Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Veri Tabanı (database) Nedir?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Veri tabanı, yani database nedir diye sormadan önce verinin ne olduğunu anlamamız gerekir. En basit şekilde ifade etmek gerekirse; toplanmış olan bilginin en küçük birimine veri diyebiliriz.

1677161839576.png


Veri çok farklı formlarda karşımıza çıkabilir. Rakamlardan, yazıdan, bitlerden ya da görsellerden oluşabilir. Elektronik hafızada saklanabildiği gibi kâğıt üzerinde yazılı olarak da tutulabilir.

“Tek parça bilgi” anlamına gelen datum kelimesinin çoğulu olan data günümüzde bilgi teknolojisi alanında en çok kullanılan terimlerden biri hâline gelmiştir. Bilgisayarlarda veri başka bir forma, verimli bir harekete ya da işleme dönüşebilen bilgi anlamına gelmektedir ve değişebilir bir forma sahiptir.

Veri tabanı, yani database ise düzenli bir şekilde toplanmış veriye verilen isimdir. Burada düzenli kelimesine dikkat çekmek gerekir, veri tabanındaki verilerin kolayca ulaşılabilir ve yönetilebilir olması gerekir.

Veri tabanındaki veriler; tablolar, sıralar, kolonlar ve indeks olarak düzenlenebilir. Bu tamamen verinin cinsine ve kullanıcıların tercihlerine bağlıdır ve asıl amacı ilgili bilginin kolay bir şekilde bulunmasıdır. Çünkü veri tabanlarının ana amacı büyük miktarda verinin kolay bir şekilde yönetilip kullanılacağı zaman hızla ulaşılacak şekilde depolanabiliyor olmasıdır.

Günümüzde dünyada pek çok dinamik web site bulunmaktadır. Bu siteler veri tabanları ile yönetilir. Örnek olarak otel ya da uçak rezervasyon sitelerini gösterebiliriz.

Veri tabanları genellikle bilgisayar sistemleri için elektronik olarak muhafaza edilir. Veri tabanı yönetimi ve kontrolü için Veri Tabanı Yönetim Sistemi (DBMS) kullanılır. Data, DBMS ve kimi zaman da gerekli uygulamaları bir bütün hâlinde ele alındığında veri tabanı sistemi elde edilmiş olur. Buna kısaca yine veri tabanı denir.

Veri tabanlarında veriye ulaşmak ya da veri yazmak için açılımı “structured query language” (yapılandırılmış sorgu dili) olan SQL dili kullanılır.

SQL Nedir?​

1677161850806.png

SQL
neredeyse bütün veri tabanlarında sorgulama, üzerinde oynama, veri tanımlama ve erişim kontrolü sağlama için kullanılan bir programlama dilidir. İlk olarak Oracle’ın destekleriyle 1970 yılında IBM’de geliştirilmiş olan SQL günümüzde hâlen yaygın olarak kullanılmasa da veri tabanlarında kullanılmak üzere yeni programlama dilleri de ortaya çıkmaya başlamıştır.​
 

Son kaynaklar