Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

NEMS (Nanoelektromekanik Sistemler) Nedir?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
NEMS (Nanoelektromekanik sistemler), çok küçük bir ölçekte hem elektrik hem de mekaniksel işleyiş özelliklerine sahip olan bir grup cihaza verilen isimdir. NEMS, akıllı ürünlerin geliştirilmesine olanak sağlayan teknolojidir.

1686053058944.png

NEMS (Nanoelektromekanik sistemler), çok küçük bir ölçekte hem elektrik hem de mekaniksel işleyiş özelliklerine sahip olan bir grup cihaza verilen isimdir. NEMS, akıllı ürünlerin geliştirilmesine olanak sağlayan teknolojidir.

NEMS, mekanik elemanların, sensörlerin, aktüatörlerin ve elektroniğin ortak bir silikon alt katman üzerinde entegrasyonudur.

NEMS, mikron altı boyutlara ölçeklendirilmiş MEMS (Mikroelektromekanik sistemler)’lerdir. NEMS, mikrometre uzunluk ölçeğindeki mikroelektromekanik sistemlerle karşılaştırıldığında 100 nm ve altındaki yapı elemanları olarak kabul edilebilir.


NEMS cihazları, nanoteknoloji üretim teknikleri ve metodolojileri kullanılarak yapılır. Nanoteknolojinin diğer örnekleri gibi nano ölçekli boyutlarda çalışır. Farklı bileşenleri entegre etmek için hibrit yaklaşımlar da kullanılabilir. NEMS cihazlarının üretimi biriktirme, taş baskı ve aşındırma olmak üzere üç adımda gerçekleşir.

NEMS cihazları, son derece düşük bir kütleye, düşük güç tüketimine, yüksek elektriksel verimliliğe, yüksek rezonans frekansına ve yüksek bir yüzey-hacim oranına sahiptir. NEM cihazları, benzeri görülmemiş bir hassasiyete ulaşabilir.

Nano yapılar oldukça hızlı yıpranma eğiliminde olduğundan, NEMS cihazların ömür beklentisi önemli bir zorluk olabilir. Diğer bir taraftan bu kadar küçük bir ölçekte, hareketli parçaların sahip olduğu özellikler çok büyük bir çeşitliliğe sahip olabilir.


NEMS cihazları, teorik olarak herhangi bir elektromekanik sisteme uygulanabilir. NEMS ivmeölçerleri, NEMS sensörleri ve NEMS tarayıcıları mevcut uygulama örnekleridir.

Bileşenlerin küçültülmesini sağlayan NEMS teknolojisi, daha küçük elektronik, mekanik ve optik cihazlar yapmayı mümkün kılar. Diğer bir taraftan önemli bir maliyet düşüşü elde edilir.

NEMS cihazları, havacılık, otomotiv, robotik, biyomedikal, kuantum hesaplama, algılama ekipmanları ve uzay teknolojileri gibi pek çok alanda kullanılabilir.

NEMS uygulamaları henüz başlangıç aşamasındadır. NEMS cihazları, henüz emekleme aşamasında olsa da önümüzdeki birkaç yıl içinde önemli ölçüde gelişebilir. Bilim adamları, teknolojiyi ne kadar ileri götürebilecekleri konusunda sınırları zorlamaya devam ediyor.
 

Son kaynaklar