Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Mühendislik Öğrencileri İçin Staj Yapmak

ilhan

Yönetici
Katılım
20 Nis 2020
Mesajlar
20
Mühendis Puanı
4,177
BÖLÜM
Makine Müh
Mühendislik fakültelerinin çoğunda staj yapmak zorunludur. Bir mühendis işe başlamadan önce mutlaka teoride öğrendiği bilgilerin pratiğe nasıl döküldüğünü görmelidir. Staj kişinin sektörde ilerlemek istediği alana karar vermesini, mesleği gerçekten hakkıyla yapıp yapamayacağını görmesini ve aslında mesleğiyle tam anlamda tanışmasını sağlar. Teoride anlamadığımız, somutlaştıramadığımız bilgilerin aslında ne işe yaradığını ve çalışma hayatında nasıl kullanacağımızı anlamamıza yardımcı olur. Örneğin Endüstri Mühendisliğinde üretim ve yönetim olmak üzere iki tane staj vardır. Öğrenciyken yalnızca derslere bakarak mesleğin hangi alanında olacağımıza karar vermek çok sağlıklı değildir ve yanlış karar verme olasılığımız oldukça yüksektir. Siz yönetim departmanını isterken işe başladıktan sonra belki de üretim departmanında daha verimli olabileceğinizi görebilirsiniz. Staj yaptığımız zaman aslında gelecekte bizi nasıl bir meslek hayatının beklediğini de görmüş oluruz. Bu yüzden staj yapmak çok önemlidir.

Stajdan önce neler yapmış olmalıyız?

Bir mühendisin sahip olması gereken özellikler (yabancı dil bilmek, bölüm derslerine hakim olmak, bilgisayar programları öğrenmek vs…) dışında stajdan önce mutlaka doğru firmayı seçmiş olmak gerekir. Doğru firma sizin ileride çalışmak istediğiniz alanla alakalı ve gerçekten işi öğrenebileceğiniz bir yer olmalıdır. Bunu öğrenmek için de başvuru yapmadan önce firmanın insan kaynaklarıyla görüşüp staj programlarını inceleyebilir, oradaki stajyerlerle konuşarak bilgi edinebilirsiniz. Staja gittiğiniz firmada sizinle aynı mühendislik dalında görev yapan ya da yakın bir mühendislik biriminde çalışan birisinin olması sizin için büyük avantaj olacaktır. Bazı okullar bunu zorunlu kılıyor fakat zorunlu olmasa bile bunu dikkate alarak bir firma seçmek daha doğru olacaktır. Bunların dışında öncesinde firmayı araştırmak da çok önemli. Ne iş yapıyorlar? Ulusal bir firma mı? Hangi ülkelerle bağlantıları var? Hangi program dilini kullanıyorlar? Firmanın Dünyada ve Türkiye’de yeri nedir? Kaç yıldır faaliyette? Çalışanlarına eğitim imkanları sağlıyor mu? Bunun gibi birçok soruya yanıt verdikten sonra cevaplar sizi tatmin ediyorsa burası sizin için doğru staj yeridir.

Staj yeri nasıl buluruz? Firmayı okul mu ayarlar?

Çok nadir de olsa bazen staj yapacağınız firmayı okul ayarlayabilir. Ya da siz okul sayesinde kendinize staj imkanı yaratabilirsiniz. Eğer mesleğinizle ilgili bir projeniz varsa bunu Teknokent sayesinde somutlaştırabilir ve bir çok işverenle tanışma imkanı sağlayabilirsiniz. Eğer bir projeniz yoksa bile okulunuzda, çevrenizde olan seminerlere ve eğitimlere katılarak buna katkı sağlayan firmalarla iletişime geçebilirsiniz. Özellikle takip ettiğiniz ve çalışmak istediğiniz firmaların sayfalarını sık sık kontrol ederseniz bu gibi etkinliklerden çok daha erken haberiniz olabilir. Aynı zamanda bazı firmaların staj programları da olabiliyor. Firma anlaşmalı okullara açtığı başvurular sayesinde öğrencilere daha kolay staj imkanları verebiliyor. Yakın bir zamanda TAI (TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ) böyle bir proje gerçekleştirmişti. Staj imkanını yalnızca okul sayesinde bulmazsınız. Aynı zamanda internet üzerinden de çok kolay bir şekilde bu imkanlara ulaşmak mümkün. Kariyer sitelerinden online başvuru yapabilir ya da direkt firmanın insan kaynaklarıyla görüşerek ve gerekli aşamalardan geçerek de staj yeri bulabilirsiniz.

