Mühendis Maaşları

2022 Endüstri Mühendisi Maaşları Nedir?

2022 Endüstri Mühendisi Maaşları bu alanı tercih eden, tercih etmek isteyen ve bu alanda çalışmakta olan herkesin merak ettiği ve araştırmalar yürüttüğü konulardan bir tanesidir. Maaş konusu bir çok kişi için gizli bilgi olsa da başka mühendislerin maaşlarını herkes merak eder. Bu yazımızda genel hatları ile Endüstri Mühendisi Maaşları konusunu ele aldık.

Endüstriyel alanda teknolojilerin sürekli gelişmesi Endüstri 4.0 modelinin benimsenmesi ile Endüstri Mühendislerinin önemi daha da artmış durumda.

2022 Endüstri Mühendisi Maaşları

Endüstri Mühendisliği bölümü tercihlerine yazmadan önce her öğrencinin merak ettiği konuların başında Endüstri Mühendislerinin aldıkları maaş gelmektedir. Maaş skalası oldukça geniş olmakla birlikte kişiye doğrudan bağlı bir etkendir. Sizi diğer mühendislerden ayıran ne kadar fazla özellik var ise maaşını o kadar artacaktır.

Endüstri Mühendisleri için özel sektör ve kamu sektörü için 2022 yılında alınan maaşları genel olarak yazalım. Daha önce belirttiğimiz gibi özel sektörde maaşlar çok değişken olmakla birlikte kamuda biraz daha sabittir.

Özel Sektör Endüstri Mühendisi Maaşı

Pozisyonlar Minimum Maaş Ortalama Maaş Maksimum Maaş
Yeni Mezun Endüstri Mühendisi 4250 TL 6000 TL 8400 TL
Kıdemli Endüstri Mühendisi (+2 yıl tecrübeli) 5590 TL 7436 TL 9250 TL
Uzman Endüstri Mühendis (+5 yıl tecrübeli) 8500 TL 9200 TL 13.750 TL

Yukarıdaki tabloda görebileceğiniz üzere 4.250 TL’den başlayan maaşlar Uzman Endüstri mühendisi seviyesine gelindiğinde 13.750 TL’ye kadar çıkabilmektedir. (Maaşlar net olarak yazılmıştır.)

Kamuda Endüstri Mühendisi Maaşı

2022 Kamuda Mühendis Maaşı
2022 Kamuda Mühendis Maaşı

Kamuda mühendis maaşları 2021 ocak ayında 8.025 TL, 2021 Temmuz ayında 8.669 TL, 2022 Ocak ayında ise 11.440 TL olarak belirlenmiştir.

Yukarıdaki tabloda ayrıca araştırma görevlisi maaşına da bir parantez açmak gerekiyor. Çünkü Endüstri mühendisleri akademik bir kariyeri de tercih edebilir. Araştırma görevlisi pozisyonunda maaş miktarı tüm bölümlerde sabittir. Bu nedenle de araştırma görevlisi olarak çalışan bir Endüstri mühendisinin 2022 Ocak ayından itibaren maaş tutarı ise yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere 10.809 TL olarak belirlenmiştir.

Tüm bu maaş aralıklarının yanı sıra Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) brüt mühendis asgari ücretini 2022 yılı için 7.850 TL olarak belirledi. Endüstri Mühendisi Maaşları’da TMMOB tarafından asgari olarak belirlenmiştir.

2022 Mühendis Taban Maaşı
TMMOB 2022 yılı için brüt mühendis asgari ücretini 7850 TL olarak belirledi. (Kaynak: TMMOB)

Yurt Dışında Endüstri Mühendisliği Maaşları

Endüstri mühendislerine yurt dışında da çeşitli ülkelerde ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca yurt dışında Endüstri mühendisliği maaş aralıkları da yine tecrübe, bilgi birikimi, sektör ve ülkelere göre farklılık göstermektedir. Bunların dışında çalışmak istediğiniz ülkenin dilini de bilmenin oldukça önemlidir. Örneğin Almanya’da çalışmak istiyorsanız Almanca bilmeniz durumunda daha fazla iş ilanına başvuru yapabilirsiniz bu da maaş aralığınızın genişlemesini sağlayacaktır.

Genel olarak Glassdoor web sitesinden aldığımız bilgiler ışında, belirli ülkelere göre yurt dışında Endüstri mühendisliğinin yıllık brüt maaş miktarları aşağıdaki gibi listelenmiştir.

  • ABD: 76.590 $/yıl
  • Almanya: 64.160 Euro/yıl
  • Kanada: 69.900 KA$/yıl
  • Fransa: 46.580 Euro/yıl
  • İngiltere: 34.100 £/yıl
  • Avustralya: 86.000 AU$/yıl
  • Çin: 176.340 Yuan/yıl

Öneri: Endüstri Mühendisi maaşlarını öğrenmek isteyen bir çok mühendis adayı Yazılım mühendisi maaşlarını da merak etmekte; sizin için hazırladığımız Makine Mühendisi maaşları isimli içeriğimize de göz atmanızı tavsiye ederiz.

Endüstri Mühendislerinin Maaşını Etkileyen Faktörler

Daha önceki bölümlerde de belirttiğimiz gibi mühendislik maaşlarını etkileye 4 temel kriter vardır. Bunlar tecrübe, bilgi birikimi, çalışılan sektör ve firmadır. Ayrıca bunların dışında da bazı faktörler mühendislerin maaşlarını etkileyebilir. Yani Endüstri mühendisliği maaş aralıkları da bu temel kriterlere göre değişmektedir. Kısacası Endüstri mühendisliği maaşlarını aşağıdaki faktörler belirler.

  • Çalıştığınız firma
  • Çalışılan sektör
  • Bilgi birikimi
  • Çalıştığınız sektördeki tecrübe süreniz
  • İş pozisyonunuz (Proje yöneticisi, Ar-Ge Müdürü vs.)
  • Çalışma koşulları

2021 yılına ait Endüstri mühendisi maaşlarını yurt içi özel sektör, kamu sektörü ve yurt dışı olarak merak ediyorsanız 2021 Endüstri Mühendisi Maaşları konumuzu incelemenizi önermekteyiz.

Eğer sizde Mühendis maaşlarını merak ediyorsanız, Güncel bilgiler ile sizlere her dalda mühendislerin almış oldukları maaşları takip edeceğiniz, Mühendis maaşları kategorimizi takip etmeye davet ediyoruz. Konu ile ilgili olarak sormak istedikleriniz varsa yorum kısmından soru sormaktan çekinmeyiniz. Uzman kadromuz, bilgimiz ve tecrübemiz doğrultusunda sizlere en doğru bilgiyi, en hızlı şekilde vermeyi amaçlamaktayız.

Ayrıca Endüstri Mühendisliği bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrenci arkadaşlarımız Endüstri Mühendisliği 2022 taban puanlarını inceleyebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.