Alternatif Enerji

Güneş Enerjisi İle Soğutma Genişliyor

Uzun yıllar önce güneş enerjisi ile soğutma konusunda sizlere bilgi vermiş, ilerleyen yıllarda güneş enerjisi ile soğutma sistemlerinin giderek yaygınlaşacağını söylemiştik. İlerleyen günler gelmiş olmalı ki güneş enerjisi ile soğutma için haberler artmaya başladı.

Güneş enerjisi ile soğutma sistemleri absorbsiyonlu soğutma sistemi mantığıyla çalışıyor. Kaynatıcıya verilen ısı bir ısı kaynağı yerine güneşten sağlanıyor. Böylelikle çok daha düşük maliyet ile (Sistemdeki pompaların tüketim maliyeti) soğutma yapılmış oluyor.

Basit olarak sistemin çalışma şeması aşağıdaki gibidir.

Güneş Enerjisi İle Soğutma
Güneş Enerjisi İle Soğutma

Dünya’da bulunan fosil yakıtların giderek azalması ile alternatif enerjiye olan talep her geçen gün daha da artıyor. Güneş enerjisi son yılların en popüler en fazla kullanılan ve ülkemizde büyük yatırımlar yapılan bir enerji türü. 1999 yılından beri ülkemizde güneş enerjisi ile soğutma yapılmakta olup diğer ülkelere de sistem satışı yapılıyor.

Güneş enerjili absorpsiyonlu sistemlerde; Amonyak-Su ve LityumBromür-Su akışkan çiftleri başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Amonyak-Su kombinasyonlu absorpsiyonlu sistem gıdaların soğukta saklanmasında gerekli olan düşük sıcaklar için oldukça elverişli olmaktadır. Aynı zamanda ucuz ve ticari olarak kullanılabilmektedir. LityumBromür-Su kombinasyonu ise hava şartlandırma uygulamaları için uygun olmaktadır.

Absorpsiyonlu soğutma çevriminde, soğutucu akışkan ve soğutucu akışkan gazını absorblayan sıvı akışkan (absorbent) bulunur. Şekilde görüldüğü gibi güneş enerjili absorbsiyonlu soğutma sistemi; generatör, absorver, evaporatör, kondenser gibi dört ana elemanın yanında eriyik pompası, genleşme ve kısma vanasından oluşmaktadır. Absorberde bulunan çözelti, bir sıvı pompası ile basılçlandırılarak generatöre gönderilir. Güneş enerjisinden sağlanan ısı ile soğutucu akışkan absorbentten ayrılır.

Generatöre ısı verilerek karışımdan ayrılan soğutucu geçer. Sıvı haldeki soğutucu akışkanın basıncı düşürülerek evaporatöre gönderilir. Burada basıncı düşen soğutucu akışkan ortam ısısını alarak buhar haline geçer ve absorbere ulaşır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.