Mühendis Maaşları

2022 Enerji Sistemleri Mühendisi Maaşları Nedir?

2022 Enerji Sistemleri Mühendisi Maaşları bu alanı tercih eden, tercih etmek isteyen ve bu alanda çalışmakta olan herkesin merak ettiği ve araştırmalar yürüttüğü konulardan bir tanesidir. Maaş konusu bir çok kişi için gizli bilgi olsa da başka mühendislerin maaşlarını herkes merak eder. Bu yazımızda genel hatları ile Enerji Sistemleri Mühendisi Maaşları konusunu ele aldık.

Enerji maliyetlerinin artması ve enerji kaynaklarının azalması ile enerjiye verilen önem her geçen gün artarken ülkemizde enerji sistemleri mühendisliği bölümü de son zamanların yükselişte olan bölümlerinden bir tanesi. Mezun öğrenci sayısı her geçen gün artarken hakettiği yeri henüz bulamayan enerji sistemleri mühendisliği bölümü emin adımlarla yoluna devam etmektedir.

2022 Enerji Sistemleri Mühendisi Maaşları

Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü tercihlerine yazmadan önce her öğrencinin merak ettiği konuların başında Enerji Sistemleri Mühendislerinin aldıkları maaş gelmektedir. Maaş skalası oldukça geniş olmakla birlikte kişiye doğrudan bağlı bir etkendir. Sizi diğer mühendislerden ayıran ne kadar fazla özellik var ise maaşını o kadar artacaktır.

Enerji Sistemleri Mühendisleri için özel sektör ve kamu sektörü için 2022 yılında alınan maaşları genel olarak yazalım. Daha önce belirttiğimiz gibi özel sektörde maaşlar çok değişken olmakla birlikte kamuda biraz daha sabittir.

Özel Sektör Enerji Sistemleri Mühendisi Maaşı

Pozisyonlar En Düşük (TL) Ortalama (TL) En Yüksek (TL)
Enerji Sistemleri Mühendisi (Başlangıç) 4250 5500 7100
Kıdemli Enerji Sistemleri Mühendisi (+2 yıl tecrübe) 6500 7800 9750
Uzman Enerji Sistemleri Mühendisi (+5 yıl tecrübe) 8600 9200 13.500

Yukarıdaki tabloda görebileceğiniz üzere 4.250 TL’den başlayan maaşlar tecrübeli Enerji Sistemleri mühendisi seviyesine gelindiğinde 13.500 TL’ye kadar çıkabilmektedir. (Maaşlar net olarak yazılmıştır.)

Kamuda Enerji Sistemleri Mühendisi Maaşı

2022 Kamuda Mühendis Maaşı
2022 Kamuda Mühendis Maaşı

Kamuda mühendis maaşları 2021 ocak ayında 8.025 TL, 2021 Temmuz ayında 8.669 TL, 2022 Ocak ayında ise 11.440 TL olarak belirlenmiştir.

Yukarıdaki tabloda ayrıca araştırma görevlisi maaşına da bir parantez açmak gerekiyor. Çünkü Enerji Sistemleri mühendisleri akademik bir kariyeri de tercih edebilir. Araştırma görevlisi pozisyonunda maaş miktarı tüm bölümlerde sabittir. Bu nedenle de araştırma görevlisi olarak çalışan bir Enerji Sistemleri mühendisinin 2022 Ocak ayından itibaren maaş tutarı ise yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere 10.809 TL olarak belirlenmiştir.

Tüm bu maaş aralıklarının yanı sıra Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) brüt mühendis asgari ücretini 2022 yılı için 7.850 TL olarak belirledi. Enerji Sistemleri Mühendisi Maaşları’da TMMOB tarafından asgari olarak belirlenmiştir.

2022 Mühendis Taban Maaşı
TMMOB 2022 yılı için brüt mühendis asgari ücretini 7850 TL olarak belirledi. (Kaynak: TMMOB)

Yurt Dışında Enerji Sistemleri Mühendisliği Maaşları

Enerji Sistemleri mühendislerine yurt dışında da çeşitli ülkelerde ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca yurt dışında Enerji Sistemleri mühendisliği maaş aralıkları da yine tecrübe, bilgi birikimi, sektör ve ülkelere göre farklılık göstermektedir. Bunların dışında çalışmak istediğiniz ülkenin dilini de bilmenin oldukça önemlidir. Örneğin Almanya’da çalışmak istiyorsanız Almanca bilmeniz durumunda daha fazla iş ilanına başvuru yapabilirsiniz bu da maaş aralığınızın genişlemesini sağlayacaktır.

Genel olarak Glassdoor web sitesinden aldığımız bilgiler ışında, belirli ülkelere göre yurt dışında Enerji Sistemleri mühendisliğinin yıllık brüt maaş miktarları aşağıdaki gibi listelenmiştir.

  • Avusturya: 70.440 € / yıl
  • ABD: 62.950 $ / yıl
  • Almanya: 43.340 € / yıl
  • İngiltere: 32.850 £ / yıl
  • Fransa: 44.510 € / yıl
  • Kanada: 79.250 CA$ / yıl

Öneri: Enerji Sistemleri Mühendisi maaşlarını öğrenmek isteyen bir çok mühendis adayı Makine mühendisi maaşlarını da merak etmekte; sizin için hazırladığımız Makine Mühendisi maaşları isimli içeriğimize de göz atmanızı tavsiye ederiz.

Enerji Sistemleri Mühendislerinin Maaşını Etkileyen Faktörler

Daha önceki bölümlerde de belirttiğimiz gibi mühendislik maaşlarını etkileye 4 temel kriter vardır. Bunlar tecrübe, bilgi birikimi, çalışılan sektör ve firmadır. Ayrıca bunların dışında da bazı faktörler mühendislerin maaşlarını etkileyebilir. Yani Enerji Sistemleri mühendisliği maaş aralıkları da bu temel kriterlere göre değişmektedir. Kısacası Enerji Sistemleri mühendisliği maaşlarını aşağıdaki faktörler belirler.

  • Çalıştığınız firma
  • Çalışılan sektör
  • Bilgi birikimi
  • Çalıştığınız sektördeki tecrübe süreniz
  • İş pozisyonunuz (Proje yöneticisi, Ar-Ge Müdürü vs.)
  • Çalışma koşulları

2021 yılına ait Enerji Sistemleri mühendisi maaşlarını yurt içi özel sektör, kamu sektörü ve yurt dışı olarak merak ediyorsanız 2021 Enerji Sistemleri Mühendisi Maaşları konumuzu incelemenizi önermekteyiz.

Eğer sizde Mühendis maaşlarını merak ediyorsanız, Güncel bilgiler ile sizlere her dalda mühendislerin almış oldukları maaşları takip edeceğiniz, Mühendis maaşları kategorimizi takip etmeye davet ediyoruz. Konu ile ilgili olarak sormak istedikleriniz varsa yorum kısmından soru sormaktan çekinmeyiniz. Uzman kadromuz, bilgimiz ve tecrübemiz doğrultusunda sizlere en doğru bilgiyi, en hızlı şekilde vermeyi amaçlamaktayız.

Ayrıca Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrenci arkadaşlarımız Enerji Sistemleri Mühendisliği 2022 taban puanlarını inceleyebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.