Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Uzak Masaüstü RDP Nedir? RDP Güvenliği için Neler Yapılabilir?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Remote Desktop Protokol kısaltılmış haliyle RDP Microsoft tarafından geliştirilmiş güvenli bir ağ iletişim protokolüdür.

RDP



Temel amacı, kişinin istediği bir masaüstüne uzaktan bağlanmasını sağlamaktır. Daha çok evden çalışan kişiler ya da seyahate çıkmaları sebebiyle, ofisten uzak olan çalışanlarca kullanılmaktadır. Bu sistemin kullanılması ile aynı zamanda ağ yöneticileri ve teknisyenler de bireysel kullanıcıların karşılaştığı sorunları uzaktan teşhis edebilirler.

Teknolojinin hızla gelişmesiyle, dünya küresel bir köy halini aldı. Bu da farklı ülkelerdeki insanların fiziksel olarak yaşamadıkları bir ülkede çalışabilme imkânını ortaya çıkardı. RDP teknolojisinin kullanımı ile uzaktan çalışmak çok daha kolay hale geldi. Örneğin Finlandiya’da oturan herhangi biri RDP sayesinde İrlanda’daki bir bankanın sisteminde kendi oturumunu açabilir hâle geldi. RDP teknolojisinin bu amaçla kullanımı küresel çapta çalışan firmaların işlerini hızlıca yapabilmelerine olanak tanırken eğitimli çalışana ise dünyanın neresinde olursa olsun daha kolay erişim imkânı sağladı. Uzak masaüstünün kullanımı şirketler için önemli iken bireysel olarak da yalnızca bilgisayarı ve interneti olan insanların dünyanın herhangi bir yerinde çalışabilmelerini mümkün hâle getirdi.

RDP’nin işlevleri nelerdir?​

rdp-islevleri.jpg
Bu işlevleri üç ana başlık halinde toplayabiliriz;

  1. Uzaktan sorun giderme; ağ yöneticileri ya da herhangi birine yardım etmeye çalışan kişiler için önemlidir ve kolaylık sağlar.
  2. Uzak masaüstü erişimi; seyahate çıkan bir kişi, evden ofise ya da tam tersi durumda ofisten evdeki masaüstü bilgisayarına ulaşmaya çalışan kişiler tarafından kullanılmaktadır.
  3. Uzaktan yönetim; ağ sunucularında uzaktan yapılandırma değişiklikleri yapabilme imkânının sunulmasıdır.
Yukarıda anlatıldığı gibi RDP’nin işlevleri kurumlar ve hizmet sağlayıcılar tarafından üç grupta incelenebilir ancak protokolün kullanımının bireyler açısından sunduğu çeşitli kolaylıklar söz konusudur.

RDP’nin kullanıcılar için faydalarını şu şekilde anlatabiliriz;

Veriler, bulut sunucular (cloud server) tarafından şifrelenerek güvenli bir şekilde saklanabilir. Bu oluşabilecek herhangi bir arıza ya da ihlal durumunda verilerin korunmasını ve veri kaybının önlenmesini sağlar. IT şirketlerinde çalışanlar sıklıkla uzak masaüstü bağlantısını kullanırlar ve RDP’nin kullanımı, kullanıcıların sunuculara çeşitli yerlerden ulaşmalarını sağlayarak bireysel olarak konfor alanından çıkmadan çalışma imkânı sunmaktadır.

RDP kullanımı, yaşanabilecek sorunlar ve siber güvenlik​

siber-guvenlik-onlemleri.jpg


Elbette her sistemde olduğu gibi RDP kullanımında da yaşanabilecek bazı sorunlar söz konusudur. Sunucuya ulaşmak isteyen kullanıcıların internet bağlantıları sorunluysa ya da yavaşsa bu işlerin aksamasına ve gecikmesine sebep olabilmektedir. Hem fiziksel olarak kullanılan bilgisayarın hem de masaüstüne uzaktan erişilecek bilgisayarın internet sorununun olmaması gerekmektedir. Bu şekilde sistemin doğru ve hızlı çalışması sağlanır.

Genellikle IT çalışanları için kolaylık sağlaması bir sorun teşkil etmese de tüm bilgisayar kullanıcılarına hitap etmemesi bir gerçektir.

RDP kullanımıyla alakalı en önemli sorun aslında yaşanabilecek saldırılar sonucunda, fark edilmeyen güvenlik açıkları sebebiyle verilerin üçüncü kişilerin eline geçmesine sebep olmasıdır. Bu elbette RDP’nin kendisi ile alakalı bir durum değildir. Ancak uzaktan ulaşılan verilerin korunması için RDP sunucularının güvenlik saldırılarına karşı korumaya alınması ve çeşitli tedbirlerin kullanılması önemlidir. Hizmet sağlayıcılar ve kullanıcılar için büyük kolaylık sağlayan bu sistem aynı zamanda uzağında ve güvenli olmak zorundadır. Bunun için yapılabilecek birçok farklı teknik söz konusudur. Bu teknikler tespit edildikçe, teknolojinin gelişmesi ile yenileri hayata geçirildikçe uzaktan bağlantıların ve verilerin güvenliği için kullanılmalıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan başka bir konu da siber suçluların RDP’ye sızarak bazı eklenti programlar aracılığı ile verilere ulaşmasıdır. Yazılım işi bugün dünyada kullanılan tüm teknolojilerin alt yapısını oluşturmakta ve devamını sağlamaktadır. Bu sebeple bankacılık sektöründen, hastane ve sağlık işlerine, bakanlıkların kullandığı sistemlerden eğitim sektörüne kadar akla gelebilecek tüm alanlarda bu protokol kullanılmaktadır. RDP sistemi vasıtasıyla siber saldırıya uğramak, ülkelerin güvenliğini dahi tehdit alabilir. Son yıllarda RDP erişimlerine yapılan siber saldırılarda hedef sistemlerde uzaktan kod çalıştırarak zarar verilmeye çalışılmıştır. Protokolün bu açığı tüm dünyayı birkaç saat içerisinde etkileyebilecek fidye yazılım saldırısına sebep olabilecek büyüklüktedir.

