IsıtmaTeknoloji

Yerden Isıtma Sistemi

Ülkemize doğalgazın gelmesi ile özellikle büyük şehirlerde kombiler oldukça popüler olmuş ve ısınma için soba kullanımı arka plana atılmıştır. Kombi kullanılan evlerde radyatör ile evin ısınması sağlanır iken günümüzde yerden ısıtma sistemleri daha da popüler hale gelmiştir.

Enerji verimliliği alanında da sıkça kullanılan yerden ısıtma sistemi daha konforlu ve daha az enerji tüketen bir sistem olarak bilinmektedir. Normal radyatör petekli bir ısıtma sisteminde kombi 80 derece’de çalışır iken yerden ısıtma sistemlerinde kombi 35-40 derece’de çalışmaktadır. Uzun süre kapalı kalan bir sistemde su sıcaklığının 15 derece olduğunu düşünürsek ilk durumda sıcaklık farkı 65 derece olup kombi 65 derecelik sıcaklık farkını kapatmaya çalışacaktır. İkinci durumda ise sıcaklık farkı 25 derece olup kombi 25 derecelik sıcaklık farkını kapatmaya çalışacaktır. İkinci durumda tüketilecek yakıt çok daha az olacaktır.

Yerden ısıtma sistemleri oldukça konforlu olsa da zemin sıcaklığını 25 derecenin üzerine çıkardığınızda odada tozların uçuştuğunu görebilirsiniz. Isınan hava yükseldiği için hava hızı çok hızlı bir şekilde değişmekte ve hava hızı arttığında odada bulunan tüm tozlar da uçuşmaktadır.

Yerden ısıtma sisteminin teknik detaylarını, yerden ısıtma sisteminde kullanılan ekipmanları biraz tanıyalım.

Yerden Isıtma Elemanları

Kombi

Her ne kadar yerden ısıtma olsa da ana eleman kombi, merkezi kazan vs’dir. Isı kaynağınız olmadan yerden ısıtma yapma imkanınız bulunmamaktadır.

Kollektör

Kollektör ısıtma hatlarında, ısı kaynağından gelen sıcak suyun odalara / bölgelere dağılmasını sağlayan ve odalarda / bölgelerde soğuyan suyun tekrar geri toplanmasını sağlayan elemanlardır. Yerden ısıtma sistemlerinde mobil kollektörler bulunmakta olup her odaya sıcak suyun dağıtılmasını sağlayıp sonra da tekrar toplanması sağlanır.

Borular (Pex)

Yerden ısıtma sistemi evin odasında bulunan döşemenin altından geçen borulardan oluşur. Isınmamızı sağlayan asıl elemanlar borulardır. Yerden ısıtma sistemlerinde genelde PEX borular kullanılır. PE polietilen’in kısaltılmışı olup X harfi ise çapraz bağlandığını göstermektedir. PEX borular genelde bir koruyucu kılıf içerisinde olur. Boru özerine gelebilecek darbeleri önlemekle birlikte üzerine gelebilecek darbelerin emilmesi ile PEX borular korunmuş olur.

Borular zemine farklı farklı şekillerde döşenebilmektedir. Bunun için öncelikle projede nasıl yapılacağını belirlenmeli ve montaj işleri bu aşamadan sonra başlamalıdır.

Strafor

Strafor bir izolasyon malzemesi olup yerden ısıtma borularının altına serilmektedir. Bu sayede boruların ısıının zemine gitmesi önlenmekle birlikte zeminden ısı kaybı ve ısı kazancıda önleniş olur.

Yerden Isıtma Strafor
Yerden Isıtma Strafor

Isıtma boruları strafor üzerine sabitlenmekte olup bunların üzerlerine şap atılmaktadır. Bu sayede yerden konforlu bir ısı sağlanmış olacaktır.

Plastik Lama

Plastik lamaların amacı PEX borularını straforların üzerine sabitlemektedir. Strafor üzerine PEX borular sabitlenmediğinde şap atılır iken kayma olmakta, sistem devreye girdiğinde sıcak su ile birlikte borularda genleşme olabilmekte ve boruların hareketi ile şapta çatlamalar olabilmektedir. Bu durumu önlemek için plastik lamalar kullanılmaktadır.

Yerden Isıtma Tesisatı

Isıtma Kollektörü

Bir dairede birden fazla ısıtma kollektörü olabilmektedir. Eğer bir apartmanda oturuluyor ise dairedeki en büyük, en merkezi kollektöre kolon hattı çekilmeli ve buradan diğer kollektörlere ve eve dağıtılması sağlanmaktadır.

Yerden Isıtma Kollektörü
Yerden Isıtma Kollektörü

İzolasyon

Yerden ısıtma tesisatında izolasyon konusu oldukça önemlidir. İzolasyon olmayan yerden ısıtma sistemlerinde ısı odaya gitmek yerine istenmeyen yerlere gitme ve odanızı istediğiniz sıcaklığa ısıtamama gibi sorunlar ortaya çıkacaktır.

Öncelikle yerden ısıtma yapılacak zemin incelenmeli ve düz odluğuna kanaat getirdikten sonra yerden ısıtma tesisatına başlanmalıdır. Eğer zemin düz değil ise tesviye betonu atılmalı ve strafor düze zemin üzerine konulmalıdır. Ardından borular projeye uygun döşenmeli ve yerden ısıtma borularının üzerine 5 cm kadar şap atılmalıdır. Şap üzerine ise zemin malzemesi (Parke, Taş, Faans vb.) konularak proje tamamlanmalıdır.

Yerden Isıtma Kesiti
Yerden Isıtma Kesiti

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.