Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Sandbox nedir? Sandbox Çözümleri ve Siber Güvenlik

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Teknoloji çağı hız kesmeden devrim niteliğinde değişikliklerle tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Dijitalleşen dünyada teknolojik gelişmelere her geçen gün bir yenisi eklenirken kullanıcılar ve kurumlar açısından bu hıza yetişmek pek kolay olmayacak gibi duruyor.

Sandbox



Yaşanan hızlı değişim ve dönüşüme ayak uydurmaya çabalarken bu yenidünyanın dilini öğrenmek ise tahmin edilenden daha zor. Özellikle kurumlar için bu yenilikleri anlamak ve ayak uydurmak ayrı bir öneme sahip. Çünkü hem şirketlerinin geleceği hem de itibarlarının zedelenmemesi için önlem almak ve güvenliği sağlamak gibi etkenlerin iyi planlanması görmezden gelinemeyecek bir noktada yer alıyor.

Sandbox nedir?​

Sandbox, Türkçe’ye korumalı alan ya da sanal alan şeklinde çevrilen internet kavramlarından biridir. En yalın haliyle ifade etmek gerekirse Sandbox; sanal dünyada korumalı bir alan oluşturmak şeklinde açıklanabilir. Korumalı alan sıkı kontrol ve izin mekanizmaları uygulayarak ayrık, kısıtlı ve özel olarak dizayn edilmiş, programın üzerinde çalıştığı sisteme herhangi bir zarar vermeden ya da zararlı yazılım bulaştırmadan test edilebildiği ortamdır. Özellikle kötü niyetli hazırlanmış yazılımlara karşı oldukça etkili bir koruma kalkanı görevini üstlenir.

Sandbox kaç kategoriye ayrılır?​

Sandboxçözümleri, bilgisayar güvenliği için kullanılan ve yazılım programları geliştirmek için kullanılan olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır. Yazılım programı geliştiren uzmanlar yazılım kodlarını test etmek için; ise kötü niyetli potansiyel yazılımları denemek amacıyla korumalı alan yazılım programlarından faydalanır.

Sandbox türleri ajanlı ve ajansız olmaz üzere ikiye ayrılır:

Ajanlı Sandbox;
analize başlama, gözleme ve verileri toplama işlemlerini sanal makine üzerinde de çalışan bir ajan yazılımı kanalı ile gerçekleştirir.

Ajansız Sandbox; tüm analiz süreçlerini sanal makine içinde herhangi bir değişiklik gerçekleştirmeden ve ajana ihtiyaç olmadan hypervisor katmanındaki teknolojileri ile yapar.

Sandbox’ın İşlevi Nedir?​

Sandbox, kullanıcıların çalıştıkları sanal alanlara kötü niyetli gelişmiş atakları tespit etmekte oldukça etkili olan Gelişmiş Tehdit Koruması(Advanced Threat Protection-ATP) yazılım sistemlerinin en önemli parçalarından biri konumuna sahip; siber güvenlik çözüm aracıdır.

Her geçen gün kötü amaçlı yazılım programları kendini yenilerken, bu zararlı olma potansiyeli büyük yazılımları tespit etmek için şüpheli davranışları da gözlemlemek gittikçe zorlaşıyor ve daha çok çaba harcamak gerekiyor. Özellikle son dönemlerde yaşanan pek çok saldırı incelendiğinde; uç nokta ve ağ güvenliği ürünlerinin koruma kalkanlarından fark edilmeden sızabilen ileri teknoloji gizlenme tekniklerini kullandıklarını biliyoruz.

Sandbox çözümü olmadan, bir uygulama ya da farklı bir işletim sistemi; bir ağ üzerinde bulunan kullanıcıların hepsinin verilerine ve sistem kaynaklarına sınırsız erişim imkânına sahip olabilir. Sandbox sistemi aracılığıyla koruma altına alınan alanlar; kodun çalıştığı makineye, ağ sistemine ya da diğer bağlantısı olan cihazlara hasar vermeden kötü niyetli kodları da risk olmadan çalıştırmak için kullanılabilir.

