Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Dünyanın En Büyük Aktif Yanardağı Mauna Loa 38 Yıl Aradan Sonra Harekete Geçti

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Dünyanın en büyük aktif yanardağı olan Mauna Loa’da, 38 yıl aradan sonra 27 Kasım’da yerel saatle 23.30’da volkanik püskürme başladı.

Dünyanın En Büyük Aktif Yanardağı Mauna Loa 38 Yıl Aradan Sonra Harekete Geçti



Hawaii’de bulunan Mauna Loa Yanardağı’nın yeniden harekete geçmeye başlayacağının ilk işaretleri Ekim 2022’de ortaya çıktı. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, Mauna Loa’nın kalderasının altında, magmanın hareketinden kaynaklandığı düşünülen küçük depremlerin sayısında 10 kat artış olduğunu .

Maouna Loa Yanardağı'nın Kaldırası


Kalderalar, yanardağların püskürtme ağızlarının çökmesiyle oluşan, taban kısmı düz, çukur şeklinde yapılardır.
İlk lav akışı, 27 Kasım’da yerel saatle 23.30’da Mauna Loa'nın kalderasının içinde başladı. 28 Kasım saat 06.30’da ise yanardağın kuzeydoğu sırtındaki çatlaklarda lav akışının başladığı görüldü. Püskürmeler sırasında lavların yüksekliği 30-60 metreye kadar ulaştı. Bilim insanları Mauna Loa’daki etkinliğin volkanik bir patlama değil, volkanik bir püskürme olduğunu .

MaunaL Loa Yanardağı'ndaki Lav Akışı


Mauna Loa Yanardağı’nın kuzeydoğu sırtında yer alan 3 numaralı çatlakta aktif lav akışı devam ediyor.
Mauna Loa, 1843 yılındaki kayıtlara geçen ilk patlamasından bugüne 33 kez daha . Mauna Loa en son 1984 yılında patlamış ve lavları Hawaii Adası’nda yer alan Hilo kasabasının 7,5 kilometre yakınlarına kadar ulaşmıştı.
Dünyanın en büyük aktif yanardağı olan ’nın deniz seviyesinden yukarıdaki kısmı yaklaşık 4.000 metreyken, deniz seviyesinin altındaki bölümü ise yaklaşık 5.000 metre derine ulaşıyor.
 

Son kaynaklar