Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Herhangi bir atığın G.T.İ.P. numarasını nasıl bulabilirim?

Kirkbir

Mühendis
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
100
Mühendis Puanı
238

GTİP Nedir?

GTİP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltmasıdır. Ülkemizde Gümrük Tarife Cetveli’nde 12'li koda verilen isimdir. İngilizce’de HS CODE (Harmonized Code/Customs Tariff) olarak geçmektedir. Tüm ülkelerde, her ülkenin tarife cetvelinin özünü Armonize Sistem oluşturmaktadır. Armonize sistem 01–97 arasındaki rakamlarla başlar. Ayrıca, Romen rakamlarıyla tarif edilen ve 99 rakamıyla başlayan GTİP numaraları da vardır. Her ülkenin 2'li 4'lü ve 6'lı kodları tüm dünyada aynıdır. Son 4 hane ülkelere özel bırakılmış ve ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Hedef pazar tespiti, ürüne ait ithalat/ihracat verileri, ürüne ait gümrük vergileri ve ürüne ait uygulanacak kota kısıtlamaları gibi bilgilere bu kod sayesinde ulaşılabilir.

Örnek:
01-Canlı Hayvanlar
0104-Canlı Koyun ve Keçiler
020110-Büyükbaş Hayvanların Etleri;Karkas, yarım karkas(taze/soğutulmuş)
02109939- Diğer Hayvan Etleri; tuzlanmış (salamuralı/kuru/tütsülü)
020690990019- Koyun ve Keçilerin diğer sakatatı (dondurulmuş)


Ürüne göre daha az/fazla rakamlarda inceleme yapılabilir fakat ne kadar çok haneli/uzun bir kod ile arama yaparsak o kadar ürün hakkında detaylı bir inceleme yapmış oluruz ki bazı ürünler için 6 haneli GTİP yeterli kalmamaktadır.

GTİP Kodu Nasıl Bulunur?

Adım 1: ’in sitesinden aradığımız bilgilere ulaşabiliriz. Türkçe olduğu için bu siteyi tercih etmenizi öneriyorum fakat internette İngilizce de bir çok kaynak mevcut.

Adım 2: Ürününüzün ne olduğunu ‘Tanımlarda Ara’ kısmına Türkçe yazıp, Sınıflamalar sekmesinde güncel olan GTİP 2018'i seçiyoruz. Sonrasında ARA butonuna basabilirsiniz. Erkekler için kaban, mont ve kaban ürünü için bir arama yapalım.

88.png

Çıkan sonuçların içerisinde ürünümüz için en uygun tarifi, tanımlamayı içeren kodu buluyoruz.

882.jpeg

Ürününüzün kodunu doğru bulup bulmadığını internette aratarak kontrol edebilirsiniz. sitesi size bu konuda yardımcı olabilir. Bulduğunuz GTİP numarasını siteye yazarak arama yapabilir ve ürünün görsellerini inceleyerek doğru tespit edip etmediğinizi anlayabilirsiniz.

883.png
 

Son kaynaklar