Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

MATLAB Nedir?

Mühendis

Yönetici
Moderatör
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
429
Mühendis Puanı
10,240
BÖLÜM
Makine Müh
MATLAB Nedir? Neden gerekli? Neler Yapabilirim? Nasıl öğrenebilirim? sorularına cevap vermeye çalışacağız. Ek olarak soru ve önerilerinizi yorum kısmından bize iletebilirsiniz.

MATLAB, MathWorks şirketi tarafından üretilen ve desteklenen, MATrix LABoratory yani MATrix LABoratuvarı kelimelerinden oluşan, matematiksel hesaplamaları, analizleri ve nümerik problem çözülmelerini kolaylaştırmak amacı ile ortaya çıkmış bir programlama dilidir. Yani en basit anlatımı ile programlanabilir bir gelişmiş hesap makinesidir.


Peki kimler MATLAB kullanmalıdır?
MATLAB yazılımı matematik temeli barındıran bütün bilim ve mühendislik dallarında kullanılma imkanına sahiptir. Hatta özellikle şu çıkarımı yapmak da oldukça yerinde olacaktır: Nasıl ki mühendislik için matematik vazgeçilmez ise bir mühendis için de MATLAB olmazsa olmaz yazılımlardandır. Her ne kadar ülkemizde mühendislik disiplinleri hakettikleri konuma sahip olamasalar da bu işin hakkını veren yerli ve yabancı, üniversite ve araştırma birimleri tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır.

MATLABTurkiye_Neler_yapilir.jpg


MATLAB yazılımı MathWorks şirketi tarafından üretilmektedir ve birçok matematkisel hesaplama ve analiz alanlarında kullanılmaktadır.
Tabi ki MATLAB'i belirli bir kesim-zümre kullanır diye sınırlamak İngilizce hangi alanlarda kullanılır diye sınırlamak kadar gereksiz olacaktır. Çünkü küreselleşen dünyada artık bütük disiplinler iç içe geçmiş bir durumda artık.

MATLAB ile neler yapabilirim?
MATLAB ile yapacaklarınız hayal dünyanız ile sınırlı. Eğer elinizde matematiksel bir formül varsa onu çözümleyebilir, sonuçları anlaşılabilir grafiklere dökebilirsiniz. Görüntü işleme araçları ile yüz tanıma, parmak izi tanıma, videolarınızı indirme, videoları farklı formatlara çevirme gibi işlemler bile yapabilirsiniz.

Optimizasyon modülü ile elinizdeki sistemlerin optimum değerlerini bularak performans iyileştirmeleri yapabilirsiniz.

Eğer Arduino ile ilgileniyorsanız, MATLAB ve Simulink yardımı ile kodlarınızı kolaylıkla eş zamanlı olarak çalıştırabilirsiniz.

kalp.png


MATLAB ile fonksiyonlarınızın grafiğini çizebilirsiniz.

spy.png


MATLAB özellikle görüntü işleme alanında geniş kullanıma sahiptir.

MATLAB'i nasıl öğrenebilirim?
MATLAB'i aslında küresel çapta bu kadar ünlü yapan en büyük etmenlerden bir tanesi de eğitim dökümantasyon çok fazla olması. Ancak ne yazık ki bu dökümanların çoğu İngilizce.

Eğer MATLAB yazılımını öğrenmek istiyorsanız sitemizi takip edebilir, sürekli deneyerek hata yaptığınızda vazgeçmeden çabalayarak MATLAB becerilerinizi ilerletebilirsiniz. En genel çerçevede ise İngilizce'nizi geliştirek doğrudan birincil kaynaklara erişebilirsiniz.

Kaynak: MatlabTurkiye
 

makinemakine

Mühendis
Katılım
7 Ara 2021
Mesajlar
4
Mühendis Puanı
0
BÖLÜM
Makine Müh
Her mühendisin bilmesi gereken derya deniz bir program. Bilgilendirme için teşekkürler.
 

Son kaynaklar