Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Millî Uzay Programı Açıklandı

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
İki yıl önce kurulan ve faaliyetlerine başlayan Türkiye Uzay Ajansı, gelecek on yıl için hedeflerini açıkladı.

Millî Uzay Programı Açıklandı

İki yıl önce kurulan ve faaliyetlerine başlayan Türkiye Uzay Ajansı, gelecek on yıl için hedeflerini açıkladı. On başlık altında toplanan hedefler ile ilgili detaylı bilgiye ’nın internet sayfasından ulaşılabiliyor.

Açıklanan hedefler şu şekilde:

・ Ay Görevi: İlk olarak 2023 yılında, millî imkânlarla geliştirilmiş bir roketin uluslararası iş birliğiyle Ay’a gönderilmesi ve Ay’ın yüzeyine sert iniş yapması (düşürülmesi) planlanıyor. İkinci aşamada ise bilimsel cihazlarla donatılmış bir roketin tamamen millî imkânlarla Ay’ın zeminine indirilmesi hedefleniyor.

・ Yerli Uydu Geliştirme Programı: Yerli uydu üretiminin tek bir çatı altında toplanarak dünya ile rekabet edebilecek bir marka oluşturulması hedefleniyor.

・ Bölgesel Zamanlama ve Konumlama Sistemi: Türkiye’ye ait bir zamanlama ve konumlama sisteminin geliştirilmesi planlanıyor.

・ Uzaya Erişim ve Uzay Limanı: Uzaya gönderilecek cihazların fırlatılacağı bir uzay limanı kurulması hedefleniyor.

・ Uzay Meteorolojisi: Uzay meteorolojisi alanına giren konularda çalışmalar yapan bir birim oluşturulması ve uluslararası kuruluşlarla ortaklaşa çalışmalar yürütülmesi planlanıyor.

・ Uzay Nesnelerinin Takibi: Antalya’daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) ile Erzurum’daki Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) entegre edilmesi planlanıyor ve Türkiye’nin astronomik gözlemler ile uzay nesnelerinin yerden takibi konusunda yetkin bir ülke hâline getirilmesi hedefleniyor.

・ Uzay Sanayisi: Uzay teknolojilerinin geliştirilmesine katkı yapabilecek araştırma enstitülerinin, üniversitelerin ve özel kuruluşların teşvik edilmesi planlanıyor.

・ Uzay Teknolojisi Geliştirme Bölgesi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile iş birliği içinde yerli ve yabancı yatırımcılara ev sahipliği yapacak bir Uzay Teknolojisi Geliştirme Bölgesi kurulması planlanıyor.

・ İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi: Çocukların ve gençlerin uzay çalışmaları ile ilgili mesleklere yönelmesini sağlayacak adımlar atılması, üniversitelerdeki programların bu amaca uygun biçimde şekillendirilmesi planlanıyor.

・ Türk Astronotlar: En azından bir Türk vatandaşının bilimsel çalışmalar yapmak üzere uzaya gönderilmesi hedefleniyor.
 

Son kaynaklar