Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Yeni Nesil Ağ Uzmanları: Blokzincir Geliştiricileri

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Blokzincir geliştiricisi, blokzincir teknolojisi için gereken uygulamaları yazılım ve programlama dillerini kullanarak geliştiren kişidir.

Yeni Nesil Ağ Uzmanları: Blokzincir Geliştiricileri


Günümüzde internet ortamında çeşitli amaçlarla çok sayıda veri transferi yapılıyor. Örneğin video, resim ya da mesaj gönderme bunlardan sadece birkaçı. Veri transferleri için kullanılan geleneksel sistemler belirli bir merkezî otoriteye bağlı olarak çalışır. Bu otoriteler, çevrim içi işlemlerde gerçekleştirilen durumları bildiren sistemlerdir. Örneğin merkezî otorite e-postanızın teslim edildiğini bildiren bir servis sağlayıcısı, gönderilerin sadece belirli kişilerle paylaşıldığını belirten bir sosyal ağ platformu ya da paranın karşı tarafa iletildiğini söyleyen bir banka olabilir. Bu otoriteler kullanıcıların işlemlerini kaydederek, tanımadıkları insanlarla güvenli bir şekilde alışveriş ya da paylaşım yapmalarını sağlar.

Blokzincir Teknolojisi Nedir?

blokzincir-gelisitirici-blok-yazilim-dugum.jpg



Blokzincir teknolojisi ise geleneksel sistemlerin aksine merkezî bir otoriteye bağlı olarak çalışmaz. Aksine “dağıtık” bir ağ sistemine sahiptir. Blokzincir teknolojisinde, birbirinden bağımsız birden fazla bilgisayar veya sunucu birbiri ile iletişim kurarak ve bir ağ bütünü oluşturarak tek bir hesaplama merkezi gibi çalışır. Bu şekilde geleneksel sistemde tek bir merkezî otoriteye bağlı olan yetki ve sorumluluk blokzincir teknolojisinde bilgisayarlar ve sunucular arasındaki her bir bağlantıya dağıtılır. İşlemin gerçekleşip gerçekleşmediği ise sistemdeki bilgisayar veya sunucular tarafından onaylanır. Blokzincir teknolojisinde yapılan tüm bu işlemlere ise “blok” denir.

bztech2.jpg


Blokzincir teknolojisi aynı zamanda farklı birçok teknolojiden yararlanan bir veri işleme modeli olarak da tanımlanabilir. Blokzincir teknolojisindeki dağıtık ağ sistemi, gerçekleştirilen tüm işlemlerin halka açık olarak sunulduğu bir muhasebe defterine benzetilir. Bu büyük muhasebe defterindeki işlemler ağa bağlı farklı bilgisayarlar üzerinde saklanır ve bir işlemin onayı ağdaki bilgisayarlarda bulunan doğrulama yazılımları tarafından yapılır. Blokzincir teknolojisi farklı bilgisayarlara dağıtılmış bir veri tabanı şeklinde çalıştığı için bilgiler bir kez kayıt altına alındıktan sonra değiştirilemez ya da silinemez.
Bu sebeple blokzincir teknolojisi, işlem güvenliğinin ağdaki bilgisayarlar tarafından doğrulandığı dağıtık, şeffaf, değiştirilemez ve güvenli bir veri altyapısıdır. Bu sayede blokzincir, dünyadaki tüm bireylerin kişisel verileri üzerindeki kontrolünü güçlendirebilir, kişisel alan ve güven problemlerinin giderilmesi ile verilerin esnekliğini, şeffaflığını ve dijital güvenliğini sağlar.

Blokzincirin Uygulama Alanları Nerelerdir?

blokzincir-muhendis-gelistirici-blok-yazilim.jpg


Blokzincir teknolojileri bankacılık, borsa, e-noter, bulut bilişim ve güvenli bulut depolama gibi uygulama alanlarında kullanılabilir.

Blokzincir Geliştiricisi Kimdir?

blokzincir-gelistirme-yazilim-muhendislik.jpg


Blokzincir geliştiricisi; blokzincir sisteminin altyapısını oluşturan, sistemi kullanan protokolleri geliştirip en işlevsel hâle getiren ve bu teknolojiyi kullanarak blokzincir teknolojisi için gereken çeşitli platformları, program ve uygulamaları geliştiren kişidir.

Blokzincir Geliştiricisi Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

blokzincir-gelistiricisi-blok-muhendis.jpg


Blokzincir geliştiricisi, teknik bilgiye yani yazılım ve donanım sistemlerine hâkim, araştırmacı kişiliğe ve analitik düşünebilme yeteneğine sahip, gelişime açık kişilerdir. Microsoft SQL Server, Visual Studio, .NET, MVC, AJAX, SQL, C, C ++, C #, Javascript, Node.js, JQuery, SOAP, REST, FTP gibi teknik programları bilmesi gereken blokzincir geliştiricisinden kriptografi (şifreleme) yöntemleriyle ilgili de bilgi sahibi olması beklenir.

Nasıl Blokzincir Geliştiricisi Olunur?

blokzincr-yazilim-muhendis-gelistirici.jpg


Genellikle bilgisayar mühendisliği, matematik, bilgi güvenliği ve yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişiler blokzincir geliştiricisi olabilir. Bazı üniversitelerin ise blokzincir üzerine farklı araştırma merkezleri bulunabilir. Gerekli dersleri alan farklı lisans öğrencileri, bu merkezlerdeki çalışmalara katılarak blokzincir konusunda kendilerini geliştirebilirler.
 

Son kaynaklar