Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

CAM PROGRAMLARI

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Bilgisayar destekli üretim anlamına gelen CAM, İngilizce’de Computer Aided Manufacturing kelimelerinin baş harfinden oluşmaktadır. Bilgisayar destekli üretim, sıklıkla parça üretimi sırasında tezgâh ve makinelerin bilgisayar programı kullanılarak kontrol edilmesi olarak tanımlanır. CAM ayrıca genel olarak planlama, yönetim, taşıma ve depolama da dahil olmak üzere bir üretim tesisinin tüm işlemlerine yardımcı olacak bir bilgisayar programının kullanılması olarak da gösterilebilir.

CAM Programları

CAM ile yapılan üretimlerde enerji tüketimi azalırken, daha düşük toleranslı ve kesin boyutlu parçalar elde edilir. Ayrıca kesin ve hatasız bir üretim yolu olduğundan ham madde gerektiği miktarda kullanılır ve üretim sonucunda oluşan atık parça miktarı minimize edilir. Bunun sonucunda daha hızlı ve ekonomik bir üretim sağlanmış olur.

CAD Programları Ne İşe Yarar?​

CAD (bilgisayar destekli tasarım) ile kavramsal tasarımı oluşturulan model, CAD ile üretim aşamasına girer. Daha önce boyut ve şekil olarak CAD yazılımları ile tasarımı yapılan ürün, üretilmesi için CAD ile programlanması gerekmektedir.

CAD programları sayesinde üretilecek parçaların programı bir defa yazıldıktan sonra bilgisayar desteği sayesinde otomatik olarak üretilir. CNC (Computer Numerical Control) denen bu teknoloji sayesinde parça işleme bilgisayar ile yapıldığından geleneksel torna, freze gibi teknolojilere nazaran daha hızlı, daha hatasız ve daha düşük maliyetli olur. Ayrıca elle yapılamayacak kadar detaylı geometrilerin işlenmesine ve neredeyse kusursuz olarak üretilmesine olanak sağlar.

CAM Programları

CAM programlaması tamamlanmış bir tasarımın CNC ile üretimi.

Genel olarak bilgisayar destekli tasarım programları ile hazırlanan modellerin o programların içerdikleri araçlar sayesinde bir otomatik nümerik kontrol (CNC) programlama aracı olarak düşünülse de CAM; üretim mühendislerinin, CNC programcılarının ve ustaların ihtiyacını ortadan kaldırmaz. CAM, kullanıcılara sunduğu simülasyon ve optimizasyon araçları ile bu alanda çalışanların üretkenliğini arttırır ve daha yaratıcı sonuçlar ortaya koymalarını sağlar.

Eskiden tamamen CAD’den farklı olarak sunulan CAM programları, gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda günümüzde CAD CAM şeklinde paket programlar halinde sunulmaya başlanmıştır. Paket halinde sunulan CAD CAD programları, kullanıcıya arayüz bakımından kolaylık sunar.

CAD CAM Programları Nelerdir?​

CAD CAM programları üretimi yapılacak ürünün özelliğine, tasarımı yapacak personelin yetkinliğine ve üretimi yapacak şirketin şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan CAD CAM programlarından bazıları CATIA, Siemens UniGraphics, SolidCAM ve CamWorks’tür. Ülkemizde sıklıkla kullanılan bu CAM programlarının dışında dünya üzerinde CAD CAM sektörü oldukça gelişmiştir. Bilgisayar destekli tasarımda ihtiyaç duyulan yazılımın üretilmesi, firmalar için ekonomik bir ihtiyaç olduğundan CAM yazılımı çeşitliliği sürekli artmaktadır.

Her sektörde yapılacak üretime ve her ihtiyaca yönelik CAM programı bulmak mümkündür. Örneğin otomotiv sektöründe yapılan üretimlerinde CATIA, Siemens UniGraphics gibi programlar başı çekerken, onlara nazaran daha küçük üretimlerin yapıldığı yerel sektörlerde SolidCAM kullanılabilir.

GibbsCAM, Delcam, PTC, Cimatron, ColorCAM, WorkNC, Delcam, MazaCAM, MasterCAM, NC-CAM, PowerMILL, SmartCAM, SprutCAM, TopSoid gibi pek çok CAD CAM yazılımı bulunmaktadır. Elbette verilen CAM programları listesi ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Örneğin resmi satış rakamlarına göre dünyada en çok satılan CAM programı olan GibbsCAM, Türkiye’de CATIA, Siemens NX gibi alternatiflerinin yanında oldukça az kullanılmaktadır.

Siemens NX ile yapılan bir CAM programlamasının görüntüsü. CAM yazılımı ile yapılacak üretim, bilgisayar ortamında simüle edilerek olası bir hata daha üretime başlanmadan görülüyor, bu sayede zaman ve malzemeden tasarruf ediliyor.

Belli programların firmalar tarafından yaygın kullanılmasının sebebi, o programları kullanan nitelikli personel ihtiyacından doğmaktadır. Ülkemizde üniversitelerde genellikle SolidWorks, CATIA gibi programların eğitimi verildiği için bu üniversitelerden mezun olan kişiler de bu programlara yatkın olmaktadır. Bir program ne kadar iyi, ne kadar kaliteli olursa olsun kalifiye kullanıcısı olmadığında üretimde efektif şekilde kullanılamayacaktır.

CAD CAM programlarını kullanmak imalat sektöründe önemli artılar getirdiğinden, bu programları kullanmayı bilen nitelikli eleman sayısı da sürekli olarak artmaktadır. CAD CAM programlarının kullanımı hakkında detaylı bilgi almak isteyenler yetkin kişilerce verilen CAD CAM kursları ile CAD CAM eğitimlerini alabilirler.
 

Son kaynaklar