Mühendislik

Mühendislik Nedir? Mühendislik Bölümleri Nelerdir?

Mühendislik son yılların popüler meslekleri arasına girmiş bulunmaktadır. Mühendislik bölümleri ülkemizde oldukça fazla olmasına karşın ülkemizin mühendis ihtiyacı hala devam etmektedir. Üniversitelerin son sınıflarında olan öğrenciler mezuniyet törenlerine katılır iken diğer yandan YKS sonuçlarını bekleyen öğrenciler tercihlerde hangi mühendislik bölümünü yazacaklarını araştırmaktadır.

Bu yazımızda mühendislik tanımını, mühendislik bölümlerini ve en popüler mühendislik alanlarını sizlerle paylaşıyor olacağız. Mühendislik nedir tanımı ile başlayarak sizlere keyifli araştırmalar diliyoruz.

Mühendislik Nedir?

Mühendislik tanımı bir çok farklı yerde bir çok farklı şekilde yapılmasına karşın sizlere yorum katmadan wikipedia üzerinden mühendislik tanımını aktaralım.

Mühendis, insanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı çeşitli yapılar yol, köprü, bina, peyzaj, çevre gibi şehircilik ve imar dışı alanların ilkeleri, bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, gemi, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimse. Modern anlamda mühendis, bilim insanlarının ürettiği teorik bilgiyi tekniker ve teknisyenlerin uygulayabileceği pratik bilgiye dönüştüren kişidir. Demir yolları inşaat mühendisi Arthur Mellen Wellington’a göre mühendislik, “Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır.”.

Mühendis olan kişilerin, yüksek lisans bitirerek elde ettikleri unvana yüksek mühendis denir.

Mühendis Nedir? Mühendislik Bölümleri Nelerdir?
Mühendis Nedir? Mühendislik Bölümleri Nelerdir?

Türk Dil Kurumu ise aşağıdaki şekilde tanımlamaktadır.

“İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimse”

Nasıl Mühendis Olunur?

Ülkemizde mühendis olmak için mühendislik eğitimi alınması gereklidir. Bunun için Üniversitelerin ilgili mühendislik bölümünden mezun olan kişiler mühendis ünvanını almaktadır.

Üniversitelerin mühendislik bölümlerine girebilmek için ÖSYM tarafından yapılan YKS sınavına girmeli ve tercihlerinizde mühendislik bölümü yazarak yerleşmeniz gereklidir. Ülkemizde bir çok mühendislik bölümünün puanı yüksektir. (Bkz. 2022 Mühendislik Bölümleri Taban Puanları) Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden bir tanesine yerleştikten sonra 4 yıllık lisans eğitiminizi tamamlamanız gerekmektedir. Bu süreçte hemen hemen her branştan dersleri alır ve başarılı olmanız gerekir.

Tüm derslerinizi başardıktan sonra mezuniyet töreninde KEP atar ve mühendis yemini ederek mühendis olarak aramıza katılmış olursunuz.

Mühendis Yemini

Bana verilen Mühendislik ünvanına daima lãyık olmaya;
onun bana sağladığı yetki ve yüklediği sorumluluğu bilerek,
hangi şartlar altında olursa olsun,
onları ancak iyiye kullanmaya;
yurduma ve insanlığa yararlı olmaya,
kendim ve mesleğimi maddi ve manevi alanlarda yükseltmeye çalışacağıma
namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.

Mühendislik İş İmkanları Nelerdir?

Mühendislik hayatın her alanında olması nedeniyle çok geniş kapsamlı bir iş potansiyeli bulunmaktadır. İnsanların hayatına doğrudan etki ettiği için talep ve arz yönünden yüksek olan bölümler bulunmaktadır. Her mühendislik aynı potansiyele sahip olmamakla birlikte her mühendislik bölümünün iş imkanı bulunmaktadır. Bu nedenle seçmiş olduğunuz mühendislik dalı iş olanağını belirleyen en önemli faktör olacaktır. Mühendislerin çalışma alanlarını en genel perspektifle özel sektör ve devlet kadrosu olarak değerlendirebiliriz.

