Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Kimya Mühendisliği Ne İş Yapar?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
kimya mühendisliği nedir


Kimya mühendisliği, malzemelerin kimyasal yapılarını, enerji içeriklerini inceleyen ve fiziksel hallerinin değişime uğradığı projeleri geliştirmesini ve uygulamasını yapan çok yönlü mühendislik dalıdır. Bu bölümde eğitim almak isteyenlerin çok iyi matematik alt yapısı olması gerekir.

Kimya mühendisliği nedir? Maddelerin kimyasal değişmelerini, tepkilerini belirleyen koşulları inceleyerek, kimyasal madde üretecek tesislerin kurulmasında, tasarlanmasında yön veren kişilerden oluşur. Kimya mühendisliğinin görevleri arasında;
  1. İstenilen kimyasal maddenin üretilmesi için ekonomik olarak işletmenin kurulması için gerekli çalışmaları yapar.
  2. Üretim aşamasında maddelerin karışımı ile ilgili reçeteler hazırlar, denetler, bileşimin oranlarını ve zamanlamasını ayarlar.
  3. Tesislerin kuruluşlarını ve gerekli olan araç ve gereçleri denetler.
  4. Kimya sanayindeki gelişmeleri takip eder. Araştırma ve geliştirme çalışmalarını yapar.
Çalışmaları için iyi bir laboratuvar ve cihazlarına, analiz cihazlarına ve kontrol sistemlerine ihtiyaçları vardır. Kimya mühendislerinin çok sabırlı ve bilimsel meraklı olmaları gerekir. En önemlisi de kimyasal maddelere karşı alerjileri olmamalıdır.



Liseden sonra 4 yıl eğitim süresi vardır. Kimya mühendisliği dersleri çok ciddi çalışmaya ve disipline ihtiyaç duyar. Eğitimin;
  • Birinci senesinde; matematik, teknik resim, genel kimya, fizik ve sayısal bilgisayar programla öğretilir.
  • İkinci senesinde; yüksek matematik, analitik kimya, kimya mühendisliği temel prensipleri, fizikokimya ve laboratuvarı, malzeme bilgisi, organik kimya, mühendislik mekaniğinin esasları ve termodinamiği öğretilir.
  • Üçüncü senesinde; kimya mühendisliği termodinamiği, organik kimya, ısı aktarımı, kütle aktarımı, kimyasal reaksiyon, aletli analiz ve laboratuvar, endüstriyel kimya öğretilir.
  • Dördüncü senesinde; inorganik ve organik teknoloji, reaktör ve kimya mühendisliği tasarımı, kütle aktarımı, proses kontrol ve lisans araştırma projesi eğitimi verilir.
Kimya mühendisi çalışma alanı çok geniş olan bir meslektir. İlaç, tekstil, gıda, cam sanayi, petrol, elektrik, metal, gübre gibi aklınıza gelecek her tür endüstriyel tesislerde iş imkânı vardır. Kariyer yapmak isteyenler diğer mühendislik dallarında olduğu gibi lisanstan sonra, yüksek lisans ve doktora yapmaları gerekmektedir.
 

Son kaynaklar