Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Mikrodenetleyici Türleri

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612

1686052164577.png

PIC Mikrodenetleyici

Çevresel arabirim denetleyicisi(PIC), elektrik, bilgisayar, robotik ve benzeri cihazların geliştirilmesinde kullanılan bir tür mikrodenetleyici bileşenidir. PIC, Mikrochip Technology tarafından üretilmiştir ve giriş-çıkış(I/O) verimi arttırmak için kod ve verilerin ayrı kayıtlara yerleştirildiği Harvard mimarisine dayanmaktadır.
Bir PIC, tüm G/Ç işlevlerini ve işlemlerini işlemek için yerleşik bir veri belleğine, veri yoluna ve özel mikroişlemciye sahiptir. Rastgele erişimli bellek (RAM) ve silinebilir programlanabilir salt okunur bellek (EPROM) biçimindeki geçici ve kalıcı depolama mekanizmalarından oluşur; burada RAM, kullanılan verileri/işlemleri depolar ve EPROM oluşturulan değerleri depolar. Ayrıca, READ, WRITE ve ERASE işlevlerinin birden çok örneğini gerçekleştirmek için kullanılan bir flash bellek içerebilir.

ARM Mikrodenetleyici

ARM(Acorn RISC Machine), geliştirilmiş RISC makinesi anlamına gelir. Dijital gömülü sistem dünyasının en popüler mikrodenetleyici programlamasıdır. 32 ve 64 bit versiyonları bulunmaktadır. Düşük güç tüketimi, diğer RISC tabanlı işlemcilere göre yüksek performanslı oluşu ve x86 ve x64 işlemcilere göre daha hesaplı olmasından dolayı genellikle gömülü sistemlerde ARM işlemci tercih edilmektedir.

8051 Mikrodenetleyici

Intel, 1981 yılında 8bit 8051 mikrodenetleyici üretmiştir. 40 pin DIP (Dual inline paket), ROM ise 4kb ve 128 byte RAM depolama, 2 adet 16 bit timer ile yapılmıştır. Spesifikasyona göre programlanabilir ve adreslenebilir dört paralel 8 bit bağlantı noktasından oluşur.

AVR Mikrodenetleyici

AVR, Atmel firmasının ürettiği 8bitlik RISC mimarisine sahip mikrodenetleyicidir. Ucuz ve hızlı çalışır. 2KB ve 128KB yazılıp-silinebilen belleğe sahiptir.

MSP Mikrodenetleyici

MSP, karışık sinyal işlemcisi anlamına gelmektedir. Texas Instrument ailesine sahip bir işlemcidir. 16 bitlik bir CPU etrafına inşa edilmiştir. Düşük güç tüketimi ve maliyeti düşüktür. Genellikle gömülü sistemlerde kullanılmaktadır.
 

Son kaynaklar