Mühendislik Maaşları Ne Kadar?

Tercihler öncesinde mühendislik bölümleri incelenirken en fazla merak edilen konuları başında mühendis maaşları gelmektedir. Asgari mühendis maaşı TMMOB tarafından her yıl duyurulmaktadır. 2022 yılı için belirlenen taban mühendis maaşı 7850 TL’dir.

2022 Mühendis Taban Maaşı
2022 Mühendis Taban Maaşı

Her bir mühendislik bölümü için güncel maaşları merak ediyorsanız Mühendis Maaşları kategorimizi incelemelisiniz.

Mühendislik Okumak Zor mu?

Mühendislik hesap işlerinin detaylı olduğu ve matematik, fizik konularının ağırlıklı olduğu bir alandır. Bu nedenle sayıları seviyorsanız sizin için çok zorlu olmayacaktır. Fakat sayılar ile aranız çok iyi değil ise sizi biraz zorlayabilir. Her bölümün zorluk derecesi farklı olmakla birlikte kişiye göre de değişmektedir.

Mühendislik Dalları Nelerdir?

Mühendislik bilimi hakkında merak edilen sorulardan bir diğeri mühendislik dalları nelerdir? sorusudur. Mühendisler ele aldıkları konular bakımından farklı branşlara ayrılır. Mühendislik dalları şu şekildedir:

  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Bilişim Sistemleri Mühendisliği
  • Otomotiv Mühendisliği
  • İnşaat Mühendisliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • Çevre Mühendisliği
  • Harita Mühendisliği
  • Havacılık ve Uzay Mühendisliği
  • Endüstri Mühendisliği
  • Enerji Sistemleri Mühendisliği
  • Gıda Mühendisliği
  • Kimya Mühendisliği
  • Maden Mühendisliği
  • Makine Mühendisliği
  • Geomatik Mühendisliği
  • Nanoteknoloji Mühendisliği
  • Tekstil Mühendisliği
  • Endüstriyel Tasarım Mühendisliği
  • Orman Endüstri Mühendisliği
  • Fizik Mühendisliği
  • Jeoloji Mühendisliği
  • Yazılım Mühendisliği
  • Ziraat Mühendisliği
  • Raylı Sistemler Mühendisliği
  • Biyomühendislik
  • Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
  • Nükleer Enerji Mühendisliği
  • Mekatronik Mühendisliği
  • Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar mühendisliği temel olarak algoritma, yazılım ve programlama konularını ele alır. Bu doğrultuda bilgisayar mühendisleri çoğunlukla bir sorunun çözümü veya herhangi bir amaca erişmek için donanım ve yazılımlar tasarlar ifadesini kullanabiliriz. Bilişim sektörünün her geçen gün daha önemli bir konuma gelmesi bilgisayar mühendisliğine olan talebi arttırmıştır. Mühendislik dalları içerisinde istihdam olanağı en yüksek olan branşlar arasında yer alır.

Bilişim Sistemleri Mühendisliği

Temel çalışma alanları bilgi işlem ve bilgi iletişim ağının oluşturulması ve geliştirilmesi üzerinedir. Bilişim sistemleri mühendisleri veri madenciliği uygulamaları, elde edilen verilerin yönetimi, ERP ve modüllerin kurulması ve yönetilmesi, çeşitli projelerin tasarlanması ve uygulanması konularında çalışmalar gerçekleştirir. Veri madenciliğine yönelik artan talep, firmaların potansiyel müşteri portföyü oluşturmak istemeleri bölüme olan talebi yükseltmiştir.

