Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölümlerini Seçecek Adaylara Tavsiyeler

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Öncelikle tebrikler. İyi bir puan aldınız ve bilgisayar veya yazılım mühendisliği bölümünde okumaya hak kazandınız. Aklınıza gelen ve gelebilecek sorulara bu alanlarda hem akademi hem de sanayide profesyonel programcı ve yönetici olarak çalışmış birisi olarak cevap vermeye çalışacağım.

  1. Bilgisayar Mühendisliği ile Yazılım Mühendisliği arasındaki farklar nelerdir?
Bilgisayar Mühendisliği ile Yazılım Mühendisliği müfredatı %80 aynıdır. Bilgisayar Mühendisliği müfredatında Temel Elektronik, Sayısal Elektronik ve Bilgisayar Mimarisi gibi donanım ile ilgili dersler vardır. Yazılım Mühendisliğinde bu dersler yerine yazılımla ilgili dersler konulmuştur.

  1. Bilgisayar Mühendisliğ Bölümünü mü , Yazılım Mühendisliğ Bölümünü mü tercih etmeliyim?
Eğer ben donanım öğrenmek istemiyorum, donanımdan bağımsız yazılım geliştirmek istiyorum diyorsanız Yazılım mühendisliğini tercih edebilirsiniz. Ben yazılımı çalıştıran donanımlar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum diyorsanız Bilgisayar Mühendisliğini tercih edebilirsiniz. Özellikle gömülü sistemler için yazılım geliştirmek isteyenler, işletim sistemine sürücü veya modül yazmak isteyenler, donanım ile birlikte sistem tasarımı yapacaklar Bilgisayar mühendisliğini seçmeli.

  1. Bölüme başlamadan önce bir programlama dili öğrenmem gerekiyor mu?
Hayır gerekmiyor. Sizin daha önce hiçbir programlama dili bilmediğiniz kabul edilerek dersler anlatılır. Birinci sınıfta Programlamaya Giriş veya benzeri bir ders vardır. Bu derste size bir programlama dili sıfırdan başlayarak anlatılır. Bölüm bu derste hangi programlama dilinin öğretileceğine karar verir. Bu dil C, C#, Java veya Python olabilir. Daha sonraki sınıflarda başka programlama dillerini de öğrenirsiniz.

  1. Birinci sınıfta neden Matematik ve Fizik Dersleri var?
Mühendis olabilmeniz için bu temel dersleri almanız gerekiyor. Algoritmaları anlamanız için matematik bilmek zorundasınız. Fizik kurallarını bilmeden mühendislik yapamazsınız. Örneğin bir İHA için program geliştiriyorsunuz, İHAnın bütün hareketleri kalkışı, inişi, hızlanması, yavaşlaması ile ilgili hesaplar Fizik dersinde öğrendiğiniz temel kavramlar ve formüllere yapılır.

  1. Okurken hangi programlama dillerini öğrenmeliyim?
Birinci sınıfta giriş seviyesinde bir programlama dilini, sonraki sınıflarda ise başka dilleri de öğreneceksiniz. Şu anda popüler olan diller Python, Java ve C#. Gömülü sistemlerde ise C kullanılıyor. Mezun olma aşamasında bu dillerden birkaç tanesini öğrenmiş olacaksınız. Bir dili seçin ve bu dilde uzman olun. En ince ayrıntıyı öğrenin. Mezun olup bir şirkete mülakat için gittiğinizde her dilden biraz biliyorum demek yerine, bir dili çok iyi biliyorum demek size avantaj sağlar.

  1. Çift Anadal Programı(ÇAP) yapmalı mıyım?
ÇAP yapmak kolay bir iş değildir. Arkadaşlarınız bir dönemde 5-6 ders alırken siz 7-8 ders almak zorunda kalırsınız. Daha fazla gayret göstermeniz ve çalışmanız gerekir. Eğer ortalamanız 3.0’ün altında ise ÇAP yapmayı aklınızdan geçirmeyin. Eğer ortalamanız 3.0’ün üzerinde ise ve çift diploma almak istiyorum diyorsanız deneyebilirsiniz. Sakın ÇAP yapayım ama dersler fazla olduğu için okulu bir sene uzatayım diye düşünmeyin. Eğer zamanında bitirmeyi göze alıyorsanız bu işe başlayın.

  1. Üniversite tercihinde nelere dikkat etmem gerekiyor
Öncelikle öğretim üyesi kadrosuna bakmak gerekir. Seçeceğiniz bölüm hocalarının özgeçmişlerini inceleyip çalıştıkları alanlara, yaptıkları yayınlara ve endüstriyel tecrübelerinin olup olmadığına bakmalısınız. Üniversitenin iyi bir kütüphanesi olması şarttır. Kütüphanede kaç adet basılı kaç kitap var? Kütüphane hangi online kaynaklara erişebiliyor?. Yeterli ölçüde laboratuvarlar var mı? Üniversitenin bir kampüsü var mı? Kampüsteki sosyal ve barınma imkanlar nasıl? Bütün bu sorulara cevap aramanız gerekli.

  1. Nasıl staj yeri bulabilirim?
Staj yerini kendiniz bulacaksınız. Staj bulmak için önce özgeçmişinizi hazırlayacaksınız. Bu özgeçmişinizi firmalara bir üst yazı ile elektronik ortamda göndermelisiniz. Bütün bu işlemler mezun olup iş ararken yapacağınız işlemlerdir. Bundan dolayı alıştırma yapmakta fayda vardır. Staj yeriniz hazır gibi reklamlara kulak asmayınız. Eğer siz ödev ve projelerinizi yaptıysanız, programlama biliyorsanız kolayca staj yeri bulabilirsiniz.

  1. Mezun olunca iş imkanları nasıl olur? İş bulabilir miyim?
Günümüzde bilgisayarların ve dolayısıyla yazılımın girmediği alan hemen hemen kalmadı.Örneğin her gün kullandığımız akıllı cep telefonları 20 sene önce yoktu. Bu telefonlar üzerinde binlerce uygulama var. Herkes ihtiyacı olan uygulamayı kullanıyor. Bunların hepsi cep telefonu üzerinde çalışan ve sunucu tarafındaki yazılımla haberleşen yazılımlar. Örneğin bankacılık uygulamaları ile, fiziki para çekme ve yatırmak hariç bankaya gitmenize gerek kalmadı. Uçak, tren, otobüs biletlerimizi cep telefonu üzerinden alabilirsiniz. Bir yere aracınızla giderken telefondaki navigasyon programını kullanıyorsunuz Uçaklar, insansız uçaklar, trenler ve yeni arabalar yazılımı yoğun bir şekilde kullanıyor. Bilgisayarların hesaplama gücünün artmasıyla geliştirilen yapay zeka programları her alanda yaygınlaşacak. Sonuç olarak bugün olduğu gelecekte de bilgisayar mühendislerine ve yazılımcılara ihtiyaç duyulacak.

  1. Erasmus programı ile yurtdışına gitmeli miyim?
Eğer notlarınız iyi ise ve Erasmus programı ile yurtdışına gitmeye hak kazanırsanız gitmenizde fayda var. Farklı bir üniversite ortamını görmüş olursunuz. Yabancı diliniz gelişir. Daha önemlisi farklı kültürlerden insanlarla karşılaşır ve onlarla iletişim kurarsınız. Ufkunuz açılır.
 

Son kaynaklar