Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Gemi Türleri

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612

Gemi Türleri Nelerdir?

Gemi tiplerini belirlemedeki en önemli etkenler, gemilerin kullanım amacıdır. Bu deniz vasıtası hangi amaçla denizde yüzmektedir? Bir yük mü taşıyor, yolcu mu? Savaşa mı gidecek yoksa diğer gemilere yardım mı edecek? İşte bu nedenle gemiler hizmet etme şekillerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılabilirler,

  • Yük Gemileri
  • Yolcu Gemileri
  • Özel Hizmet Gemileri
  • Savaş Gemileri
Bunların içerisinden savaş gemilerinin konumları ve durumları ayrı olduğundan, burada isminden bahsedecek olsak da detaylarına girmeyeceğim. İsterseniz kullanım amaçlarına göre gemi tiplerinin neler olduğunu anlatmaya başlayım.


Gemi Türleri Yük Gemileri

Gemilerle yük taşımacılığı bundan binlerce yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Özellikle ilk zamanlarda yapılan gemilerin nehir ve kıyı seyri yaptıklarını, günümüze doğru yaklaştıkça sanayi devrimi ile de ham madde ihtiyacına binaen büyüklüklerin arttığını görmekteyiz.

Yük gemileri taşıdıkları yükün cinsine göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir

  • Kuru Yük Gemileri
  • Konteyner Gemileri
  • Dökme Yük Gemileri
  • Ro-Ro Gemileri
  • Tanker Gemileri

Kuru Yük Gemileri​

Günümüzde eskisi kadar olmasa bile hala kullanılmaktadır. Şu an Ro-Ro, Dökme Yük ve Konteyner Gemileri gibi gemilerle taşınabilecek yükler için eskiden en çok talep edilen gemi tipiydi. Günümüzde kuru yük gemilerini, önemini yitirdiklerinden dolayı düşük tonajlı olarak imal edilip kısa mesafeli seferler yapmaktadırlar.

kuru-yuk-gemisi.jpg

Konteyner Gemileri​

Deniz ticareti ile kara ve demir yolu ticaretini birbirine entegre etmek amaçları ile ortaya çıkmış bu gemiler konteyner adı verilen özel yük kutularını taşırlar. Bu konteynerlar standart ebatlarda üretilirler ki hem gemilerde, hem trenlerde hem de tır ve kamyonlarda uyumlu şekilde çalışabilsinler.


Özellikle günümüzde, ticaretin de son derece önem kazandığı bu günlerde konteyner taşımacılığı tüm dünya için çok büyük önem arz etmektedir.

konteyner-gemisi-1024x674.jpg


Dökme Yük Gemileri​

Aslında kuru yük gemilerine benzemektedir. Tek farkı taşıdığı yükün maden cevheri, kömür, buğday gibi dökme yük olmasıdır. Onun haricinde neredeyse tüm özellikleri aynıdır. Bu gemiler kuru yük gemilerinin aksine, zaman geçtikçe çok daha büyük tonajlı ve uzun seyirli olarak imal edilmektedirler.

dokme-yuk-gemileri.jpg


Bu tip gemilerde önemli olan şey yükün ne kadar hızlı taşındığı değil, taşınan yükün ne kadar fazla olduğudur. O nedenle bu tarz gemiler ortalama olarak 10-12 knot hız taparlar fakat taşıdıkları yükler de 200000dwt ‘i bulabilir.

Ro-Ro Gemileri​

Roll-on Roll-off kelimesinin kısaltılmışıdır. Tekerlekli araçları taşıyan bu gemiler büyük bir feribota benzerler. Özellikle yakın kıyılar arasındaki tır ve kamyon taşımacılığında vazgeçilmez bir ulaşım aracıdır. Süratleri bakımından konteyner gemilerine benzerler. Düzenli ve dakik olarak çalışmaktadırlar.

roro-gemileri.jpg


Tanker Gemileri

Yanıcı ve patlayıcı olan bazen de zehirli atıkları taşıyan gemi tipleridir. Kendi arasında çok fazla çeşidi bulunmaktadır. Tanker gemi tiplerini sıralayacak olursak

  • Ham Petrol Tanker Gemileri
  • Kimyasal Tanker Gemileri
  • LNG Tanker Gemileri
  • LPG Tanker Gemileri
  • Asfalt-Bitümen Tanker Gemileri
tanker-gemileri-1024x681.jpg

olarak sınıflandırmak mümkündür. Bu gemilerde taşınan yükün hassasiyetinden dolayı gerek burada çalışacak personel olsun, gerekse bu gemilerin kendi donanımları olsun, diğer gemilere nazaran çok daha dikkat edilen konulardır. Özel ekipmanlarla donatılmışlardır.

Gemi Türleri Yolcu Gemileri

Bu tip gemilerde yolcu konforu ilk sırada tutulduğundan dolayı hiçbir masraftan kaçınılmamış, gemi dizaynı en üst seviyede takip edilmiş, gemi ekipmanları da ona göre seçilmiştir. Ticari gemiler içerisinde en büyük bütçeli gemiler bunlar olmuştur.

yolcu-gemileri.jpg


Yolcu gemileri herkesin dikkatini çeken ve detaylamasına incelemek istediği gemi tiplerinden bir tanesidir. Bu nedenle eğer sizler de bir yolcu gemisi detayları ile nasıldır görmek isterseniz sizleri isimli yazımı okumaya davet ediyorum.

Gemi Türleri Özel Hizmet Gemileri

Adından da anlaşılacağı gibi özel bir amaca hizmet eden gemilerdir. Bunlar,

  • Römorkörler,
  • Balıkçı Gemileri
  • Barge (atık-yakıt ikmal) Gemileri,
  • Sismik Araştırma Gemileri,
  • Zemin Kablo Döşeme Gemileri gibi gemilerdir.
Bu tarz gemiler standart olarak üretilmezler. Belirli bir amaca uygun olarak, müşterinin talepleri doğrultusunda üretilen gemilerdir. Bu gemilerdeki özel donanımlar nedeni ile büyük ticari gemiler kadar maliyeti olabilmektedir.
 

dilek

Mühendis
Katılım
2 May 2020
Mesajlar
5
Mühendis Puanı
11
BÖLÜM
Endüstri Müh
Bilgilendirici yazı için teşekkürler.
 

Son kaynaklar