Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Doğalgaz Verimliliği ve Kayıp Kaçak Önlenmesi Tezi

sari

Mühendis
Katılım
18 Ocak 2024
Mesajlar
1
Mühendis Puanı
6
BÖLÜM
Makine Müh
Doğalgaz verimliliği, doğal gazın üretim, taşıma, depolama ve kullanım aşamalarında kayıp ve israfın en aza indirilmesi ve enerji tasarrufu sağlanması anlamına gelir. Doğalgaz verimliliği, hem ekonomik hem de çevresel açıdan önemlidir. Doğalgaz verimliliği ile ilgili bazı bilgiler şunlardır:
● Doğalgaz, fosil yakıtlar arasında en temiz ve en az karbon salınımı yapan yakıttır1. Doğalgazın yanması sonucunda ortaya çıkan karbondioksit, kükürt dioksit, azot oksit, partikül madde ve kurum gibi zararlı gaz ve katı atıklar, diğer fosil yakıtlara göre çok daha düşüktür2. Bu nedenle, doğalgaz verimli kullanıldığında, küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi çevresel sorunların azaltılmasına katkı sağlar3.
● Doğalgaz verimliliği, doğal gazın üretim, taşıma, depolama ve kullanım aşamalarında kayıp ve israfın en aza indirilmesi ve enerji tasarrufu sağlanması anlamına gelir. Doğalgaz verimliliği, hem ekonomik hem de çevresel açıdan önemlidir. Doğalgaz verimliliği ile ilgili bazı bilgiler şunlardır:
○ Doğalgaz üretiminde, sondaj, kuyu tamamlama, gazın arıtılması ve işlenmesi gibi faaliyetler sırasında, gazın atmosfere kaçması veya yakılması gibi kayıpların önlenmesi gerekir4. Bu kayıplar, samsun doğalgaz firmaları hem doğal gazın değerini azaltır hem de metan gibi sera gazlarının salınımına neden olur. Bu nedenle, doğalgaz üretiminde, gaz kaçağı tespit ve önleme sistemleri, gaz yakma yerine gaz geri kazanımı veya yeniden enjeksiyonu gibi teknolojiler kullanılmalıdır.
○ Doğalgaz taşımasında, boru hatları, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tankerleri, sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) kamyonları gibi araçlar kullanılır. Bu araçların, gazın basınç kaybı, sızıntı, bozulma, hırsızlık gibi nedenlerle kaybolmasını önlemek için, yüksek kaliteli malzeme, izolasyon, kontrol ve bakım sistemleri ile donatılması gerekir. Ayrıca, doğal gazın taşınmasında, en kısa ve en güvenli güzergahların seçilmesi, gazın sıvılaştırılması ve sıkıştırılması gibi işlemlerin enerji verimliliği açısından değerlendirilmesi de önemlidir.
○ Doğalgaz depolamasında, yeraltı gaz depolama tesisleri, LNG depolama tankları, CNG depolama silindirleri gibi araçlar kullanılır. Bu araçların, gazın basınç kaybı, sızıntı, bozulma, hırsızlık gibi nedenlerle kaybolmasını önlemek için, yüksek kaliteli malzeme, izolasyon, kontrol ve bakım sistemleri ile donatılması gerekir. Ayrıca, doğal gazın depolanmasında, gazın sıvılaştırılması ve sıkıştırılması gibi işlemlerin enerji verimliliği açısından değerlendirilmesi de önemlidir.
○ Doğalgaz kullanımında, evsel, sanayi, ulaşım, elektrik üretimi gibi sektörlerde doğal gazın yakıt olarak kullanılması söz konusudur. Bu sektörlerde, doğal gazın verimli kullanılması için, yüksek verimli doğal gaz cihazları, doğal gaz altyapısı, doğal gaz sayaçları, doğal gaz fiyatlandırması, doğal gaz tasarrufu bilinci ve teşvikleri gibi unsurların göz önünde bulundurulması gerekir. Örneğin, evsel kullanımda, doğal gazlı kombi, ocak, şofben gibi cihazların enerji sınıfı yüksek, bakımı düzenli, ayarı doğru olmalıdır. Sanayi kullanımda, doğal gazlı kazan, fırın, kurutma, buharlaştırma gibi işlemlerin enerji verimliliği analizi yapılmalı, ısı geri kazanımı, izolasyon, otomasyon gibi teknolojiler kullanılmalıdır. Ulaşım kullanımda, doğal gazlı otobüs, taksi, kamyon gibi araçların yaygınlaştırılması, doğal gaz istasyonlarının artırılması, doğal gazlı araçlara vergi indirimi gibi teşvikler sağlanmalıdır. Elektrik üretiminde, doğal gazlı kombine çevrim santralleri, kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri gibi yüksek verimli teknolojiler tercih edilmelidir.
 

Son kaynaklar