Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

İnşaat ve Yapı Yönetimi Nedir?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Yapı yönetiminin tanımı; yapı yönetimi genel anlamıyla bir oluşum ve karakterdir. Yapı yönetimi başarıya ulaşmada organizasyonla birlikte büyük katkılar sunabilmektedir. Teknik kurallara ve şartnamelere uygun yapılan yapı imalatı; etkin sürdürülebilir etkisi olan, sonuç odaklı olan, çözümler sunabilen organizasyon birliğiyle mümkündür.



İnşaat ve Yapı Yönetiminin Faaliyet Alanları, Bağlantıları ve İçerikleri

Yapı projelerinin yapı elemanları teknik standartlara ve kurallara uygun olarak üretilip, proje yönetimiyle organize edilince yapı yönetimine performansa dayalı ve rekabet arttırıcı bir etki yapacaktır. Yapı endüstrisi, insanların ihtiyacına cevap verecek şekilde ilerlemektedir. Yapı sektörü artan bu rekabete ve yeni teknolojinin getirdiği avantajlara bağlı olarak sürekliliğini devam ettirmek ve yenilikçi olmak durumundadır. Yapı sektörü ekonomik gücün belirleyici olma özelliğini halen korumaktadır. Bu da küresel anlamda yapılanmasından ileri gelmektedir. Yapı endüstrisi, her türlü inşaat ve yapının donanımlarını, teknik alt yapılarını kapsamakta olan bir faaliyet alanıdır.



Yapı sektörü, genel olarak diğer sektörlerden farklılık içeren nitelik ve niceliklere sahiptir. Sermaye fazlalığı diğer tüm sektörlere oranla daha azdır. Örneğin, maden ve petrol sektörlerine baktığımız zaman bu oran açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Yapı hem hizmet sektörünün taşıdığı vasıfları hem de imalat sektörünün taşıdığı vasıfları kendisinde bir arada toplamaktadır.

Yapı sektörü kendi içinde farklı bir sistematiğe sahip olduğundan dolayı yeni önceliklere itmektedir. İnşaat ve yapı sektörü bilgi temelli bir sektördür. Küçük veyahut büyük tüm inşaatlar, bilgi birikimine, deneyime kaynaklara ve fikirlere ihtiyaç duyar. Yapı endüstrisini sınırlayıcı olarak tanımlamak doğru olmayacaktır. Hemen hemen her faaliyet alanı içerisinde yer alabilmektedir.



Yapı yönetimi, sözleşmelerin getirdiği yükümlülükler çerçevesinde bir firmanın iş sahibine yapı yönetim hizmetlerini vermesi şeklindedir. Yapı yönetiminin kapsam alan; sözleşmeler, metotlar, malzeme temini ve imalat süreci, maliyet kontrolü ve maliyet tahmini, güvenliğin sağlanması şeklindedir.
 

Son kaynaklar