Sandbox Siber Güvenlik Sistemleri ve Özellikleri​

Sandbox siber güvenlik sistemleri sayesinde, ana bilgisayara ya da işletim sistemine hasar verme potansiyeli taşıyan; denenmemiş, güvenilir olmayan programlar ve internet sitelerinin kullanımı sırasında olası hasarların önüne tam zamanında geçilebilir. Koruma alanı araçları, tehditlere karşı eş zamanlı oldukça gelişmiş koruma kalkanı görevi gören cihaz sistemidir. Mail güvenlik programları ve güvenlik duvarı sistemi ile gerçek zamanlı olarak harekete geçme becerisine sahiptir. Güvenlik duvarı veya mail sağlayıcısı kaynaklı gelen dosyalar önce Sandbox’a iletilir ve risk potansiyeli değerlendirildikten sonra gereken aksiyon alınır. Koruma alanı içerisinde bir program çalıştırıldığında sanki normal bir sistem üzerinde çalışıyormuş gibi fonksiyonları gerçekleştirir. Aynı zamanda da programın değişiklik yapmayı istediği ya da oluşturmayı talep ettiği herhangi bir şey, uygulama durduğu anda yapılan tüm işlemlerinizi kaydeder ve sizin için saklar. Ayrıca manuel olarak dosya yüklemek ve analiz edip raporlamak da mümkündür.

Sandbox Çözümleri ve Siber Güvenlik​

Sandbox sistemi, en son teknoloji ile geliştirilmiş bir güvenlik mekanizmasıdır. Her geçen gün artan siber saldırı tehditleri kurumların gelişmiş güvenlik teknolojilerine olan gereksinimi de beraberinde getirdi. Özellikle sıfırıncı gün ataklarına karşı geleneksel siber güvenlik sistemlerinin çaresizliği, yeni nesil güvenlik teknolojilerinin önemini bir kez daha kanıtlamış oldu. Sandbox’ın sunduğu yeni nesil güvenlik mekanizması da tam olarak bu noktada devreye girer ve oldukça avantajlı bir rol üstlenir. Özetle geleneksel güvenlik yazılım programlarının tespit etmeyi başaramadığı saldırıları fark edip algılayacak ve analiz edecek oldukça korunaklı bir siber güvenlik hizmeti sunar.

Sandbox çözümlerinin sağladığı önemli avantajlar ise;

  • Sandbox çözümü, geleneksel güvenlik sistemlerinin saptamakta zorlandığı ve Zeroday açıklarını suiistimal edebilen saldırıları algılamakta oldukça etkili bir sistemdir.
  • Gelişmiş Tehdit Koruma sistemlerinin de en önemli bileşenlerinden biri konumunu almıştır.
  • Bir program Sandbox içinde aktif hale geldiğinde aynen normal bir sistem üzerinde çalışıyormuş gibi fonksiyonlarını gerçekleştirir; fakat uygulamanın oluşturmak ve değiştirmek istediği herhangi bir şey sistem çalışmayı durdurduğunda kaydedilip saklanabilir.
  • Sandbox çözüm teknolojileri aynı zamanda yazılım kodunun çalışma mekanizmasını inceleyebilir ve belirli kötü niyetli yazılım tehditlerini analiz edip öğrenmek için kullanılabilir.

Kontrol Altında Tutulan Ortam!​

Kontrollü alan, herhangi bir dosyanın risk taşıyıp taşımadığına dair analiz, gözlem ve verilerin, kontrollü bir biçimde gerçekleştiği ortamdır.

Hiçbir Şeye Karışma, Tüm Süreci İzle!​

Sandbox analiz alanları, olası tehditlerin yaptığı hiçbir fonksiyonu engellemez ve attığı her adımı kayıt altına alır.

Donanım Sanallaştırmanın Gücü!​

Sandbox cihazları en son nesil donanım dijitalleştirme kanallarının gücünden faydalanarak, fiziki sisteme en benzeyen ortamı yaratır ve dijital dünyanın getirdiği tespit edilmesi zor zayıflıkları minimuma indirmeye çalışır.

