Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Katalitik Konvertör Nedir?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Katalitik konvertör motordan çıkan yanma sonucunda oluşan zehirli gazların egzozdan mümkün mertebede daha temiz çıkmalarını sağlamak içindir.

Bir otomobilden çıkan gaz emisyonları sırasıyla şunlardır: Zararsız gazlar (N2, CO2, H2O) ve zararlı gazlar (CO, Hidrokarbonlar ve uçucu organik bileşikler, NO ve NO2)

Katalitik konvertör zararlı gazları yanmamış olan zararlı gazlara indirgenme ortamı sağlayarak zararlı gazların yanmasını sağlar.

Katalitik Konvertör Nasıl Çalışır​

Aşağıda ki resimde bir katalitik konvertör görmektesiniz.

katalitik konvertör


Katalitik konvertör bu gazların indirgenip yanması için bazı katalizörler kullanmaktadır. Bunlar: platin, palladyum veya rodyum’dur. Yanma motor dışında gerçekleştiğinden enerji motora ekstra bir güç sağlamaz. Otomobil firmaları CO2 salınımı düşürmek için birden fazla katalitik konvertör kullanabilirler.

Üç yollu bir katalitik konvertörde aşağıdaki üç tepkime eşzamanlı olarak meydana gelir :

  1. Karbon monoksitin yakılarak karbon dioksite çevrilmesi: 2CO + O2 → 2CO2
  2. Azot oksitlerin azota indirgenmesi: NOx → O2 + N2
  3. Yanmamış hidrokarbonların (yani yanmamış yakıtın) karbon dioksit ve suya dönüştürülmesi, yani yakılması: CxHy + nO2 → xCO2 + mH2O
katalitik konvertör nasıl çalışır


Katalizatörün içersinde zirkonyum dioksit ile kaplanmış özel yapılandırılmış malzemeler bulunur. Egzoz gazları bu odacıklardan geçerken içerisinde kimyalsal bir reaksiyon sonucu egzoz çıkışına doğru artık bu zararlı gazlar daha zararsız bir şekilde dışarı atılması amaçlanmıştır.

Resimli Anlatım :

katalitik konvertör nedir


Katalitik Konvertörlü araçlar özellikle enjeksiyonlu araçların başlangıcı ile ortaya çıkmıştır. Enjeksiyonlu araçlar çıktıktan sonra bir takım elektronik düzeneklerlede bu hava kirliliği daha çok önlenmeye yönelik faydalar sağlamıştır. Örneğin bir oksijen sensörlü araçta bulunur. Bu genlellikle eski araçlarda katalizatörün arka bölümünde bulunurdu ve çıkan gazların içerisinde ki oksijen miktarına bakaraktan motorda bir takım düzenlemeler yapılmakta idi.

Yeni nesil araçlarda bu kanunlar katılaştıkça tabiki bu sensörlerin sayısı ve çalışma biçimleri artmıştır ve bütün amaç daha temiz bir çevre elde etmek içindir.
 

Son kaynaklar