James Webb Uzay Teleskobu
Uzay Teleskobu ve Uzay hakkında binlerce çalışma yapılmış olmasına karşın hala bilinmeyen bir olgudur. Henüz keşfedebildiğimiz uzay tahmin edilen uzayın yanında çok küçük kalmaktadır. Uzay ile ilgili çalışmalarda Hubble Uzay Teleskobu ön planda olmuştur.
1990 yılında fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu ile yapılan çalışmalar çok başarılı olmuş ve evrenin uzak köşeleri görüntülenmiştir. Hubble Uzay Teleskobu 31 yıldır görevde olup görevini başarıyla yerine getirmiştir. Gelişen teknoloji ile Hubble Uzay Teleskobu’nun da değişme vakti gelmiş ve daha fazla çalışma için yeni bir teleskop yapılacak yörüngeye gönderilmesi planlanmıştır.
Yenil yapılan ve yeni teknolojilerle donatılan uzay teleskobunun ismi James Webb Uzay Teleskobu’dur. 2018 yılında fırlatılması planlanan teleskop, ertelemeler neticesinde hala fırlatılamamıştır. Son olarak günce fırlatma tarihi 31 Ekim 2021’dir.
James Webb Uzay Teleskobu
Teleskoba bir NASA yöneticisi olan ve Apollo programı ile bağlantılı olan ve uzay çalışmalarında öncü olan, bir çok göreve katılan James Webb’in ismi verilmiştir.
Yeni geliştirilen James Webb uzay teleskobunun 2016 yılında maliyeti açıklanmış ve 10 milyar dolar olarak belirtilmiştir. Bu tarihten sonra herhangi bir açıklama yapılmamış olup fırlatma sonrasında son maliyetin açıklanması beklenmektedir.
James Webb uzay teleskobu’nun kısa ismi JWST veya Webb olması beklenmektedir. James Webb 6,5 metrelik birincil ayna ile kızılötesi teleskop olarak dizayn edilmiştir. Odak uzaklığı ise 131 metredir.
Hubble Uzay Teleskobu ile yapılan işler, başarılan görevler, çekilen görüntüler düşünüldüğünde yeni nesil kızıl ötesi teleskop olan James Webb uzay teleskobu ile neler yapılabileceği büyük bir merak konusu. James Webb uzay teleskobu gönderildikten sonraki 10 yıllık görev hayatı boyunca beklentiler oldukça büyük. Muhtemelen James Webb uzay teleskobu’un görevi Hubble gibi epey uzayacaktır. (Kaynak: Wikipedi)
James Webb Uzay Teleskobu Özellikleri
James Webb uzay teleskobu bir çok yeni teknolojiye sahip. Uzun yıllardır üzerinde çalışan bilim adamlar, yeni icatlar, son çıkan teknolojiler ve hayale sığmayan özellikler ile donattılar.
James Webb uzay teleskobu’nun 6,5 metrelik birincil aynası olduğunu söylemiştik. Bu birincil ayna 18 adet ayrı altıgen aynadan oluşuyor ve fırlatıldıktan sonra açılarak 6,5 metrelik boyuta erişiyor. Bu ayanalar sonra derece hafif olan berilyum elementinden yapılmış. Buna rağmen bir tanesinin ağırlığı 20,1 kg. Tüm aynanın ağırlığı ise 705 kg.
James Webb uzay teleskobu’nun bir diğer özelliği ise bir güneş siperliğine sahip olması. Bu güneş siperliği bir tenis kortu büyüklüğünde olup güneşin ışınlarını milyonlarca kat zayıflatarak uzayda hedeflenilen gök cisminin ışıklarını alması sağlanıyor.
James Webb uzay teleskobunda kullanılacak kameralar ve spektrometreler olarak dört ayrı alet, aşırı derecede zayıf sinyalleri kaydedebilecek algılayıcılara sahiptir. JWST ayrıca, kızılötesi algılayıcıları 7 Kelvin’e kadar soğutacak bir soğutucuya sahiptir.
James Webb uzay teleskobunun çalışma süresi 5 yıl ile 10 yıl arasında olması beklenmektedir. Hubble teleskobunda da kısa bir süre hedeflenmiş fakat 31 yıldır aralıksız görevine devam etmektedir. James Webb uzay teleskobuda uzun yıllar hizmet verebilecektir.
James Webb uzay teleskobu’nun toplam ağırlığı 6500 kg’dır. Sadece birincil aynanın ağırlığının 705 kg olduğu düşünülür ise toplam ağırlık oldukça iyi bir seviyededir. James Webb uzay teleskobu Dünya ile Güneş’in ortak çekim alanına konumlandırılacaktır. James Webb uzay teleskobu’nun dünyaya uzaklığı 1,5 milyon km olacaktır. Dünyanın etrafında tur atmayacak olan teleskop Dünya’ya göre sabit bir noktada yer alacaktır.
James Webb uzay teleskobu uzayın derinliklerini inceleyecek olup dünya dışı yaşam, dünyaya benzeyen gezegenleri, henüz keşfedilmeyenleri incelemek, araştırmak ve insanlığa sunmak için gönderilecek. Şimdiden tüm dünya olarak James Webb uzay teleskobuna görevinde başarılar diliyoruz.
Bir Yorum