Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

James Webb’den Kartal Bulutsusu’nun Yeni Fotoğrafı

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Kartal Bulutsusu, 2015 yılında Hubble Uzay Teleskobu’nun çektiği en etkileyici fotoğraflar oylamasında birinci olmuştu. Yakın zamanlarda Kartal Bulutsusu’nun James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen yeni fotoğrafı yayınlandı.
James Webb’den Kartal Bulutsusu’nun Yeni Fotoğrafı

Kartal Bulutsusu, içindeki kozmik gaz ve toz bulutlarının oluşturduğu sütunlara benzeyen bölgeyle biliniyor. Bu sütunlar, içinde yeni yıldızların oluştuğu yoğun toz ve gaz bulutları. James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen yeni fotoğrafta, Kartal Bulutsusu’nun sütunları çok daha detaylı bir şekilde görülebiliyor.
Fotoğrafta sütunların tepe kısımlarındaki parlak kırmızı renkte görünen bölümlerde, yeterli yoğunluğa ulaşan toz ve gaz bulutu kendi kütle çekim etkisi altında çöküyor ve sonunda yeni yıldızları oluşturarak etrafına ışık yaymaya başlıyor.
Kızılötesi dalga boyunda gözlem yapabilen James Webb’in çektiği fotoğrafta sütunların iç kısımları kısmen görülebiliyor. Çünkü kızılötesi dalga boyundaki ışınlar toz ve gaz bulutlarından geçebiliyor. Sütunların dışındaki yıldızlardan yayılan ışınlar ise, sütunları oluşturan toz ve gaz tarafından yansıtıldığı için, sütunların içindeki derin uzay nesnelerinin görülmesini kısmen engelliyor.
kartal_bulutsusu_hubble_james_webb.png

Kartal Bulutsusu, 2015 yılında Hubble Uzay Teleskobu’nun çektiği en etkileyici fotoğraflar oylamasında birinci olmuştu.

Kartal Bulutsusu Nedir?
Yaklaşık 7.000 ışık yılı uzağımızdaki Kartal Bulutsusu, 1745 yılında İsviçreli gök bilimci Jean-Philippe Loys de Chéseaux tarafından keşfedilmişti. Kartal Bulutsusu, evrendeki en dikkat çekici derin uzay nesnelerinin listelendiği Messier kataloğunda M16 olarak sınıflandırılıyor. Kartal Bulutsusu’nun sütunlarını bir dürbün ya da basit bir teleskop yardımıyla gözlemleyebilirsiniz. Kartal Bulutsusu'nu ekim ayının son günlerinde Güneş'in batışından kısa süre sonra güneybatı yönünde ufkun üzerinde bulmayı deneyebilirsiniz.
 

Son kaynaklar