Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

VLAN Nedir? VLAN Kullanımının Avantajları

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
VLAN



VLAN Nedir?​

VLAN, yerel bir alan ağ yani LAN üzerindeki kaynakların ve ağ kullanıcılarının gruplandırılmasını sağlayan teknolojidir. VLAN sisteminde belli bir algoritmaya göre sınıflandırma yapılır ve gruplanan veriler switch üzerindeki portlara atanır. VLAN kullanıldığında her VLAN yalnızca kendi broadcast’ini alır. Bu sayede broadcast trafiği azaltılır ve bant genişliği artırılır. Farklı VLAN türleri ihtiyaca yönelik çözümler üretmenize yardımcı olur.

Bir anahtar içerisinde bir VLAN kurduğunuzu hayal edebilirsiniz. Her şerit ayrılır ve paralel olarak çalışmaya başlar. Şeritlerdeki farklı bağlantı noktaları VLAN üyeliklerini temsil eder. Peki, VLAN ID nedir? VID olarak da bilinen VLAN ID, yerel ağdaki çerçevelerin hangi VLAN’a ait olduğunu belirten bir işarettir. Etiketleme yöntemi, hangi VLAN’ın hangi çerçevede yer aldığını kontrol etmek için oldukça kullanışlıdır.

VLAN Ne İşe Yarar?​

Sanal bir ağı simgeleyen VLAN, fiziksel LAN’lardan meydana gelir. Güvenli bir ağ sistemi kurmayı sağlayan bu teknoloji, büyük ölçekli firmaların da sıklıkla tercih ettiği özellikler sunar. Şirket ağlarında güvenliğin sağlanmasına önemli katkılarda bulunan VLAN, aynı zamanda ağ trafiğini dengelemeye yardımcı olur. Bilgi teknolojileri personelleri, ağları bölümlere ayırarak bunların her birini ayrı ayrı sınıflandırır. Daha sonra firmadaki farklı departmanlara özgü VLAN ağları tanımlanır. VLAN, bu ağların kontrol edilmesini ve güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Çeşitli fiziksel ağlar hem kablosuz bağlantı hem de ile kullanılabilen sanal LAN’ları destekler.

VLAN, geniş ve kapsamlı bir ağ içerisinde oluşturulan küçük bir mantıksal bölümdür ve sanal bir alandan meydana gelir. Yerel ağın birden fazla anahtara yayılması, LAN grubuyla uyum sağlandığı sürece sorun yaratmaz. Yönettiğiniz anahtarlar sanal LAN oluşturmanızı sağlar.

VLAN Kullanımının Avantajları​

  • VLAN teknolojisi, farklı ihtiyaçlara göre uyarlanabilir özellikleri ile oldukça avantajlıdır. Uyarlanabilir ve güvenli ağ sistemi, hızlı ve yoğun veri trafiği söz konusu olduğunda firmaların çalışmalarını stabilize etmeye yardımcı olur. VLAN kullanarak ağ yönetimini pratik hale getirebilirsiniz. VLAN ağlar, güvenli bir ağ sistemi oluşturmasının yanı sıra ağ trafiğinin denetlenmesini sağlar.
  • Günümüzde verilerin sanal platformlara taşınmasıyla birlikte siber güvenlik açısından çok sayıda risk ortaya çıkmaktadır. Hassas verilere sahip şirketler siber güvenlik açıklarıyla her zaman karşı karşıyadır. Veri güvenliğine önem veren kullanıcılar ve firmalar VLAN’dan yararlanabilirler.
  • VLAN, firma içerisindeki ağların güvenliğini etkili bir şekilde sağlar. VLAN kullanıldığında şirket içi ağlara dışarıdan müdahale edilmesi zorlaşır. Siz de bağlantınız üzerinde tam denetim mekanizması oluşturmak için VLAN kullanabilirsiniz.
  • VLAN, bilgi teknolojileri yetkililerinin çalışmalarına esneklik kazandırır. İlgili personel ağ kullanıcılarına tam yetki vermediği sürece ağ erişimi sağlanamaz. Bu da siber güvenlik açısından etkili adımlar atmanıza yardımcı olur.
  • VLAN, ağ yönetimi açısından yüksek oranda verimlilik sağlayan bir teknolojidir. Benzer ağlar kullanan kullanıcılar aynı VLAN ağını paylaşabilir. Böylece şirket içerisinde departman değişikliği yapan bir personelin ağ değişikliği yapmasına gerek kalmaz. Bu durum, bilgi teknolojileri departmanının iş yükünü azaltmaya yardımcı olur.
  • BT personeli, VLAN üzerinde bulunan yönlendiriciyi kullanarak gerekli port yapılandırma ayarlarını pratik bir şekilde yapabilir. Böylece VLAN’a ad vererek tanımlama yapmak kolaylaşır.
  • Ağ hızını en yüksek seviyeye çıkarmak için VLAN teknolojisinden yararlanabilirsiniz. Şirket içerisinde kullandığınız sanal VLAN, birbirinden farklı ağlar üzerinde bant genişliğini artırmaya yardımcı olur. Bu sayede ağ hızı etkili bir şekilde artırılır.

 

Son kaynaklar