Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

İLERİ SERAMİK MALZEMELER

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
 İLERİ SERAMİK MALZEMELER


Metal veya metal alaşımı olmayan inorganik malzemelerin istenilen tane boyutuna indirgenerek, şekillendirilip, sinterlenmesi sonucunda elde edilen kendine has özellikleri bulunan mukavemetli yapılara seramik denir. En eski seramikler, kendi kendilerine veya diğer malzemelerle karıştırılmış, ateşten sertle kaplanmış çanak çömlek parçalarıdır.

İleri seramik malzemeler ise yeryüzünde doğal olarak bulunmayan, yüksek mühendislik uygulamalarında kullanılmak üzere özel olarak +1500°C sıcaklıklarda sentezlenen; yüksek basınç altında şekillendirilerek, termal kaplama yapılarak veya polimer ve metal malzemelerle kompozit olarak kullanılan özel seramiklerdir.

process15_01.jpg


Seramiklerin Sınıflandırılması

Geleneksel Seramik Malzemeler:
Tuğla, fayans, porselen, çanak-çömlek, kiremit, refrakterler, camlar, çimento, elektrik yalıtım malzemeleri gibi malzemeler geleneksel seramiklere örnektir.

Doğadaki hammaddelerden hazırlanırlar ve üç temel bileşen içerirler. Bu bileşenler; kil (kaolen: Al2O3.2SiO2.2H2O), silika (saf kum, SiO2) ve feldispattır (K2O ya da Na2O.Al2O3.6SiO2).
İleri Teknoloji Seramikleri: Seramik malzemelerin kırılma dayanımı ve aşınma direnci gibi mikroyapıdan etkilenen özellikleri ile sertlik, yoğunluk, ısıl dayanım, yüksek elastiklik modülü gibi kristal ve atomlar arası bağ yapılarından etkilenen özelliklerinin önem kazandığı durumlarda kullanılan seramik türlerinde denir. Yapıları “fonksiyonel seramiklere” göre daha karmaşıktır. Bu grupta özellikle Al2O3, ZrO2, Si3N4, SiC, B4C, cBN, TiC, TiB2, TiN, AlN gibi bileşiklerin ikili, üçlü ya da çoklu karışımlarından/tepkenlerinden yararlanılır.

image.png


6-0.jpg


İleri Seramiklerin Özellikleri
İleri seramiklerin mühendislik uygulamalarında tercih edilmesini sağlayan başlıca özellikleri;
  • Yüksek sıcaklıklara dayanımları,
  • Isıl genleşme katsayılarının düşük olması,
  • Kimyasal kararlılığın yüksek oluşu,
  • Sürtünme katsayılarının düşük olması,
  • Sertliklerin yüksek oluşu,
  • Aşınma dirençlerinin yüksek olması,
  • Metallere göre daha hafiflik,
  • Hammadde kaynaklarının doğada bol miktarda olması şeklindedir.
Buna karşın ileri seramiklerin dezavantajları şu şekilde sıralanabilmektedir:
  • Çekme dayanımının düşük olması
  • Yüksek maliyet
  • Şekillendirilmesinin zor olması
image.jpeg


İleri Seramiklerin Üretimi
İleri seramikler doğada kendiliğinden bulunamaz, bu sebeple yapay olarak sentezlenir. Farklı seramik malzemeler için farklı sentez sıcaklıkları mevcuttur. Genellikle +1500°C sıcaklıklarda elektrik ark fırınlarında daha önceden hazırlanmış öncül tozların reaksiyona sokulmasıyla ileri seramik blok parçaları üretilir. Bu parçalar özel olarak imal edilmiş kırıcılar vasıtasıyla kırılarak toz formuna getirilir. Toz formuna gelen ileri seramik malzemeler kullanım alanına göre sıcak press yöntemiyle şekillendirilebilir veya termal kaplama yöntemiyle kaplama olarak kullanılabilmektedir.

image-1.jpeg


İleri Seramiklerin Savunma Sanayinde Kullanım Alanları
İleri seramiklerin düşük özgül ağırlık ve yüksek sertlik özelliği sebebiyetiyle personel zırhlarında ve zırhlı araçların zırh geliştirme çalışmalarında ileri seramik malzemelerden imal edilmiş plakalar günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.

image-2.jpeg


image-3.jpeg


Düşük özgül ağırlık ve yüksek sertlik özellik sebebiyle zırhlı araçların zırh geliştirme çalışmalarında kullanılmaktadır.


Yüksek sıcaklık dayanımı özelliği sayesinde savaş uçaklarının motor bölümlerinde yüksek ısıya maruz kalan motor parçalarında, nozüllerin üretiminde ve uzay araçlarının yüzey kaplamalarında ileri seramikler kullanılmaktadır.

image-4.jpeg


Yüksek aşınma direnci sayesinde uçakların ve askeri araçların fren disklerinde ileri seramikler kullanılmaktadır.


image-5.jpeg


İleri seramiklerin yarı iletkenlik özellikleri çip ve devre elamanı olarak kullanılmasını sağlamaktadır.
 

Son kaynaklar