Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Clapeyron Denklemi

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Clapeyron Denklemi nedir

Maxwell bağıntılarının termodinamikteki önemi göründüğünden daha büyüktür. Bu bağıntılar, termodinamik hesaplarda kullanılan başka bağıntıların çıkarılması için de temel oluştururlar. Clapeyron denklemi bu bağıntılardan biridir ve faz değişimiyle ilişkili entalpi değişimini, örneğin buharlaşma entalpisi hfg‘yi, sadece P, v ve T değerlerinden yararlanarak hesaplamaya yardımcı olur.
Üçüncü Maxwell bağıntısı göz önüne alınarak aşağıdaki denklem elde edilir:
üçüncü maxwell bağıntısı

verilen bir t veya p değerinde, doyma eğrisinin p-t diyagramındaki eğimi sabittir.
şekil 1: verilen bir t veya p değerinde, doyma eğrisinin p-t diyagramındaki eğimi sabittir.
Faz değişimi sırasında basınç, sadece sıcaklığa bağlı olan doyma basıncıdır, bu nedenle özgül hacimden bağımsızdır. Başka bir anlatımla: Fdoyma = f(Tdoyma). Bu nedenle kısmi türev (dP/dT)v, adi türev (dP/dT)doyma olarak yazılabilir. (dP/dT)doyma, P-T diyagramında doyma eğrisinin verilen bir doyma halindeki eğimidir (Şekil 1). Bu eğim özgül hacimden bağımsızdır, bu nedenle üstteki denklem, sabit sıcaklıkta, doymuş sıvı doymuş buhar halleri arasında integre edilirken sabit kalır. Örneğin, sıvının buhara dönüştüğü sabit sıcaklıktaki hal değişimi sırasında integrasyon aşağıdaki sonuçları verir.
sabit sıcaklıktaki hal değişimi sırasında integrasyon

Bu hal değişimi sırasında basınç da sabittir. Bu nedenle Maxwell bağıntıları sayesinde aşağıdaki denklem elde edilir.
denlem

Bu denklem 1799-1864 yılları arasında yaşayan Fransız mühendis ve fizikçi E. Clapeyron’un adıyla, Clapeyron denklemi diye bilinir. Bu bağıntı önemli bir bağıntıdır, çünkü verilen bir sıcaklıkta, P-T diyagramında doyma eğrisinin eğimiyle doymuş sıvı ve doymuş buharın özgül hacimleri biliniyorsa, buharlaşma entalpisinin hesaplanmasına olanak sağlar.
Clapeyron denklemi sabit sıcaklık ve basınçta gerçekleşen herhangi bir faz değişimi için geçerlidir. Bu denklem genel olarak aşağıdaki şeklinde yazılabilir. Burada 1 ve 2 indisleri iki fazı göstermektedir.
clapeyron denklemi

Clapeyron denklemi, sıvı buhar ve katı buhar faz değişimleri için, bazı yaklaşık işlemlerle, sadeleştirilebilir. Düşük basınçlarda, vg » vf olduğu için Vfg≅ vg olur. Buhar mükemmel gaz kabul edilirse, vg = RT/P yazılabilir. Bu değerler Clapeyron denklemin yerlerine konursa aşağıdaki ifade elde edilir.
2018 04 01 21 34 01

Küçük sıcaklık aralıklarında hfg için ortalama sabit bir değer alınabilir. Böylece yukarıdaki denklem iki doyma hali arasında integre edilirse aşağıdaki bağıntı bulunur.
clapeyron-clausius denklemi

Yukarıdaki denklem Clapeyron-Clausius denklemi diye bilinir ve doyma basıncının sıcaklıkla değişimini gösterir. Bu denklem, buharlaşma entalpisi (hfg) yerine sublimasyon entalpisini (hig) yazarak, katı buhar bölgesi için de kullanılabilir.
 

Son kaynaklar