Otomotiv Mühendisliği

Esasen makine mühendisliği bölümünün bir parçasıdır. Makine mühendisliği daha geniş bir çalışma alanına hitap ederken, otomativ mühendisliği daha karizmatik makineler ile çalışır. Bölüm tüm mühendislik bilimleriyle bağlantılı olarak çalışmalar gerçekleştirir. Bölüm mezunları her türlü aracın (araba, otobüs, iş makineleri vb) tasarlanması, denetlenmesi konularında görev alır. Otomativ mühendisleri üretimden satışa kadar her aşamada aktif rol oynarlar. Bu nedenle bölüm mezunlarının çok yönlü bir yapıya sahip olmaları gerekir.

İnşaat Mühendisliği

Bilinen en eski mühendislik dallarından biridir. Bölüm mezunları yol, köprü, baraj, liman ve bina gibi birçok yapının tasarlanması ve inşa edilmesi üzerine çalışır. Bölüm için en geniş ifadeyle inşa işleriyle ilgilenen mühendislik dalı ifadesi kullanılabilir. Çünkü inşaat mühendisliği en kapsamlı mühendislik dallarından biridir. Bölüm mezunları inşaat ile ilgili her konuda aktif rol oynar.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektrik-elektronik mühendisleri, hem doğal hem yapay kaynaklardan elektriğin üretilmesi ve üretilen elektriğin tüketim merkezine iletilmesi konularında görev alır. Aynı zamanda elektronik cihazların tasarım, bakım ve onarımı üzerine çalışır.

Çevre Mühendisliği

Çevre mühendisliği son dönemin popüler mühendislik dallarından biri haline gelmiştir. Küresel ısınma, doğal kaynakların tükenmesi ve atık yönetimi gibi konular bölümün önemini arttırmıştır. Bölüm mezunları, doğal kaynakların kullanımı ve insan sağlığına uygun çevre koşulları oluşturulması konularında çalışır. Küreselleşmenin etkisiyle her geçen gün daha da azalan doğal kaynakların yönetilmesi açısından yüksek öneme sahiptir. İçme suyunun temini, yağmur sularının ve kanalizyonun insan sağlığına etkileri çevre mühendislerinin başlıca çalışma alanlarındandır.

Harita Mühendisliği

Harita mühendisleri yerküre üzerinde ölçümler yapar ve elde ettiği verileri belli bir plan çerçevesinde haritalaştırır. Bölüm mezunları kentsel hayatın tasarlanması, kadastro çalışmalarının yapılması, dijital ortama uygun harita verilerinin oluşturulması gibi çeşitli alanlarda çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği

Havacılık ve uzay mühendisliği geleceğin meslekleri arasında yer alır. Bölüm mezunları silah sistemlerinin, uyduların, füzelerin,  uzay araçlarının, sivil ve askeri uçakların kısaca hava ile etkileşime geçen her türlü mühendislik ürününün tasarlanması, inşa edilmesi ve geliştirilmesi konularında görev alır. Havacılık ve uzay mühendislerine Türkiye’de kamuda fazla talep bulunmamaktadır. Ancak özel sektörde yüksek bir ücret ile istihdam edilme olanağı vardır. Bir diğer istihdam olanağı olarak bölüm mezunları yabancı dil öğrenerek yurtdışında çalışabilmektedir.

Endüstri Mühendisliği

Endüstrileşmenin artmasıyla birlikte endüstri mühendislerine olan talep artmıştır. Bölüm mezunları çalışma hayatının birçok alanında kolaylıkla iş bulabilmektedir. Sistem mühendisliği, optimizasyon, teknoloji yönetimi, üretim ve envanter sistemleri, similasyon ve diğer pek çok alanda endüstri mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Mühendislik dalları içerisinde iş bulma olanağı nispeten daha kolaydır.

