Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Maaşları Nedir? (2021)
Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Maaşları konusu bu bölümü tercih etmek isteyen tüm öğrencilerin merak ettiği ve araştırmalarına yön verdiği konulardan bir tanesidir. Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Maaşları ve ülkemizde mezuniyet sonrası iş bulma, maaş skalası gibi konular kariyer planlamasında önemli bir yer tuttuğu için bu konuda sizleri aydınlatmak istedik.
Elektronik ve Haberleşme mühendisi; iletişim ve yayın sistemlerinin üretimini kavramsallaştırır, tasarlar, test eder ve denetler. Esas olarak elektronik ve iletişimi, geliştirdikleri herhangi bir sisteme entegre etmek için çalışır.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Maaşları
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümü tercihlerine yazmadan önce her öğrencinin merak ettiği konuların başında Elektronik ve Haberleşme Mühendislerinin aldıkları maaş gelmektedir. Maaş skalası oldukça geniş olmakla birlikte kişiye doğrudan bağlı bir etkendir. Sizi diğer mühendislerden ayıran ne kadar fazla özellik var ise maaşını o kadar artacaktır.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisleri için özel sektör ve kamu sektörü için 2021 yılında alınan maaşları genel olarak yazalım. Daha önce belirttiğimiz gibi özel sektörde maaşlar çok değişken olmakla birlikte kamuda biraz daha sabittir.
Özel Sektör Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Maaşı
Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Maaşları | En Düşük | Ortalama | En Yüksek |
Yeni Mezun Elektronik ve Haberleşme Mühendisi | 3900 TL | 5550 TL | 6730 TL |
Kıdemli Elektronik ve Haberleşme Mühendisi (2-5 yıl tecrübe) | 4250 TL | 6170 TL | 9350 TL |
Uzman Elektronik ve Haberleşme Mühendisi (+5 yıl) | 5200 TL | 8840 TL | 12.400 TL |
Yukarıdaki tabloda görebileceğiniz üzere 3900 TL’den başlayan maaşlar tecrübe edinerek uzman olunduğunda 12.400 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Kamuda Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Maaşı
Kamuda mühendis maaşları çok fazla değişkenlik göstermemekle birlikte 2021 ocak ayı itibari ile 8.025 TL olarak belirlenmiştir.
Yukarıdaki tabloda ayrıca araştırma görevlisi maaşına da bir parantez açmak gerekiyor. Çünkü Elektronik ve Haberleşme mühendisleri akademik bir kariyeri de tercih edebilir. Araştırma görevlisi pozisyonunda maaş miktarı tüm bölümlerde sabittir. Bu nedenle de araştırma görevlisi olarak çalışan bir Elektronik ve Haberleşme mühendisinin 2021 Ocak ayından itibaren maaş tutarı ise yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere 7621 TL olarak belirlenmiştir.
Tüm bu maaş aralıklarının yanı sıra Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) brüt mühendis asgari ücretini 2021 yılı için 5750 TL olarak belirledi. Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Maaşları da TMMOB tarafından belirlenmiş durumdadır. Kamu sektöründe TMMOB’nin belirlediği taban fiyatlara uyulsa da özel sektörde meslek kodu belirtmeden çok daha düşük maaşlara mühendis çalıştırılabiliyor.
Yurt Dışında Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Maaşları
Elektronik ve Haberleşme mühendislerine yurt dışında da çeşitli ülkelerde ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca yurt dışında Elektronik ve Haberleşme mühendisliği maaş aralıkları da yine tecrübe, bilgi birikimi, sektör ve ülkelere göre farklılık göstermektedir. Bunların dışında çalışmak istediğiniz ülkenin dilini de bilmenin oldukça önemlidir. Örneğin Almanya’da çalışmak istiyorsanız Almanca bilmeniz durumunda daha fazla iş ilanına başvuru yapabilirsiniz bu da maaş aralığınızın genişlemesini sağlayacaktır. O ülkenin özel koşullarına ne kadar hakim olursanız maaş skalanız o kadar yükselecektir.
Genel olarak Glassdoor web sitesinden aldığımız bilgiler ışında, belirli ülkelere göre yurt dışında Elektronik ve Haberleşme mühendisliğinin ortalama yıllık brüt maaş miktarları aşağıdaki gibi listelenmiştir.
- Almanya: 51.480 €/yıl
- İngiltere: 31.944 £/yıl
- ABD: 83.579 $/yıl
- Kanada: 72.000 CA$/yıl
- Avusturalya: 102.500 A$/yıl
Öneri: Elektronik ve Haberleşme Mühendisi maaşlarını öğrenmek isteyen bir çok mühendis adayı Elektronik ve Haberleşme – Elektronik mühendisi maaşlarını da merak etmekte; sizin için hazırladığımız Maden mühendisi maaşları isimli içeriğimize de göz atmanızı tavsiye ederiz.
Elektronik ve Haberleşme Mühendislerinin Maaşını Etkileyen Faktörler
Daha önceki bölümlerde de belirttiğimiz gibi mühendislik maaşlarını etkileye 4 temel kriter vardır. Bunlar tecrübe, bilgi birikimi, çalışılan sektör ve firmadır. Ayrıca bunların dışında da bazı faktörler mühendislerin maaşlarını etkileyebilir. Yani Elektronik ve Haberleşme mühendisliği maaş aralıkları da bu temel kriterlere göre değişmektedir. Kısacası Elektronik ve Haberleşme mühendisliği maaşlarını aşağıdaki faktörler belirler.
- Mesleki tecrübe
- Yabancı dil bilgisi
- Bilgi birikimi
- Kişisel yetenekleriniz
- Çalışılan sektör
- Çalıştığınız şirket, kurum veya kuruluş
- Çalışma koşulları
Eğer sizde Mühendis maaşlarını merak ediyorsanız, Güncel bilgiler ile sizlere her dalda mühendislerin almış oldukları maaşları takip edeceğiniz, Mühendis maaşları kategorimizi takip etmeye davet ediyoruz. Konu ile ilgili olarak sormak istedikleriniz varsa yorum kısmından soru sormaktan çekinmeyiniz. Uzman kadromuz, bilgimiz ve tecrübemiz doğrultusunda sizlere en doğru bilgiyi, en hızlı şekilde vermeyi amaçlamaktayız.
Ayrıca Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrenci arkadaşlarımız Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği taban puanlarını inceleyebilir.
teşekkürler