Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Gökten Düşen Mikroplastikler

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Bilimsel çalışmalar Yeni Zelanda’daki Auckland şehrinin üzerine yılda 74 ton plastik düştüğünü gösteriyor.

Gökten Düşen Mikroplastikler


Son 70 yılda 8 milyar tonun üzerinde plastik malzeme üretildi. Bu plastiklerin sadece %9’u geri dönüştürülebildi. Geriye kalanlar ise ya yakıldı ya da çevreye salıverildi.

Plastiklerin yakılması atmosfere mikroplastik karışmasına neden oluyor. Ayrıca makro büyüklükteki plastikler de zamanla ufak parçalara ayırılıyor.

Auckland Üniversitesinden bir grup araştırmacı, atmosferden şehrin üzerine düşen plastikler ile ilgili bir çalışma yaptı. Sonuçlar, bir günde şehrin her bir metrekaresine ortalama 4.885 mikroplastik düştüğünü gösteriyor. Daha önceleri yapılan benzer çalışmalar sonucu Londra’da, Hamburg’da ve Paris’te elde edilen değerlerse sırasıyla 771, 275 ve 110 olmuştu. Araştırmacılar Auckland’daki değerlerin çok daha yüksek çıkmasını kendi çalışmalarında, öncekilere kıyasla, çok daha küçük mikroplastiklerin de tespit edilebilmiş olmasına bağlıyorlar. Kullandıkları karmaşık kimyasal yöntemler sayesinde araştırmacılar 0,01 milimetre çapındaki plastik parçalarını bile toplayıp analiz etmeyi başarmışlar. Tespit edilen plastiklerin büyük çoğunluğu çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük.

Auckland


Tespit edilen mikroplastiklerin önemli kaynaklarından birinin okyanus suları olduğu düşünülüyor. Tahminlere göre şehrin kıyılarına vuran dalgalar, okyanus sularından atmosfere mikroplastik karışmasına neden oluyor. Özellikle rüzgârlı havalarda tespit edilen plastik miktarının daha fazla olması da bu düşünceyi doğruluyor. Muhtemelen şiddetli rüzgârlar daha büyük dalgalara ve sulardan atmosfere daha çok plastik karışmasına neden oluyor.

Makaleye konu olan çalışmalar Eylül-Kasım 2020 döneminde yapılmış. Elde edilen sonuçlar, Auckland şehrinin üzerine bir yılda tahminen 74 ton plastik yağdığını gösteriyor.
 

Son kaynaklar