Enerji Sistemleri Mühendisliği

Enerji sistemleri mühendisleri doğal enerji kaynaklarının (güneş, rüzgar, jeotermal vb.) birbirine dönüştürülmesi, yeni enerji kaynaklarının araştırılması, verimliliğin arttırılması konularında görev alır. Sürdürülebilirlik açısından önem taşıyan bir mühendislik dalıdır. Bölüm birçok kesim tarafından makine mühendisliğinin bir alt bölümü olarak değerlendirilmiştir. Ancak bu değerlendirme enerji sistemleri mühendisliğini anlatmak için yetersizdir. Bölüm mezunları enerji üretim tesislerinde ve ARGE aşamasında görev alabilmektedir.

Gıda Mühendisliği

Bilimsel bilgiler ışığında tüketim ürünlerinin güvenilir bir şekilde tüketime sunulmasını amaçlayan bir mühendislik dalıdır. Bölüm mezunları ürünlerin üretimi, işlenmesi, paketlenmesi ve dağıtılması aşamalarda görev alırlar.

Kimya Mühendisliği

Kimya mühendisliği kimyasal ve ham maddenin biraraya getirilmesi veya daha değerli bir forma dönüştürülmesinde görev almaktadır.

Maden Mühendisliği

Maden mühendisliği, yüzey ve yeraltı madenlerinin keşfedilmesi, işlenmesi ve daha değerli bir hâle dönüştürülmesi konularında çalışmalar yapan mühendislik dalıdır. Bölüm mezunlarının en temel görevi keşfedilen madenlerininsan ve çevreye zarar vermeden çıkarılmasını ve kullanılmasını sağlamaktır. Petroller, mineraller, metaller ve gazlar maden mühendislerinin çalışma alanına girer.

Makine Mühendisliği

Makine mühendisliği mühendislik dalları içerisinde en geniş kapsama sahip bölümlerden biridir. Bölüm mezunları her türlü makinenin tasarımı, üretimi, geliştirilmesi ve bakımı konularında görev alır. Bölümün bu derece geniş olması çalışma alanının ve iş bulma olanağının da yüksek olmasına zemin oluşturur.

Geomatik Mühendisliği

Geomatik mühendisliği 2009 yılından bu yana ülkemizde öğrenci yetiştimeye başlamış bir mühendislik dalıdır. Bölümün yeni olması nedeniyle tanınırlığı düşüktür. Bölüm, jeodezi ve fotogrametri mühendislikleri ile ortak özelliklere sahiptir. Bölüm mezunları galaksilerde ve yeryüzündeki objelerin yeri, şekli ve pürüsüzlüğü konularında fotoğraf üzerinden analizler yaparak haritalaştırmaktır.

Nanoteknoloji Mühendisliği

Geleceğin mesleklerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Nanoteknoloji mühendisliği cisimlerin atomik ve molekül yapıda bir araya getirilmesi üzerine çalışmalar gerçekleştirir. Nanoteknoloji giyilebilen elektronik cihazlarda, küçük ve verimli elektronik aygıtlar, ıslanmayan kumaşlar, ilaçlar ve diğer pek çok alanda kullanılmaktadır. Diğer mühendislik dallarına oranla daha çok ayrıntı içerir. Bu nedenle sabırlı, analitik düşünme becerisine sahip, dikkatli çalışabilen ve konsantrasyonu yüksek bireylere hitap eden bir meslektir.

Tekstil Mühendisliği

Tekstil mühendisliği imalat sektörünün en önemli meslek gruplarından biridir. Bölüm mezunları kumaş ve iplik üretimi yapan işletmelerde kolaylıkla iş bulabilmektedir. Kumaş ve iplik türlerinin geliştirilmesi, daha kullanışılı bir hale getirilmesi tekstil mühendislerinin çalışma alanları arasında yer alır.

Orman Endüstri Mühendisliği

Ormandan elde edilen ürünlerin kullanılabilir hale getirilmesinden sorumlu olan mühendislik bölümüdür. Bölüm mezunları orman ürünlerinin işleneceği tesislerin tasarlanması, ürünlerin kullanıma uygun bir hale getirilmesi aşamalarında görev alır. Kağıt, peçete, mobilya gibi birçok üründe orman ürünleri kullanılmakta ve orman mühendislerinin dokunuşları bulunur.

