Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Tat ve gdt firmalarında faturalar

Kirkbir

Mühendis
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
100
Mühendis Puanı
238
4 veya 5 sene önce İl çevre müdürlükleri toplama ayırma ve geri kazanım tesislerine fatura kontrolü için bir denetim yapmaya başlamışlardı ve bu fatura kontrolleri sürmektedir. Bazı firmalar hurda ibaresini çok sık kullanıyorlar. Örnek vermek gerekirse; hurda plastik... Bu tür ifadelerden dolayı atığın türünün ne olduğunu bilinmemektedir. Bakanlık ise bu karışıklığı önlemek için faturalara atık türü ve kodunun yazılmasını ayrıca hurda ibaresinin kullanılmamasını istedi.

Şunu hatırlatmakta fayda var; Atık Yönetimi Yönetmeliği'nin 5. maddesinin 6. fıkrasında şu ifade yer almaktadır;

(6) Ara depolama ile toplama-ayırma tesisleri hariç olmak üzere çevre lisansı bulunan ön işlem, geri kazanım ve/veya bertaraf tesisleri kabul ettikleri atıkları işlem yapmaksızın başka bir tesise Bakanlık onayı olmadan gönderemez.

Bazı atıklarda kdv uygulanmaz; plastik, kağıt, metal, cam hurda vb. atıklarda, bazı atıklarda ise kdv uygulanır; tekstil atıkları gibi...

Faturalarda "Plastik Ambalaj Atığı-15 01 02 veya Tehlikesiz Plastik Atığı-07 02 13" şeklinde kullanım olursa daha iyi olur. Hem beyan yapacak lisanslı firmanın işi kolaylaşır hem de denetime gelen kişiler atığın türünün ve kodunun ne olduğunu bilirler. Geri kazanım sonucu elde edilen yarı ürün/ürünleri başka bir firmaya gönderirken faturalarda kdv'li olmasına özen gösterin. Atıkların geri kazanımı sonucu elde edilen granül ürünü firmalara gönderilirken bazı firmalar hurda plastik olarak düzenlemektedir ve kdv uygulamamaktadır. Bu şekilde yapılması yasak.
 

Son kaynaklar