Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Malware Nedir, Nasıl Temizlenir? - Malware Saldırı Türleri ve Önleme Yöntemleri

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Malware, yıkıcı sonuçlarıyla dünya çapında kullanıcıları en çok etkileyen siber güvenlik tehditlerinden biridir. Virüsler, solucanlar, Truva atları ve rootkit'ler gibi bilgisayarınızın güvenliğine yönelik farklı türde tehditleri kapsar.

malware



İster bireysel ister kurumsal kullanıcılar için olsun, ipuçlarını ve olası uyarı işaretlerini göz önünde bulundurarak, bilgisayar korsanlarından bir adım önde olabilir ve siber güvenliğinizi artırabilirsiniz.

25 Milyon Yeni Malware​

Zararlı yazılımlar söz konusu olduğunda hem tür hem de erişim ortamları bakımından çok çeşitli riskler mevcuttur. AV-Test verilerine göre 2022'nin başından bu yana kaydedilen yeni malware türleri şimdiden 25 milyonun üzerine çıktı.

avtest-malware-toplam-degisimi-yillara-gore.png


Sayılardaki ciddi artış göz önünde bulundurulduğunda, kötü amaçlı yazılım korumanızı ve siber güvenliğinizi artırmak için bilinçlenmek ve uygun önemleri almak her zamankinden daha önemlidir. Kötü amaçlı yazılımların nasıl çalıştığı, internette görülen farklı kötü amaçlı yazılım türleri ve kötü amaçlı yazılım saldırılarını önleme ipuçları hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak cihazlarınızın ve verilerinizin güvenliğini artırabilirsiniz.

Malware Nedir?​

malware-nedir.jpg
Malware
, kötü amaçlı yazılım anlamına gelen ‘’Malicious Sosftware’’ teriminin kısaltmasıdır. Sahibinin bilgisi olmadan bir bilgisayara erişmek veya zarar vermek için özel olarak tasarlanır. Veri ihlalleri, kimlik hırsızlığı, casusluk vb. gibi amaçlarla diğer kullanıcıların cihazlarına, web sitelerine veya ağlarına zarar veren veya yetkisiz erişim sağlayan herhangi bir yazılıma malware denilebilir. Saldırganın amacına bağlı olarak, yazılım bilgisayarı ele geçirme, şifreleme, verileri silme veya yalnızca bilgisayar etkinliğini izinsiz izleme gibi çeşitli işlevleri gerçekleştirerek farklı şekillerde çalışabilir.

En Popüler Malware Türleri​

Çevrimiçi olarak gizlenen çeşitli kötü amaçlı yazılım türleri vardır. En yaygın 10 malware türü şöyle sıralanabilir:

  • Virüsler: Bir programa veya uygulamaya eklenen ve genellikle kurbanların kendileri tarafından tetiklenen tehlikeli kod parçalarıdır.
  • : Kurbanların kötü amaçlı yazılımları indirip yüklemelerini sağlamak için meşru uygulamaları veya programları taklit eder.
  • Solucanlar: Sistem kusurlarını kullanmak üzere tasarlanır. Kendini çoğaltarak diğer cihazlara yayılır.
  • Botnet'ler: İnternette gezinir ve çeşitli cihazların güvenlik açıklarını arar.
  • : Aktif hale geldiğinde cihazın uzaktan kilitlenmesini sağlar.
  • Reklam yazılımları: Tarama etkinliğinizi takip eder, istenmeyen açılır pencereleri görüntüler.
  • : Kullanıcı etkinliğini gizlice izler ve kaydeder.
  • Rootkit'ler: Bilgisayar korsanlarına kurbanın cihazına tam uzaktan erişim sağlar.
  • Dosyasız kötü amaçlı yazılımlar: Cihazlara bulaşmak için işletim sistemlerinde yerleşik olarak bulunan protokolleri ve yazılımları kullanır.
  • Kötü amaçlı reklamlar: Görüntülenen bir açılır pencereyi tıkladıktan sonra cihazınıza yüklenmek üzere tasarlanmış kötü amaçlı yazılımı bulaştırır.

Malware Nasıl Bulaşır?​

Kötü amaçlı yazılımın cihazınıza bulaşma süreci oldukça basittir. Bir bilgisayar korsanı, stratejik olarak kötü niyetli bir bağlantıyı, dosyayı veya eki, kullanıcılara e-dolandırıcılık, e-posta ya da gibi çeşitli yöntemler aracılığıyla ulaştırır. Kullanıcı, virüslü varlığa tıklar ve farkında olmadan kötü amaçlı yazılımın cihazına yüklenmesine neden olur. Ancak bazı USB bellek ve flash sürücüler gibi harici depolama birimleriyle de kötü amaçlı yazılımları yayabilir. Malware bulaşmasını önlemek için bilinmeyen harici depolama ünitelerini cihazlarınızda kullanmamanız önemlidir.

