilen cihazlar giderek daha az enerji tüketmektedir. Yeni cihaz alırken (Televizyon, buzdolabı, klima, ütü vb..) enerji verimlilik sınıfına dikkat etmeniz ve yıllık enerji tüketimini dikkate almanız oldukça faydalı olacaktır.

4. Isı Pompası

Mevcut evler için biraz pahalı bir çözüm olan ısı pompası yeni yapılan evler için mutlaka olmalıdır. Evinizin konumuna göre en uygun ısı pompası seçeneği ile enerji tüketimlerinizi düşürmeniz oldukça kolaydır.

evlerde enerji verimliliği
evlerde enerji verimliliği

Enerji Tasarruf Önlemleri

Enerji tasarrufu büyük oranda alışkanlıklarımıza bağlıdır. Okullarda aldığımız eğitim, aileden görülen sistem ve edinilen alışkanlıklar ilerleyen zamanlarda ne kadar enerji tüketeceğinizi belirler.

Bir örnek vermek gerekir ise ülkemizde diş fırçalar iken ortalama 8-10 bardak su kullanılmaktadır. Japonya’da ise küçük çocuklar sadece yarım bardak su ile dişlerini fırçalamakta ve bize göre çok daha az su tüketmektedir.

Evlerde yapabileceğimiz tasarruf önlemlerine hep birlikte göz atalım.

Aydınlatma

Yukarıda verimlilik başlığı altında incelediğimiz gibi aydınlatma büyük bir enerji tüketimine sahiptir. Bunun için gereksiz gördüğünüz tüm zamanlarda aydınlatmalar kapalı olmalıdır. Merdiven boşluğu, otopark, depo gibi çok sık kullanılmayan alanlarda sensör uygulaması ile tüm aydınlatmaların değil sadece bulunulan bölgedeki aydınlatmaların çalışması sağlanmalıdır.

Pencere

Koronavirüs günlerinde çok önemli olan pencere açarak evi havalandırmak enerji tasarrufu içinde oldukça önemlidir. Pencereyi her açtığınızda evinize iklimlendirilmemiş hava girmekte ve ısıttığınız veya soğuttuğunuz hava dışarı çıkmaktadır. Özellikle kış günlerinde havalandırma öğlen vakti, dış havanın en sıcak olduğu zamanlarda yapılmalıdır. Yaz günü ise öğlen değil akşam veya gece pencereler açılarak havalandırma yapılmalıdır.

Ayrıca çift camlı bir pencereye sahip değilseniz ısı kaybınız ve ısı kazancınız oldukça fazla olacaktır. Bu nedenle mümkün ise çift camlı bir pencereye geçmeniz önerilir.

Pencere çerçevelerinin kenarlarından genelde hava sızıntıları olur. Bunları önlemek için pencere çerçevesinin kenarlarına izolasyon bantları yapılabilir. Böylelikle ısı kaybı ve kazancınız minimuma inmiş olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.