Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

MATLAB Nedir? Nerelerde Kullanılır?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612

MATLAB Nedir?​

MATLAB, mühendisler ve bilim insanları için tasarlanmış, Java, C# gibi iyi bilinen ve dördüncü nesil bir programlama dilidir. MATLAB, İngilizce “Matrix Laboratory” sözcüklerinin kısaltmasıdır. Çünkü MATLAB ilk olarak bir matrix programlama dili olarak oluşturulmuştur. Şuan da ise makine öğrenmesi, derin öğrenme ve veri bilimi gibi ileri düzey konularda da kullanılmaktadır.

MATLAB Tarihi​

İlk kez New Mexico Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Bölümü Başkanı Cleve Moler tarafından geliştirilmiştir. Moler’in amacı, öğrencilerinin Fortran kullanmalarına gerek kalmadan lineer cebir ve sayısal analiz hesaplamalarını yapmaları için alternatif bir yol bulmaktı. 1984 yılının sonlarında Cleve Molar, Steve Bangart ve Jack Little ile birlikte MathWorks’ü kurdu. MathWorks, MATLAB’ın ilk resmi sürümünü 1984 yılında yayınladı.

1670999197945.png

MATLAB Nerelerde Kullanılır?​

MATLAB’ın özellikle mühendislik uygulamalarında kullanımı oldukça yaygındır. Sistemlerin analizinde ve matematiksel hesaplamaların yapılıp görselleştirilmesinde sıkça kullanılır. Başlıca kullanım alanları şunlardır:
  • Sayısal Lineer Cebir Hesaplamaları
  • Data Analizi ve Görselleştirme
  • Büyük Veriler için Grafikler Oluşturma
  • Algoritma Geliştirme
  • Makine öğrenmesi
  • Data bilimi
  • Derin öğrenme
  • Grafiksel Kullanıcı Arayüzü ve Uygulama Programlama Arayüzü oluşturma
  • Simülasyon

MATLAB’la Neler Yapılabilir?​

  • MATLAB’ı kullanarak farklı algoritmaları uygulayabilir ve dizayn edebilirsiniz.
  • Dosya, veritabanı veya internet gibi farklı kaynaklardan verileri MATLAB’ın içerisine yükleyerek, bunların analizini yapabilir veya çeşitli seçenekler ile görselleştirilmesini sağlayabilirsiniz.
  • MATLAB, bir matematik ürünü olarak lineer cebir ve matrislerin hesaplanmasını gerçekleştirebilecek bir matematiksel fonksiyon kütüphanesine sahiptir.
  • Veri modelleri, prototip ve tasarladığınız veya hesapladığınız ürünlerin simülasyonunu yine MATLAB’la gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ayrıca, kullanıcılar için ve hatta MATLAB’ın diğer programlama uygulamaları ile daha kolay çalışabilmesi için arayüzler dizayn edebilirsiniz.

MATLAB Nasıl Çalışır?​

MATLAB, kodunuzu hızlı bir hale getirir. Yani kodunuz JIT (just-in-time) derleyici kullanılarak derlenir. Kütüphane çağrıları optimize edilir ve matematiksel işlemleri gerçekleştiren görevler bilgisayarın çekirdeğine dağıtılır. Java ile kıyaslandığında, MATLAB’ta algoritma geliştirmek daha hızlı ve sağlıklıdır. Farklı kaynaklardan veri yüklemeyi ve bunları görselleştirmenizi sağlar.

1670999210758.png

MATLAB Öğrenmek için Gerekenler​

MATLAB’ı öğrenmeye başlarken nesne tabanlı programlamanın temellerini iyi bir şekilde bilmeniz gerekli. Ayrıca MATLAB’ın kod dizimini ve algoritma geliştirmeyi de bilmelisiniz. Bunları bilirseniz bu programı kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Tüm bunların dışında tabi ki de iyi bir ileri matematik temeline sahip olmalısınız. Çünkü MATLAB’ın kütüphanesinde yer alan çeşitli matematiksel işlemlere aşina olmalısınız.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Son kaynaklar