Malware Yazılımının Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?​

malware-bulasmis-bilgisayar.jpg
Kötü amaçlı yazılım saldırıları çok çeşitli olsa da tehditleri tespit etmenize yardımcı olacak bazı basit ancak etkili adımlar vardır. Kötü amaçlı yazılım saldırısına dair aşağıdaki uyarı işaretlerini akılda tutarak çevrimiçi gezinirken cihazlarınızı koruyabilirsiniz.

Daha Yavaş İşletim Sistemi​

Bilgisayarınızın hızında önemli bir yavaşlama fark ederseniz, bu cihazınızda malware bulunduğunun bir işareti olabilir. Ayrıca ekranın donduğunu, açıklanamayan yeniden başlatmaları ve Wi-Fi bağlantılarının rastgele koptuğunu fark edebilirsiniz. Bununla birlikte sistemdeki tüm yavaşlamaların kaynağının kötü amaçlı yazılımlar olmadığını unutmamalısınız. Örneğin depolama alanı ya da RAM eksikliği de cihazınızın işletim sistemini etkileyerek yavaşlamasına neden olabilir.

Pop-up'lar ve Güvenlik Uyarıları​

Pop-up reklamlar birçok çevrimiçi kullanıcıyı rahatsız eder. Bu nedenle birçok tarayıcıda açılır pencere engelleyiciler önceden yüklenmiş olarak gelir. Ekranınıza açılır pencere geliyorsa bilgisayarınızda büyük olasılıkla kötü amaçlı yazılım bulunmaktadır. Bilgisayar korsanları, çevrimiçi etkinliğinizi izlemek için reklama gizlenen kötü amaçlı reklamları ve casus yazılımları sıkça kullanır.

Sistemin Aniden Çökmesi​

Sistem çökmeleri genellikle uyumsuz yazılım veya güç sorunları gibi temel nedenlerden kaynaklanır. Diğer yandan bu duruma kötü amaçlı yazılımlar da neden olabilir. Bilgisayarınızda çalıştığını bildiğiniz uygulamalarda bile sisteminiz sürekli çöküyorsa, kötü amaçlı yazılım bulaşmasından muzdarip olabilirsiniz.

Şüpheli Ağ Trafiği​

Birçok kişinin kullandığı en basit siber güvenlik uygulamalarından biri, şüpheli etkinlik belirtileri için ağ trafiğini izlemektir. Bağlı tüm cihazlarınızı kapattığınız halde hâlâ devam eden bir etkinlik görürseniz, bilgisayar korsanları cihazlarınıza malware bulaştırmış olabilir.

Tarayıcı Yönlendirmeleri​

Her yönlendirme tehlikeli olmasa da sizi potansiyel olarak zararlı web sitelerine yönlendirebilecek bazı tarayıcı yönlendirmeleri vardır. Örneğin, bilgisayar korsanları sizi otomatik olarak malware bulaşmış sitelerine yönlendirmek için tasarlanmış tarayıcı uzantıları oluşturabilir. Kişisel verilerinizi korumak için güvenli olmayan web sitelerine girmemeli, uzantıların güvenilir kaynaklar tarafından oluşturulduğundan emin olmalısınız.

Devre Dışı Bırakılmış Antivirüs Yazılımı​

Bilgisayar korsanları, çoğu kişinin cihazlarını antivirüslerle koruduğunu bilecek kadar akıllıdır. Bu nedenle siber koruma sağlayan, antivirüs yazılımı veya kullanıcıları olası tehditlere karşı uyaran diğer güvenlik uzantıları türlerini devre dışı bırakabilecek kötü amaçlı yazılımların kullanımı da çok yaygındır. Bilgisayarınızda bu araçların devre dışı bırakıldığını fark ederseniz, yavaşlayan işletim sistemi ve sınırlı depolama alanı gibi diğer bulaşma belirtilerinin olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Fidye Talepleri​

Bilgisayar ekranınızda görüntülenen fidye talepleri, bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılım bulunduğuna dair kesin bir işarettir. Hackerlar farklı fidye yazılım türlerini kullanırlar. Temel amaç bir kişinin özel bilgilerinden yararlanarak haksız kazanç sağlamaktır.
 

Son kaynaklar