Siber saldırılar söz konusu olduğunda, uzaktan masaüstünüzü ve sunucularınızı güvende tutabilmek için yalnızca yama kullanmak yeterli olmamaktadır. Doğru güvenlik protokollerinin uygulanması, kuvvetli şifre belirleme politikaları ve yöneticilerin dikkatli olarak RDP kullanımını yalnızca gerekli kişilere açmaları ile bu saldırıların etkisini azaltmaları gerekmektedir.

RDP Güvenliği için neler yapılabilir?​

rdp-guvenligi.jpg
RDP güvenliği aslında uzaktan masaüstüne erişmek isteyen kullanıcı ve ulaşmak istediği sunucunun içeriğindeki veriler sebebiyle çok önemlidir. RDP birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Örneğin İngiltere’de olan bir bankanın Hindistan’daki bir çalışanı için sunduğu RDP bağlantısı ile bu çalışan, İngiltere’deki masaüstü bilgisayarına ulaşmaktadır. En basit haliyle dahi dışarıdan gelebilecek herhangi bir saldırı ile banka müşterilerinin verileri, bankanın sahip olduğu varlıklar, çalışan bilgileri, yazılım sistemi tehlike altındadır. Bunların alınıp kötü niyetli kişilerce kullanılması, dağıtılması, sisteme zarar verilmesi söz konusu olabilir. Yalnızca bir bankanın sunucusuna bağlanıp zarar vermek bile birçok insanın verilerinin dağıtılmasına sebep olabilir.

RDP ne yazık ki birçok güvenlik açığına sahiptir. Bu sebeple de sıklıkla siber saldırıların hedefi olmaktadır. Genellikle Microsoft tarafından geliştirilen yamalar ile bu sıkıntılar giderilmeye çalışılsa da uzak masaüstünüzü ve verilerinizi güvenli tutmak için yapılabilecek birçok şey vardır.

  • RDP’yi yalnızca kullandığınız zaman aktive edin. Kullanmadığınız zamanlarda devre dışı bırakın.
  • kullanmak yerel ağınızda güvenli bir tünel yaratmanızı sağlayacak bu yolla sisteme sızmayı engelleyecektir. RDP bağlantısını doğrudan internete bağlı olarak kullanmayın bu kullandığınız sistemi saldırılara açık hale getirebilir ve risklidir.
  • Güvenlik uygulamalarının güncel olduğundan emin olun ve bu uygulamalardan gelen uyarıları dikkate alarak gerekli önlemleri alın.
  • Etki alanı yöneticilerinin protokol üzerinden giriş yapmasına izin vermediğinizden emin olun.
  • Uzak masaüstü ağ geçidi sunucusunu kullanın.
  • İki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirin.
  • RDP’nin yalnızca ihtiyacı olan kullanıcılar tarafından kullanılmasını sağlayın. Tüm kullanıcılar için RDP girişinin aynı anda açık olmadığından emin olun. Eğer tüm kullanıcılar için etkinse devre dışı bırakın ve o sırada ihtiyaç duyulan kişilere açın.
  • Saldırıların en önemli belirtilerinden biri olan aşırı giriş denemelerinin ardından, RDP bağlantısının etkin olduğu sistemin kendini otomatik olarak kilitlemesini etkin hale getirin.
  • Security Event Log takibi yapın. Sisteme yapılacak başarılı ya da başarısız her giriş denemesi kayıt altına alınır. Bu kayıt altına alınan girişimler Event Viewer > Windows Logs > Security sekmeleri altından görülebilir. Bu girişimlerin takibinin yapılması verilerinizin korunması açısından önemlidir.
  • Basit şifreler kullanmak yerine, başkaları tarafından tahmin edilmesi kullanmayı tercih edin.
  • Güvenlik seviyesini artırmak için sertifika tabanlı kimlik doğrulamayı devreye alın, doğrudan IP ile bağlanmaktan kaçının.
  • Network Level Authentication (NLA) kullanarak, yalnızca yetkili ve izin verilmiş kişilerin sunucuya bağlanmasını sağlayın.
Varsayılan RDP portunun değiştirilmesi, yüksek güvenlikli bir önlem olmasa da saldırı yapan ilkel kodlardan kurtulmanızı sağlar.

Güvenlik duvarı üzerinde uygulanan ve kısıtlamaları yalnızca izin verilen sunucuların masaüstüne ulaşmasını sağlar. Bu sebeple güvenlik duvarı üzerinde IP ve port kısıtlamaları yapın.

Sayılan tüm önerilerin yapılması uzak masaüstünüzü güvenli hâle getirir ancak RDP sisteminin kendisinden kaynaklı çok fazla açığı bulunduğu için sistemi sürekli kontrol altında tutmak ve yenilikleri takip etmek gerekmektedir. adına her zaman tetikte olmak, yapılabilecek saldırılarda en az etki ile kurtulmayı sağlar. Karamsar olmamak adına söyleyebiliriz ki bu bahsedilen önemlerden bazısı hayata geçirilerek farklı birçok açıda güvenli RDP bağlantısına sahip olabilirsiniz.
 

Son kaynaklar