Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Bir Yıldız Gezegene Dönüşebilir mi?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Bir yıldız, gezegene dönüşebilir ancak bu dönüşüm sadece kahverengi cüce olarak bilinen çok özel bir gök cismi için geçerlidir.

Bir Yıldız Gezegene Dönüşebilir mi?


Kahverengi cüceler, kütlesi Güneş sistemindeki en büyük gezegenlerden daha büyük, en küçük yıldızlardan ise daha küçük olan gök cisimleridir. Kahverengi cücelerin kütlesi Jüpiter’inkinin 13 katı ve Güneş’inkinin 75’te biri arasında olabilir.

gunes.jpg


Yıldızlar çekirdeklerinde meydana gelen nükleer tepkimeler sonucu ışık üretir. Normal yıldızların çekirdeğindeki basınç hidrojen-1 (protyum) izotoplarının kaynaşarak helyum atomları üretmesini sağlayacak kadar büyüktür. Kahverengi cüceler ise kütleleri yetersiz olduğu için hidrojen-1 izotoplarını yakıt olarak kullanamaz. Bu yüzden sıradan yıldızlar gibi ışık üretemezler.

Kahverengi cüceler her ne kadar hidrojen-1 izotoplarını yakıt olarak kullanamasalar da kütleleri hidrojen-2 izotoplarını (döteryumu) nükleer tepkimelere sokmaya yetecek kadar büyüktür. Bu yüzden gezegenlerden ayrı olarak sınıflandırılırlar.

hidrojenin_izotoplari_0.jpg


Kahverengi cüceler oluşumlarının ilk aşamalarında döteryumu yakıt olarak kullanarak büyük miktarda ışık yayar ve normal bir yıldız gibi parlarlar. Ancak döteryum evrende çok nadir bulunduğu için kahverengi cüceler, yıldızlara kıyasla kısa süre içinde yakıtlarını tüketir ve ışık yaymayı bırakırlar. Zaman içinde ısı kaybettikçe sıcaklıkları giderek düşer. Kahverengi cüceler yaşamlarına yıldızlara benzer bir biçimde başlar ancak ömürlerinin geri kalanında bir gezegen gibi görünür ve davranırlar.
 

Son kaynaklar