Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Su Yanabilir mi?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Yapısında yanma olayının gerçekleşmesi için gerekli hidrojen ve oksijeni bulunduran suyu yakabilir miyiz?

Su Yanabilir mi?


Bir maddenin yanabilmesi için bir yanıcı maddeye, bir yakıcı maddeye ve yanma olayını başlatacak bir ısı kaynağına ihtiyaç vardır. Örneğin bir kâğıt bir kibrit ile tutuşturularak yandığında kâğıt yanıcı madde, atmosferdeki oksijen yakıcı madde, kibritin oluşturduğu kıvılcım ise yanma tepkimesinin başlaması için gerekli ısı kaynağıdır.

ateş üçgeni


Su, iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşan bir bileşiktir. Hidrojenin yapısında sadece bir tane elektron bulunur ve bu yüzden tepkimeye girmeye hayli istekli bir elementtir. Bu nedenle hidrojen, başka bir hidrojen atomuyla bağ kurarak bileşik oluşturur ve doğada genellikle hidrojen gazı şeklinde bulunur.

Hidrojen Yanıcı mı, Yoksa Yakıcı Bir Madde mi?

Hidrojen gazı yanıcı bir maddedir. Öyle ki bir ortamdaki hidrojen oranı %4’e ulaştığında yanmaya başlayabilir.

Oksijen Yanıcı mı, Yoksa Yanıcı Bir Madde mi?

Oksijen ise yakıcı bir maddedir. Peki, yapısında hidrojen ve oksijen atomları bulunan su, bir ısı kaynağı ile tutuşturularak yakılabilir mi? Hayır, bu mümkün değildir.
Bunun sebebi suyun zaten yanmış bir bileşik olmasıdır. Yanma, yanıcı bir madde ile yakıcı bir maddenin tepkimeye girmesi sonucu enerjinin açığa çıktığı kimyasal bir süreçtir. Hidrojen ve oksijen tepkimeye girdiğinde su oluşur, aynı zamanda ısı ve ışık formunda enerji açığa çıkar. Dolayısıyla su yanma tepkimesi sonucu meydana gelen bir bileşik olduğu için tekrar yakılamaz. Yani suyu yanmış bir odunun külleri gibi düşünebilirsiniz.

suyun oluşumu
 

Son kaynaklar