Elektrik

Soft Starter ile Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Soft Starter ile enerji tasarrufu sağlayarak işletmenizin kârlılığını arttırın. Bunu sağlayabilmeniz için Soft Starter ile enerji tasarrufunun nasıl yapıldığını bilmeniz gerekir. Bu yazımız ile beraber size bu konuyla ilgili detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

Yapılan araştırmalara göre dünya üzerinde harcanan enerjinin %28’i elektrik motorları tarafından kullanılmaktadır. 2013 yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun sunduğu verilere göre elektrik enerjisinin %47,1’i sanayi sektöründe, sanayi sektöründe kullanılan elektrik enerjisinin de yaklaşık %70’i elektrik motorları tarafından kullanılmaktadır. Araştırma sonuçlarının da gösterdiği gibi sanayi uygulamalarında enerji verimliliği ve enerji tasarrufu sağlamak gün geçtikçe daha fazla önem arz eden bir durum haline gelmiştir.

Bu bilgilerden yola çıkarak motor kontrolünün ve motorun güvenli bir biçimde çalışması enerji verimliliği başta olmak üzere elektrik tasarrufu, elektrik maliyetlerinin azaltılması gibi daha birçok farklı konuda oldukça fazla önem arz ettiği görülmektedir.

Elektrik motorunun çalıştırılması ve durdurulmasıyla ilgili sıklıkla karşılaşılan bazı klasik problemler vardır. Bu problemleri çözmek için ihtiyaç doğrultusunda motor’a yol verme yöntemleri kullanılır. Bu yöntemler şunlardır:

  • Direkt Yol Verme
  • Yıldız-Üçgen Yol Verme
  • Soft Starter (Yumuşak Yol Verici)
  • Sürücü

Biz bu yazımızda diğer motor’a yol verme yöntemlerinden farklı özelliklere sahip olan Soft Starter yani Yumuşak Yol Vericiler ile enerji tasarrufunun nasıl sağlandığı ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.

Soft Starter Nedir?

İsminden de anlaşılabileceği üzere yumuşak yol verici, motoru düzgün bir şekilde başlatmaya ve durdurmaya yarayan mikroişlemci tabanlı bir cihazdır. Asenkron motor devreye girme anındayken soft starter, şebeke gerilimini %30 ile %100 değerleri arasında kontrol edilmesini sağlar ve asenkron motor’a şebeke gerilimini verir. Nominal değere ulaşıldığında motor kontaktör yardımı ile şebekeye direkt bağlanır ve tristör tetikleri kesilir. Motorun durdurulduğu zaman ise gerilimin %100’den %30’ kadar kontrollü bir şekilde düşmesini sağlar. Her fazda 2 tristör bulunan tristör köprülerinin tetikleme açılarının değiştirilmesi sayesinde şebeke frekansında bir değişiklik olmadan başlangıç geriliminin kademeli bir şekilde artırılması sağlanmış olur. Bu durum başlangıç akımının kontrol edilmesini sağlar.

Soft Starter, yumuşak kalkış yapabilme özelliği sayesinde enerji tasarrufu gerçekleştirmektedir. Genellikle pompa, fan, konveyör, kompresör, asansör ve yürüyen merdiven gibi yerlerde kullanılır.

Dünyada faklı sektörlerde kullanılan motor adedi göz önünde bulundurulduğu zaman yumuşak yol verici kullanımının olumlu etkisi tahmin edilene göre çok daha fazla olacaktır. Proses (Süreç) kontrolünün daha verimli hale getirilmesi, işletmelerin enerji verimliliğine fayda sağladığı kadar global enerji verimliliğine de fayda sağlayacaktır.

Soft Starter
Soft Starter

Bu yazımızda sizlere Soft Starter ile Enerji Tasarrufunun nasıl yapıldığını anlatmaya çalıştık. Daha fazla detaylı bilgi için ADS Mühendislik web adresinden  Soft Starter Nedir? konu başlıklı blog yazısını okuyabilir ve ürün ve mühendislik hizmetleri hakkında detaylı bilgi alabilmek için bizler ile iletişime geçebilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR

Soft Starter, yumuşak kalkış yapabilme özelliği sayesinde enerji tasarrufu gerçekleştirmektedir. Genellikle pompa, fan, konveyör, kompresör, asansör ve yürüyen merdiven gibi yerlerde kullanılır.

Asenkron motor devreye girme anındayken soft starter, şebeke gerilimini %30 ile %100 değerleri arasında kontrol edilmesini sağlar ve asenkron motor’a şebeke gerilimini verir. Nominal değere ulaşıldığında motor kontaktör yardımı ile şebekeye direkt bağlanır ve tristör tetikleri kesilir. Motorun durdurulduğu zaman ise gerilimin %100’den %30’ kadar kontrollü bir şekilde düşmesini sağlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.