Okulumuz stajı zorunlu tutmadığı halde gönüllü staj yapabilir miyiz?

Eğer okulunuz stajı zorunlu tutmuyorsa siz yine de staj yapmak ve işinizi görmek istiyorsanız tabi ki gönüllü staj yapmak da mümkün. Ancak bu süreçte sigortanızı okulunuz karşılamaz. Çünkü firma sizi gerçek bir çalışan gibi göstermek ve size maaş ödemek zorundadır. Zorunlu stajda size yapılan sigorta yalnızca İş Kazası ve Meslek Hastalıkları, Hastalık ve Analık durumlarını kapsamaktadır. Yani kısa vadeli sigortadır ve bunun ödemesini stajınız onaylandıktan sonra okulunuz yapar.

Stajı ne zaman yapmalıyız?

Stajı yapabileceğiniz durumlar ve içeriklerine göre hangi dersleri aldıktan sonra staj yapabileceğiniz fakültenizin staj yönergesinde belirtilir. Endüstri Mühendisliğinden örnek verecek olursak Üretim Stajınızı yapmadan Yönetim Stajınızı yapamazsınız. Üretim stajını yapmak için ise üretim ile alakalı bölüm derslerini mutlaka almış olmanız gerekiyor.

Okul döneminde ya da yaz okulunda staj yapılabilir mi?

Bu okulunuz yönergesine bağlı olmakla beraber genelleme yaparsak eğer bunu yapmanız mümkün. Diyelim ki dönem içerisinde aldığınız derslerde devam zorunluluğunuz yok ya da aldığınız kredi sayısı okulunuzun dönem içerisinde staj yapmanızı onayladığı kredi kadar. Bu durumu firmaya da belirterek stajınızı yapabilirsiniz. Yaz okulunda da aynı şekilde kredi sayınız tuttuğu sürece ve sizden istenen staj gününü o sürede tamamlayabiliyorsanız staj yapabilirsiniz.

Stajı daha verimli geçirmek için neler yapmalıyız?

Staj döneminizde firmadan mesleğinizle alakalı öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenmeye çalışmanız gerekiyor. İşin her alanını görmeye çalışmak, merak ettiklerinizi çekinmeden sormak, öğrendiklerinizi mutlaka not almak, gördüklerinizi denemek, ekip çalışmalarına ve toplantılarına katılmak gibi küçük adımlarla stajınızı çok daha verimli hale getirebilirsiniz.

Staj dosyası nasıl hazırlanır?

Staj dosyası okulunuzun sizden istediklerini staj dönemi sonunda hazırlayıp sunduğunuz rapordur. Stajda neler öğrendikleriniz, kaç mühendisin hangi alanlarda çalıştığı, firmanın hangi sektörde hizmet verdiği, kaç yılından beri faaliyette olduğu, iş akış şemaları gibi sorularla sizin meslekle alakalı öğrendiklerinizi ve stajı gerçekten yapıp yapmadığınızı ölçen sorular bulunmaktadır. Bazı bölümlerin stajlarında işletmeye ait bir problemin çözülmesi de istenebilir ve bu da staj dönemi boyunca oldukça dikkat isteyen bir iştir. Yine okulunuzun kabulüne göre dosyayı elle yazabilir ya da istedikleri kurallara uygun Word dosyası halinde de hazırlayabilirsiniz. Staj dosyanızı nasıl hazırlarsanız hazırlayın mutlaka her sayfasını işletmeye onaylatmak zorundasınız. Aksi takdirde stajınız geçerli sayılmayacaktır. Staj dosyanızın içerisinde bir de kapalı bir zarf olur. Bu zarfın içinde bir anket ve ankette sizin devamlılığınız, çalışma veriminiz ve bir kez daha sizi stajyer olarak çalıştırıp çalıştırmayacaklarına dair sorular bulunmaktadır. Bu anketi staj döneminizin bitiminde sizden sorumlu mühendis doldurarak zarfı kapatır ve staj mülakatınızda ilgili öğretmen açarak durumu değerlendirir.
 

Son kaynaklar