Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Okyanustaki Sihirli El: Denizanası Benzeri Robotlar Okyanusları Temizlemek İçin Kullanılabilir

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Denizanasından esinlenilerek tasarlanan el büyüklüğündeki robotların okyanuslardaki atıkları temizleyebileceği düşünülüyor.

Okyanustaki Sihirli El: Denizanası Benzeri Robotlar Okyanusları Temizlemek İçin Kullanılabilir


Çevre kirliliği, yerkürenin %71’ini oluşturan okyanuslar üzerinde hayli olumsuz etkilere sahip. Örneğin okyanuslardaki geri dönüştürülemeyen atıklar, deniz canlıları için büyük tehlike oluşturuyor. Peki, sihirli bir el gelse ve okyanusun derinlerindeki atıkları mıknatıs gibi kolaylıkla çekse sizce nasıl olurdu?

Aralarında Prof. Dr. Metin Sitti’nin de bulunduğu Max Planck Akıllı Sistemler Enstitüsünden bir grup robot bilimci, denizanasından esinlenerek okyanusları temizleyebilecek robotlar üretmeyi başardı. Şu ana kadar üretilen su altı robotları; atıkları tam olarak kavrayabilecek hareket yapılarına sahip olmamaları, gürültü çıkarmaları ve karmaşık yapıdaki atıkları tespit edememeleri sebebiyle bazı dezavantajlara sahipti. Yeni geliştirilen robotlarsa çok yönlü olarak hareket edebiliyor, enerji tasarruflu ve neredeyse hiç gürültü çıkarmıyor.

Robotlara hareket yeteneği kazandırmak için elektrik enerjisiyle çalışan elektrotlar kullanıldı. Yüksek gerilim uygulanan elektrotun pozitif yükle yüklenmesi sağlandı. Bu sayede artı yüklü elektrotlar ile deniz suyunda bulunan eksi yüklü iyonlar arasında elektriksel çekim kuvveti oluşması amaçlandı. Bu şekilde ileri ve geri yönde hareket edebilen yapay kaslar sayesinde robotlara hareket özelliği kazandırıldı. Altı kola sahip robotların her bir kolu farklı işlevleri gerçekleştirecek şekilde birbirinden bağımsız olarak hareket edebiliyor. Geliştirilen robotların altı kolundan dördü pervane, ikisi ise atıkları toplamak amacıyla kıskaç görevi görüyor.

Geri dönüştürülebilmeleri için atıkları okyanusun derinlerinden toplayarak yüzeye taşıyan robotların çevre için bir risk de taşımadığı belirtiliyor.

Denizanası Robotu


Araştırmacılar aynı zamanda birden çok robotun iş birliği içerisinde çalışmasını sağlamayı da amaçlıyor. Bu sayede tek robotun taşımasının zor olduğu büyük kütleli atıkları birkaç robotun taşıması hedefleniyor. Araştırmacılar robotlar arası iletişimi kablosuz bir şekilde sağlayabilmek için çalışmalarına devam ediyor.
 

Son kaynaklar