Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Topraklama Nedir?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Herhangi bir elektrik kaçağı durumunda, elektrik enerjisinin düşük dirençli bir kablo yardımıyla toprağa aktarılmasına topraklama denir. Elektrik topraklaması, cihazın akım taşımayan kısmının toprağa bağlanmasıyla yapılır. Topraklama, kaçak akımın gidebileceği basit bir yol sağlar. Cihaz üzerinde oluşan kısa devre akımı toprağa geçerek cihazı, elektrik sistemini ve en önemlisi insanları korur.
Topraklama Nedir?


Elektrikli cihazlarda bir arıza varsa ve üzerindeki metal bir parçaya dokunursanız elektrik çarpmasına maruz kalabilirsiniz. Bunun sebebi, elektriğin vücudunuzu cihazdan toprağa bir yol olarak kullanabilmesidir. Topraklama, elektrik akımının toprağa akması için bir yol sağlayarak sizi elektrik çarpmasından korumaya yardımcı olur.

Herhangi bir elektrik kaçağı durumunda, elektrik enerjisinin düşük dirençli bir kablo yardımıyla toprağa aktarılmasına topraklama denir. Elektrik topraklaması, cihazın akım taşımayan kısmının toprağa bağlanmasıyla yapılır.

Topraklama, kaçak akımın gidebileceği basit bir yol sağlar. Cihaz üzerinde oluşan kısa devre akımı toprağa geçerek cihazı, elektrik sistemini ve en önemlisi insanları korur.


Elektrikli cihazların metal gövdesi gibi akım taşımayan kısımları iletken yardımıyla toprağa bağlanır. Cihazda herhangi bir arıza meydana gelirse, kısa devre akımı bu iletken yardımıyla toprağa taşınır. Kaçak akım rölesi, bu kaçağı tespit eder ve tüm enerjiyi anında keser. Böylelikle tüm sistem hasarlara karşı korunacaktır.

Elektrikli bir cihaz arıza yaptığında ve gövdesinde kaçak oluştuğunda, bu cihaza bir insan dokunduğu anda kısa devre akımı insan vücudu üzerinden geçer. Bu da ciddi yaralanmalara ve ölümlere sebep olabilir. Cihaz gövdesi üzerinde topraklama yapılmışsa ve topraklama sistemi düzgün bir şekilde çalışıyorsa, cihazdan gelen akım doğrudan toprağa akar. Bu sayede cihaz ve insan bedeni elektrik kaçaklarına karşı korunmuş olur.

Gerilim dalgalanmalarında elektrik devresinden yüksek gerilimler geçebilir. Bu tür aşırı yükler, cihazların zarar görmesine ve insan hayatının tehlikeye girmesine neden olabilir. Elektrik tesisatı ile topraklama yapıldığında, akım farklı bir yoldan yönlendirilir ve elektrik sistemini bu etkiden korunur.


Topraklama siteminin ana bileşenleri, topraklama kablosu, topraklama bağlantısı ve toprak plakası olarak sıralanabilir. Toprak kablosu, prizler, sigortalar, dağıtım kutuları gibi elektrik sisteminin farklı parçalarını birbirine bağlamak için kullanılır. Kablo bağlantıları bir terminal yardımıyla toplanır ve özel bir bağlantı ekipmanı yardımıyla toprak plakası ya da çubuğuna bağlanır.

Topraklama etkinliğini belirlemek için toprağın direnci, nem seviyesi ve bileşimi son derece önemlidir. Bu nedenle her uygulama kendi özelinde değerlendirilmeli ve sistem gereklilikleri buna göre belirlenmelidir.
 

Son kaynaklar