Gelişmiş Tehdit Koruması ne anlama gelir?​

Gelişmiş Tehdit Koruması; önemli verileri hedef alan ve tekniklerini kullanan olası tüm saldırılara karşı kapsamlı savunmak mekanizmaları sunan sistemin adıdır.

Gelişmiş Tehdit Koruması bileşenleri ise;

  • Ağ cihazları,
  • Kötü niyetli yazılımlara karşı koruma sağlayan güvenlik duvarı sistemleri,
  • E-mail ağ bağlantısı,
  • Olası bir saldırı durumunda uyarı/savunma mekanizmalarını harekete geçirip aksiyon almayı sağlayan merkezi yönetim bileşenlerinden meydana gelir.
Kapsamlı bir ATP için gereken işlevlere gelirsek;

  • Herhangi bir saldırı anında hasarın en az olması için eş zamanlı takip sağlanmalıdır.
  • Tehdit oluşturan durumların en etkili şekilde listelenmesi ve mümkün olan en kısa sürede önlem almayı sağlayacak şekilde alarmların gerekli bilgilerini içermelidir.
  • Saldırıların hangi miktarda hasar verebileceğini belirlemelidir.
  • Hızlı bir şekilde en doğru karşılığın verilmesini için kurum verilerinin önem sıralaması iyi bir şekilde analiz edilmelidir.

Pandeminin Siber Güvenliğe Etkisi​

Yaşanan salgın döneminin de bir sonucu olarak evden çalışanların sayısı yeniden artış göstermeye başladı. Pandemi siber saldırılar için deyim yerindeyse bir katalizör görevi üstlendi. Yakın zaman önce yayınlanan bir rapora göre, FBI, geçtiğimiz yıl ağustosa kadar Siber Departmanları üzerinden 4000’e yakın şikayet kaydetti. Hal böyleyken kişisel bilgisayarlardaki iş dosyaları gibi hassas veriler ve kişisel cihazlar siber saldırıların hedefi haline gelmeye başladı. Uzmanlar ise, maliyeti yüksek güvenlik çözümleri yerine Sandbox araçlarının bu saldırılar için çözüm olabileceğine dikkat çekti.

Güçlü Bir Siber Güvenlik Stratejisi İçin Atmanız Gereken Adımlar​

Salgın sürecinin başlarında, birçok kurum için siber güvenlik alternatif bir fikirdi. Beklenmedik bir şekilde yaşananlar sonucundaysa birçok şirket durum karşısında önce bocaladı. Kurumlar için bu noktada öncelik yalnızca işi kurtarmak değil, çalışanlarının işlerini kurtarmak oldu. Gelinen son noktaysa birçok kuruluş uzak siber güvenlik altyapısına sahip olmanın tehdit içeren yazılım bulaştırma ihtimalini azalttığının kısa sürede bilincine vardı.

  • Siber güvenliğiniz için yatırım yapmaktan kaçınmayın!
  • çözümünü ile güçlendirin!
  • Sandbox güvenlik çözümlerinden yararlanın!

SASE: Siber Güvenlik ve Ağ Yönetimin Geldiği Son Nokta!​

SASE, şube ve merkezlerin güvenli bir şekilde bulut üzerinden ve tek bir platformdan yönetilmesi esasına dayanan ileri teknoloji çözüm ürünüdür.

SASE platformunu benzersiz kılan özellikleri ise;

  • Ağ ve güvenlik operasyonlarının tek bir merkez üzerinden yönetilmesi sayesinde işletmenizin karşılaştığı karmaşık siber güvenlik ve ağ süreçlerini kolaylaştırırken ve maliyetinizi efektif bir düzleme çeker.
  • , , ve özelliklerinin bir araya gelmesiyle oluşur.
  • BT operasyonlarındaki verimliliği maksimum seviye çıkarmak için siber güvenlik ve ağ yönetim süreçlerinin geldiği son noktadır.
 
Son düzenleme:

Son kaynaklar