Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Direnç Nedir, Ne İşe Yarar?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Direnç, bir elektronik devrede elektrik akımını sınırlanmasında veya düzenlenmesinde, sinyal seviyelerini ayarlanmasında, gerilim bölünmesinde vb. birçok uygulamada kullanılan pasif bir elektronik devre elemanıdır. Direncin birimi ohm olarak ölçülür ve sembolü “Ω” ile gösterilir.
Direnç Nedir, Ne İşe Yarar?


Direnç, bir elektronik devrede elektrik akımını sınırlanmasında veya düzenlenmesinde, sinyal seviyelerini ayarlanmasında, gerilim bölünmesinde vb. birçok uygulamada kullanılan pasif bir elektronik devre elemanıdır. Hemen hemen tüm elektronik devrelerde ve elektrik şebekelerinde bulunabilir.
Direncin birimi ohm olarak ölçülür ve sembolü “Ω” ile gösterilir. Direnç kısaca “R” harfi ile sembolize edilir.
Direnç üzerinden akan akımın değeri terminal uçları arasındaki gerilim farkı ile doğru orantılıdır. Bu oran Ohm Yasası ile açıklanır. Ohm yasası kolayca anlatılmak istenirse;

Formul-1.png

Direnc-Devre-1.jpg

Devre tasarımı yapılırken belirli bir direnç değerine ulaşmak için çeşitli değerle sahip dirençler birleştirilebilir. Elektronik devrelerde dirençler devreye seri veya paralel bağlanır.

Seri bağlı dirençlerin bağlanım şekli ve eşdeğer direncinin hesaplanması;
Formul-2.png

Direnc-Devre-2.jpg

Paralel bağlı dirençlerin bağlanım şekli ve eşdeğer direncinin hesaplanması;
Formul-3.png

Direnc-Devre-3.jpg

Birçok farklı direnç çeşidi bulunmaktadır. Dirençler; sabit değerli dirençler, değişken değerli dirençler ve fiziksel etkilere bağlı değişen dirençler olarak üçe ayrılabilir.
Sabit değerli dirençler tanımlı bir değere sahiptirler ve değiştirilemezler. Sabit dirençler en yaygın olarak kullanılan dirençlerdir ve en çok kullanılan elektronik elemanlarından birisidir.
Değişken değerli dirençler, direnç değerinin ayarlanabildiği bir dirençtir. Değişken değerli dirençlere örnek olarak potansiyometre, reosta ve trimpot örnek olarak verilebilir.
Fiziksel etkilere bağlı olan dirençlerin değeri ise direncin türüne göre direnç değerinin belirli etkilere bağlı olarak değişiklik gösterdiği dirençlerdir. Bu dirençlere ise örnek olarak; termistör dirençler, foto dirençler, varistör dirençler vb. örnek olarak verilebilir.
Termistör dirençler sıcaklığa duyarlı bir dirençtir ve genellikle bir sıcaklık sensörü olarak kullanılırlar. Sıcaklık arttıkça direnç değeri azalan termistör dirençlere NTC, sıcaklık arttıkça direnç değeri artan termistör dirençlere ise PTC denir.
Foto direnç, adından da anlaşılacağı üzere ışığa bağlı olarak değeri değişen dirençlerdir. Karanlıktaki direnç değeri 1M ohm’ a kadar yükselen foto dirençlerin aydınlıktaki direnç değeri ise birkaç ohm’a kadar düşebilir.
Varistör dirençler ise üzerine düşen gerilim değerine göre bağlı olarak direnç değeri değişen devre elemanlarıdır. Varistör direncin üzerine düşen gerilim değeri arttığında, direncin değeri azalmaktadır.
 

Son kaynaklar