Fizik Mühendisliği

Doğada bulunan maddelerin birbirleriyle etkileşimlerini inceleyen mühendislik dalıdır. Analiz ve deneyler yoluyla elde edilen verilerin bilime aktarılması amaçlanır.

Jeoloji Mühendisliği

Mühendislik yapılarının yer seçimi, yeryüzündeki yerleşim yerlerinin geçmişte ve günümüzdeki madencilik, petrol ve yer altı kaynakları açısından incelenmesi ve analiz edilmesi işlerini gerçekleştirir.

Yazılım Mühendisliği

İş bulma potansiyeli en yüksek olan mühendislik dalları arasındadır. Geleceğin mesleği denildiğinde ilk sıralarda akla gelir. Yazılım mühendisleri kodlama, programlama ve yazılım alanlarında faaliyet gösterir. Bölüm mezunları kolaylıkla istihdam edilir. Mezunların yalnızca Türkiye’de değil uluslararası iş gücü piyasasında iş bulma olanağı vardır.

Ziraat Mühendisliği

Ziraat mühendisliği bitkisel ve hayvansal üretim alanlarında faaliyet göstermektedir. Bölüm mezunları bahçe ve tarla bitkilerinin verimli bir şekilde üretilmesi, hayvancılık, hayvan yemlerinin geliştirilmesi, biyoyakıt, biyogaz ve süt teknolojisi gibi birçok alanda etkin rol oynamaktadır. Tarımda verimin arttırılması, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilmesi açısından önem arz eden bir mühendislik bilimidir.

Raylı Sistemler Mühendisliği

Raylı sistemler mühendisleri raylı araç sistemlerinin tasarımı, üretilmesi ve planlanması aşamalarında görev alırlar. Bölüm mezunları teleferik, asansör ve tren gibi raylı sistemlerin işletilmesi, geliştirilmesi ve onarımı üzerine çalışmalar gerçekleştirir.

Nükleer Enerji Mühendisliği

Nükleer enerji mühendisleri, nükleer enerji santrallerinin tasarımı ve gelişitirilmesi konusunda çalışmalar gerçekleştiren bilim dalıdır. Bölüm mezunları sürdürülebilir enerji dönüşüm teknolojileri, radyasyondan korunma, nükleer enerji güvenliği gibi konularda görev alır.

Biyomühendislik

Biyolojik tasarımlar ve biyomedikal teknolojiler üzerine çalışmalar gerçekleştiren bilim dalıdır. Özellikle tıp sektöründe aktif olarak kullanılmaktadır. Hasta bakımının kolaylaşması ve verilen hizmetinin kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilir. Taşınabilir hastalık tespit cihazları, doku mühendisliği gibi alanlarda yenilikçi ve pratik çözümler sunar. Bölüm mezunları kamuda veya özel sektörde çalışabilir. Biyomühendislik maaşları yazımızdan devlette ve özel sektörde maaş durumuna ulaşabilirsiniz.

Gemi Makineleri Mühendisliği

Deniz turizmi ve askeriye gibi birçok sektörde önemli bir yere sahiptir. Gemi makineleri mühendisleri, Her türlü geminin ve deniz taşıtının inşa, bakım, onarım ve geliştirme süreçlerinde aktif olarak yer almaktadır. Bölüm mezunları deniz yolları taşımacılığı, limanlar ve benzeri alanlarda çalışma fırsatları bulabilmektedir.

