Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Stajerlere altın tavsiyeler

Fly

Mühendis
Katılım
15 Kas 2021
Mesajlar
7
Mühendis Puanı
20
BÖLÜM
Elektrik Müh

Staj Yapacaklara Tavsiyeler​

  1. Staj yerindeki üstlerinize saygılı olunuz, onlar okul arkadaşınız değil, ileride size referans olacak ilk mesleki çevrenizdir. ..Bey, … Hanım, şefim gibi hitaplar kullanınız. İlk günden, abi, abla gibi samimi yaklaşımlarda bulunmayınız
  2. Saygı ile özgüvensizliği karıştırmayınız. Özgüvenli, kendinden emin olmalısınız. Aksi takdirde, size güverenek bir görev verilmesini bekleyemezsiniz.
  3. Sorumluluk alınız. Görev isteyiniz ve bu görevin tüm sorumluluğunu hissederek, başladığınız işi bitiriniz. Bir işi A’dan Z’ye tamamlamadan o işi öğrenemezsiniz. Birşeyler öğrenmek için izlemeyi bırakın ve aktif rol alınız.
  4. Bilmediğiniz herşeyi sorgulayınız. Bu konuda abartın. Bir teknik gezide, mimarlık 1. sınıf öğrencisinin “şantiye nedir” diye sorduguna bile tanık oldum. Bilmeyebilirsiniz, zaten karşınızdakiler bilmediğiniz farkında. Ayıplanma korkusu ile soruları iş hayatına bırakırsanız, o ayıplanmayı ilk iş deneyiminde yaşamanın sıkıntısını çekebilirsiniz.
  5. Meraklı olunuz, merak, araştırmayı, araştırma öğrenmeyi getirir.
  6. Elinizden geçen tüm dökümanları arşivleyiniz, tüm imalatları uygulamları fotoğraflayınız. Bunlar meslek hayatınızda size done olacaktır.
  7. Sadece üstünüzdeki mühendis mimarlar değil, ustalar, kalfalar hatta düz işçiler, operatörler bile bilgi kaynagıdır. Herkesle olması gereken mesafenizi koruyarak, bilgi edinmeye çalışın.

Staj Defteri Nedir? Neden Doldurulması Gerekir?​

Süreç içerisinde kazanılan becerilerin ve deneyimlerin belgelenmesi için staj defteri doldurma işleminin eksiksiz ve hatasız yapılması gerekir. Her sayfasında rapor bölümünün bulunduğu defterde staj süresi kadar sayfa bulunmalıdır. Her iş gününde özenle ve dikkatle doldurulacak olan defter daha sonra;

* Liseler için bölüm öğretmenine
* Üniversiteler için danışman akademisyene ve
* Meslek yüksek okulları için öğrenci işlerine teslim edilir.

Staj Defteri Doldurulmadan Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Belirlenen kriterlere uygun şekilde doldurulan defter, öğrencinin kazanımları hakkında detaylı bilgiyi içerir. Bu aşamada öğrencilerin aklına gelen ilk konu staj defteri nasıl doldurulur sorusudur. İlgili günün sonunda girilmesi gereken bilgiler arasında en önemlileri;

* Tarih

* Öğrenilen işler

* Yapılan hatalar

* Hatalara ilişkin çözüm denemeleri ve sonuçları

* Alınan sorumluluklar

* Uygulamalara yönelik fotoğraflar ve

* İşe giriş&çıkış saatleridir.

Staj Defterinde Olması Gereken Başlıklar

Tarih; hazır staj defteri üstünde yer alan tarih kısmı mutlaka doldurulmalıdır. Yapılan işlerle ilgili inceleme gerekmesi halinde tarihten yardım alınarak ilgili birimlere ulaşım sağlanabilir. Aynı zamanda tarih öğrencinin yaptığı çalışmaları kayıt altına almasını da sağlar.

Kronoloji; defter doldurulurken kronoloji takip edilmelidir. Karmaşık ve özensiz bir sıralama çalışmaların değer kaybetmesine neden olur. Kazanılan becerilerin net bir şekilde gözle görülür olması için gün içinde ve staj süresi boyunca alınacak notların birbirini takip etmesine özen gösterilmelidir. Aksi takdirde devam eden sürece değil, her bölümü farklı olan bir diziye benzer. İnşaat özelinden örnek verecek olursak, 2. sayfada betonu dökülen bir döşemenin, 5. sayfasında demirlerinin döşenmesi anlatılırsa, hiç bir takip edilebilirliği olmaz.

Stajın amacı; staj bir deneyim kazanma sürecidir. Okul hayatında öğrenilen ancak iş hayatında kullanılmamış bilgiler değersizdir. Staj sayesinde öğrenilmiş bilgiler ve edinilmiş deneyimler kariyer hayatının belirleyicileridir. Kazanılmış her yeni tecrübenin deftere detaylı olarak not alınması gerekir.

Hatalara yer açın; önceden hazırlanmış bir staj defteri örneği mutlaka incelenmelidir. Okulda ilgili birimde veya iş yerinde doğru hazırlanmış bir örneği incelemek size çeşitli kolaylıklar sağlar. Yapılan hataların da kayıt altına alınması defterin samimiyetle doldurulmuş olduğunu gösterir.

Kazanımlar; bir karne doldurur gibi özenle hazırlanması gereken staj defterinde pratik kazanımlara yer verilmelidir. Gün gün doldurulması gereken deftere iş yerindeki amir, müdür ya da personel şefinden de görüşler aktarılabilir.

Haftalık detaylar; Gün sonundan girilen bilgiler ışığında stajda geçen her haftanın sonunda da genel bilgileri deftere not düşülmelidir. İlgili gün ya da hafta iş yerinde hangi birimde çalışıldığı, neler yapıldığı ve ortaya hangi performansın çıktığı belirtilmelidir. Haftalık özetler, staj sürecine daha geniş perspektiften bakmanızı, bu süreçte yapılan işlerin ve edinilen kazanımların daha iyi ifade edilmesini sağlar.

Çalışma saatleri; staj defteri doldurulurken işe başlama ve işten ayrılma saatleri mutlaka girilmelidir. Öğrencinin mesai saatlerine uyup uymadığının anlaşılmasını sağlayan bu bilgi, gelecek çalışma hayatı için de değer taşır. İş başvurularında, staj yapmış olan adaylar hakkında bilgi toplamak isteyen yöneticiler, staj defterlerine de göz atmak isteyebilir. Yeni mezunlar, cv lerine ek olarak staj defterlerinin bir kopyasını koyabilirler.

Staj Defteri Resmi Bir Evraktır!

Staj defterinin resmi bir evrak olduğu unutulmamalıdır. Her sayfasında ilgili kurumun mührünün ve yetkili kişinin imzasının olması gerektiği defterin okul yönetimi tarafından değerlendirilebilmesi için iş yerinden onaylı olması zorunludur.

İşleme başlamadan önce doldurulmuş staj defteri örneği incelenmeli ve ufak notlar alınmalıdır. Defterin günlük doldurulması bilgilerin atlanmaması ve işlemin sağlıklı bir şekilde tamamlanması açısından önemlidir. Öğrenci değerlendirme kısmında yer alan “staj raporu” sürecin başarıyla tamamlanıp tamamlanmadığını gösteren bir karne niteliği taşır.
 

omer

Mühendis
Katılım
18 Ocak 2022
Mesajlar
14
Mühendis Puanı
0
BÖLÜM
Elektrik Müh
emeği geçenlere teşekkürler
 

Son kaynaklar