Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Van Der Waals Hal Denklemi

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Van Der Waals Hal Denklemi

Mükemmel gaz hal denklemi basit olmakla birlikte kullanım alanı sınırlıdır. Maddelerin P-v-T ilişkilerini daha geniş sınırlar içinde herhangi bir kısıtlama olmadan ifade eden hal denklemlerine gerek duyulur. Bu denklemler doğal olarak daha karmaşıktır. Bu amaçla önerilen çok sayıda denklem vardır, fakat burada sadece üçü ele alınacaktır. Van der Waals denklemi, bu denklemler içinde en eskisi olduğu için incelenecektir. Beattie-Bridgeman denklemi hassas sonuçlar veren ve bilinen bir denklem olduğu için ele alınacaktır. Benedict-Webb-Rubin denklemi ise hem en yenilerden biri hem de çok hassas olduğu için incelenecektir.
Van der Waals hal denklemi
1873 yılında önerilmiştir ve maddenin denklemleri öne sürülmüştür, kritik noktadaki davranışından belirlenen iki sabiti vardır. Van der Waals denklemi aşağıda verilmiştir.
wan der waals denklemi

Benedict-Webb-Rubin Hal Denklemi
Benedict, Webb ve Rubin, Beattie-Bridgeman deklemini sabit sayısını sekize çıkararak geliştirdiler. Bu denklem aşağıda verilmiştir.
benedict-webb-rubin hal denklemi

Etki Katsayılı Hal Denklemi
Bir maddenin hal denklemi seri toplamı olarak da ifade edilebilir.
etki katsayılı hal denklemi

Bu ve buna benzer denklemler etki katsayılı (virial) hal denklemleri, sadece sıcaklığın fonksiyonu olan a(T), b(T), c(T), … ve benzeri katsayılar da etki katsayıları diye adlandırılır. Bu katsayılar deneysel olarak veya istatistik mekanikten teorik olarak elde edilebilir. Doğal olarak basınç sıfıra giderken etki katsayıları da sıfıra yaklaşacak, böylece denklem indirgenmiş olacaktır. Bir maddenin P-v-T ilişkisi, etki katsayılı hal denklemini kullanarak ve yeterli sayıda terim alarak, daha geniş bir aralıkta hassas olarak ifade edilebilir. Yukarıda açıklanan tüm denklemler maddenin gaz fazına uygulanmalıdır. Bu nedenle sıvı fazı veya sıvı-buhar karışımı için kullanılmamalıdır.
van der waals, beattie-bridgeman ve benedict-webb-rubin denklemlerinin hassaslıkları

Bir maddenin P-v-T ilişkisini karmaşık hal denklemleriyle ifade etmek ve hesapları bir bilgisayar aracılığıyla yapmak mümkündür. El hesapları için daha basit hal denklemleri veya özelik tablolarının kullanımı tercih edilmelidir. Bu özellikle özgül hacmin hesaplanması gerektiğinde geçerlidir, çünkü deneme yanılma işlemi gerekecektir. Van der Waals, Beattie-Bridgeman ve Benedict-Webb-Rubin denklemlerinin hassaslıkları aşağıda karşılaştırılmıştır. Bu şekilden, Benedict-Webb-Rubin hal denkleminin diğerlerinden daha hassas olduğu açıkça görülmektedir.
 

Son kaynaklar