Mekatronik Mühendisliği

Mekatronik mühendisliği için mekanik, elektronik ve bilgisayar mühendisliğinin birleşimi tanımın yapmak mümkündür. Bölüm mezunları, bilgisayar destekli tasarım yazılımı kullanarak projeler ortaya koyar. İnsan makine arasındaki etkileşim, robotik, insansız taşıtlar, tıbbi teknoloji vb. konular mekatronik mühendislerinin çalışma alanına girer. Mezunlar için hem devlette hem de özel sektörde istihdam edilme olanağı vardır.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Metalurji ve malzeme mühendisliği temel olarak doğal ve yapay maddeleri dönüştürerek yeni ve daha dayanıklı maddeler elde edilmesi üzerine çalışmalar gerçekleştirir. Bölüm mezunları özellikle metallerin kullanılabilir forma dönüştürülmeleri sürecinde aktif olarak görev alır. Metalurji ve malzeme mühendisleri genellikle otomotiv, petrokimya, havacılık, polimer, demir çelik sektörlerinde istihdam edilir.

Bu yazımda sizlerle mühendislik nedir ve mühendislik dalları nelerdir sorularının yanıtını paylaşmaya çalıştım. Mühendislik çok geniş kapsamlı bir bilim dalıdır. Bu nedenle bölüm tercihi yapmadan önce kapsamlı bir araştırma yapmalı ve kendi kişisel özelliklerinizi göz önünde bulundurmalısınız. Mesleğinizde mutlu olmanın ve iyi bir kazanç elde etmenin en temel yolu kendinize uygun mesleği seçmektir. Mühendislik nedir? mühendislik dalları nelerdir? konularında aklınıza takılan her türlü soruyu yorum bölümünde iletebilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR

Modern anlamda mühendis, bilim insanlarının ürettiği teorik bilgiyi tekniker ve teknisyenlerin uygulayabileceği pratik bilgiye dönüştüren kişidir. Demir yolları inşaat mühendisi Arthur Mellen Wellington'a göre mühendislik, Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır.

Ülkemizde mühendis olmak için mühendislik eğitimi alınması gereklidir. Bunun için Üniversitelerin ilgili mühendislik bölümünden mezun olan kişiler mühendis ünvanını almaktadır.

Mühendislik hayatın her alanında olması nedeniyle çok geniş kapsamlı bir iş potansiyeli bulunmaktadır. İnsanların hayatına doğrudan etki ettiği için talep ve arz yönünden yüksek olan bölümler bulunmaktadır. Her mühendislik aynı potansiyele sahip olmamakla birlikte her mühendislik bölümünün iş imkanı bulunmaktadır.

Tercihler öncesinde mühendislik bölümleri incelenirken en fazla merak edilen konuları başında mühendis maaşları gelmektedir. Asgari mühendis maaşı TMMOB tarafından her yıl duyurulmaktadır. 2022 yılı için belirlenen taban mühendis maaşı 7850 TL'dir.

Mühendislik hesap işlerinin detaylı olduğu ve matematik, fizik konularının ağırlıklı olduğu bir alandır. Bu nedenle sayıları seviyorsanız sizin için çok zorlu olmayacaktır. Fakat sayılar ile aranız çok iyi değil ise sizi biraz zorlayabilir. Her bölümün zorluk derecesi farklı olmakla birlikte kişiye göre de değişmektedir.

Mühendislik bilimi hakkında merak edilen sorulardan bir diğeri mühendislik dalları nelerdir? sorusudur. Mühendisler ele aldıkları konular bakımından farklı branşlara ayrılır. Mühendislik dalları şu şekildedir: Bilgisayar Mühendisliği
Bilişim Sistemleri Mühendisliği
Otomotiv Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Çevre Mühendisliği
Harita Mühendisliği
Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği
Enerji Sistemleri Mühendisliği
Gıda Mühendisliği
Kimya Mühendisliği
Maden Mühendisliği
Makine Mühendisliği
Geomatik Mühendisliği
Nanoteknoloji Mühendisliği
Tekstil Mühendisliği
Endüstriyel Tasarım Mühendisliği
Orman Endüstri Mühendisliği
Fizik Mühendisliği
Jeoloji Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği
Ziraat Mühendisliği
Raylı Sistemler Mühendisliği
Biyomühendislik
Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
Nükleer Enerji Mühendisliği
Mekatronik Mühendisliği
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.