Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Fonetik Alfabe

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612

Fonetik Alfabe Nedir?​

Dilbilimcilerin yaptıkları çalışma neticesinde bu alfabe için sesçil alfabe tanımı yapılmıştır. Yani farklı dillerdeki veya özel bir terime ait olan kelimeyi tanımlayabilmek, heceleyebilmek için herkes tarafından bilinen ortak bazı kelimelerin baş harflerinin kullanılması ile oluşturulmuş bir kelimeler topluluğudur.

Örnek vermek gerekecek olursa, “A” harfi ile başlayan bir teknik terim var. Biz buna Ahtung” diyelim misal olarak. Bu terimin tüm harflerinin sesini kimse bilmiyor ve telaffuzlarda da başka başka manalar çıkıyor. Kelimenin ilk harfi olan “A” harfi için Türkiye’de Adana’nın A’sı, İngilizce de ise Amsterdam olarak bilinen kelimeler söylenildiği zaman herkes o kelimenin “A” harfi ile başladığını kolaylıkla anlayabilir. Bir standart oluşturmak adına da tüm dünyada bu “A” harfi ælˈfə (alfa) olarak telaffuz edilir.


Her harf için buna benzer standart kelimeler belirlenmiştir ve operatörler bir kelime telaffuzu yaparken, kelime içerisindeki harfleri bu standart olarak kabul edilen kelimeler ile netleştirebilmektedirler. Buna benzer dünya üzerinde kullanılmakta olan konuşma seslerini kodlayabilmek ve standart hale getirmek mümkün olmaktadır.

Fonetik Alfabenin Amacı Nedir?​

Uluslararası Fonetik Aflabe ( Internatipnal Phonetic Alphabet – IPA) amacı, farklı dillerdeki kelimelerin ve sözcüklerin doğru şekilde telaffuz edilmesinin sağlanması, standart ve keyfi tercümelerde meydana gelebilecek olançok sayıda hatanın önüne çelilebilmesi için geliştirilmiş bir alfabedir.

Fonetik alfabe ile ilgili yapılan bazı araştırmalarda da amaç olarak bir kelimeyi diğerlerinden ayırmaya yarayan her ses için ayrı bir sembol geliştirmek olarak belirtilmiştir.

Fonetik Alfabe Nasıl Kullanılır?​

Aslında alfabenin kullanımı çok basittir. Örnek vermek gerekirse, bir hava trafik kontrolörü, piste iniş yapacak olan “KLM” havayollarına ait uçak için kendi dilinde KLM diyemez. Onun yerine her milletten pilotun anlayabileceği şekilde KLM’nin baş harfleri ile başlayan fonetik alfabeyi söyler.


K: Kilo
L: Lima
M: Mike

Kısacası KLM yerine telsizden “Kilo Lima, Mike” dediği anda herkes aslında onun KLM demek istediğini anlamaktadır.

Nato Fonetik Alfabeye aşağıdan ulaşabilirsiniz

Fonetik Alfabe Kelimeleri

Denizcilikte Fonetik Alfabenin Kullanılması​

Buraya kadar anlattıım kısımlar, tüm dünya için geçerli olan kısımdı. Bir de fonetik alfabenin gemilerde kullanımı durumu var. Malum bugün bir çok gemi, karşı taraf ile haberleşmelerini ile sağlamaktadır. Özellile de seyir emniyetinin tahsis edilmesi açısından, operatörlerin telsizde ifade ettikleri kelimeler en net şekilde anlaşılmak zorundadır.

Gemilerde uluslararası telsiz konuşma dili de İngilizce olduğundan dolayı İngilizce alfabenin en iyi şekilde bilinmesi gerekmektedir. Bu nedenle, denizcilik için IMO’nun yayınladığı fonetik alfabenin en iyi şekilde bilinmesi gerekmektedir. Bu alfabe sayesinde kritik veya olağan durumlarda, karşıdan gelen geminin personeli hangi milletten veya hangi dili konuşuyor olurlarla olsunlar ortak bir noktada herkesin anlayabileceği bir payda oluşmaktadır.

Denizcilik için yayınlanan fonetik alfabe aynı zamanda bazı bayrak flamaları da içermektedir. Aşağıda resimde de görülebileceği üzere, her bir flama, ayrı bir harfi temsil eder ve bazı durumlarda da her flamanın çok farklı anlamları bulunmaktadır.

gemilerde-fonetik-alfabe-857x1024.jpg
 

Son kaynaklar