Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Sabit Akım ve Sabit Voltaj LED Sürücü Arasındaki Farklar Nelerdir?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
LED’ler, elektrik enerjisini yüksek verimle ışığa dönüştüren elektronik devre elemanlarıdır. LED sürücü, LED’lerin güvenli ve uygun şekilde çalışması için gücü sağlayan ve düzenleyen kaynaktır. Sabit akım ve sabit voltaj sürücülerin her ikisi de LED ışık kaynaklarını güçlendirmek için kullanılmaktadır.


1686051980338.png

‘ler, elektrik enerjisini yüksek verimle ışığa dönüştüren elektronik devre elemanlarıdır. , LED’lerin güvenli ve uygun şekilde çalışması için gücü sağlayan ve düzenleyen kaynaktır. Sabit akım ve sabit voltaj sürücülerin her ikisi de LED ışık kaynaklarını güçlendirmek için kullanılmaktadır.

Yüksek akım, LED’leri daha parlak hale getirir. Ancak, LED’ler üzerindeki akım sabitlenmezse üretici tarafından belirtilen sınır değerlerin üzerinde akım çekebilir. LED’lerin maksimum sürüş akımının üzerinde çalıştırılması, artan sıcaklık nedeniyle ömrünü önemli ölçüde azaltır ve kısa süre içerisinde bozulmasına neden olur.

Sabit akım sürücü, LED’leri tutarlı bir şekilde çalıştırmak için en iyi yoldur. Sabit akım LED sürücüler, belirlenmiş bir çıkış voltaj aralığında sabit bir çıkış akımı vermek için tasarlanmıştır. Bu tip sürücüler, devre boyunca ve her bir LED üzerindeki akımı sabit tutmak için voltajı ayarlar. Sabit akım LED sürücülerin voltaj aralığı ve akım değeri sürücü üzerinde yer almaktadır. Örneğin; 12-18 V, 350 mA olarak işaretlenmiş bir sürücü 4,2-6,3 W aralığında LED yükünü besleyebilir.


Sabit voltaj LED sürücüler, tek ve sabit bir çıkış voltajında çalışmak için tasarlanmıştır. En yaygın kullanılan sabit voltaj kaynakları 12 V ve 24 V‘dur. Sabit voltaj LED sürücüsü, şebeke voltajını (220 V AC) alır ve bunu DC’ye çevirerek LED’ler için uygun düşük voltaj değerine indirir. Sürücü, ne kadar akım yükü olursa olsun daima sabit voltaj değerinde kalacaktır. Sabit voltaj sürücülerin ulaşabileceği maksimum akım değeri tasarım parametreleri ile belirlenmiştir ve bu değer sürücü üzerinde yazar. Örneğin; 12 V, 5 A olarak işaretlenmiş bir sabit voltaj kaynağı maksimum 60 W güçte yükü besleyebilir.

Özetle; sabit akım LED sürücü, belirli bir voltaj aralığında sabit akım verebilir. Sabit voltaj LED sürücü ise belirli bir akım değerine kadar sabit voltaj sağlayabilir.

Endüstriyel LED aydınlatma uygulamalarında genellikle sabit akım LED sürücü kullanılmaktadır. Ev kullanıcılarına yönelik şerit LED ve LED modül gibi ürünlerse ise genellikle sabit voltaj tercih edilmektedir.
 

Son kaynaklar