Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Bulut Bilişim Güvenliği Nedir? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Bulut çözümleri, internet tabanlı veri ve uygulama paylaşımı yapmanızı sağlayan teknolojilerdir. Ağ yönetimi, uzak sunucu bağlantısı, kimlik ve erişim yöntemi, yasal uyumluluk, işletim sistemi ve sanallaştırma bulut bilişim kapsamındadır.

Bulut Bilişim Güvenliği



Bulut bilişim ile veri depolama ve uygulama altyapıları için gerekli kaynakları esnek olarak kullanabilir ve ihtiyacınıza göre ölçeklendirme yapabilirsiniz. Böylelikle veri merkezi kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmanız ve maliyet açısından tasarruf elde etmeniz mümkündür.

Bulut Teknolojisindeki Hizmet Türleri​

Bulut teknolojisindeki hizmet türleri şunlardır:

IaaS (Infrastructure as a Service)- Hizmet Olarak Altyapı​

Hizmet olarak altyapı ile veri depolama ve işleme ihtiyaçları karşılanır. Altyapı desteği sunan bulut teknolojisi; esnek, ölçeklendirme yapılabilir ve bakıma ihtiyaç duymayan donanım kaynakları sunar. Bu donanım kaynakları hızlı ve sorunsuz bir şekilde çalışır.

SaaS (Software as a Service)- Hizmet Olarak Yazılım​

Bulut hizmeti sağlayıcısı tarafından yönetilen hizmet olarak yazılım, son kullanıcıya hitap eden uygulamalardır. Kullanıcılar, herhangi bir bakım ya da onarım çalışmasına ihtiyaç duymadan bu yazılım ürünlerine erişebilir. Yazılımlara farklı cihazlardan da erişmek mümkündür.

PaaS (Platform as a Service)- Hizmet Olarak Platform​

Hem donanım hem de yazılım kaynaklarının bir arada olduğu hizmet olarak platform, uygulama geliştirme için tercih edilir. Bu sayede kurumlar alt yapıyı kurmak, geliştirmek ve güncellemek için zaman harcamak yerine yalnızca ana hedeflerindeki uygulamalara odaklanabilir.

Bulut Güvenliği Nedir?​

Uygulamaların, verilerin ve bulut tabanlı sistemlerin siber saldırı ve zararlı yazılımlara karşı korunmasına bulut güvenliği denir. Kurumların esnek, ölçeklendirilebilir ve hızlı olan bulut teknolojisine ilgisinin artması ile birlikte da ortaya çıkmaktadır. Bu açıkların kapatılmasına ve bulut tabanlı uygulamalarda güvenliğin sağlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Statista’ya göre bulut güvenliğinin pazar payının 2026 yılına kadar tahmin edilmektedir.

Bulut Güvenliğinin Önemi Nedir?​

Bulut bilişimin gelecekte önemli bir pazar payına ulaşacağını belirttik. Peki artan talepler ile birlikte bulut tabanlı sistemlerin güvenliği neden önemlidir? Güçlü bir güvenlik altyapısı olmayan kurumlar siber saldırı, tehdit ve zararlı yazılımlara karşı tehlikededir. Üçüncü parti veri depolama hizmetleri, kullanıcı denetimlerinin uygunsuzluğu, DDos saldırıları, ve gibi nedenlerden dolayı güvenlik ve gizliliğin risk altına girmesi mümkündür. Bu ve benzeri durumlarla karşı karşıya kalmamak için tercih edilen bulut güvenliği ürünlerinin ve çalışmalarının önemi şunlardır:

  • Eski dönemlerde yerel sunucularda saklanan veriler artık bulut tabanlı sistemlere taşınmaya başladı. Verilerin uzak sunucularda depolanması nedeniyle güvenlik riskleri ortaya çıktı.
  • büyük veri merkezlerini hedef alarak bir kurumun uzak sunucusuna erişebilir. 7 gün 24 saat boyunca hizmet veren bulut bilişime erişimlerini engellemek amacıyla standartlara uygun güvenlik çözümleri geliştirilmelidir.
  • Bulut teknolojisinde yer alan bir saldırganları harekete geçirebilir. Saldırganlar, kurumun itibarının zedelenmesine neden olmanın yanı sıra tehditlerde bulunarak büyük kayıplara yol açabilir. Veri akışını sağlayamayan kurumların operasyonlarında aksaklıklar yaşanır. Dolayısıyla bulut bilişimdeki risklere karşı korunma tedbirleri almak gerekir.
 

Son kaynaklar