Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)
Mühendis

Enerji Yöneticisi Sınav Soruları (7. Bölüm)

indirmek için izniniz yok

tryk12

Mühendis
Katılım
11 Eyl 2023
Mesajlar
14
Mühendis Puanı
0
BÖLÜM
Enerji Sist. Müh
ELİNİZE EMEĞİNİZE SAGLIK
Yayın otomatik olarak birleştirildi:

HARİKA BİLGİLER GERÇEKTEN
Yayın otomatik olarak birleştirildi:

EMEĞİNİZE SAĞLIK
Yayın otomatik olarak birleştirildi:

ÇOK FAYDALI BİLGİLER
 
Son düzenleme:

hasan

Mühendis
Katılım
21 Eyl 2023
Mesajlar
5
Mühendis Puanı
1
BÖLÜM
Elektrik Müh
Mühendis Kullanıcımız yeni bir dosya paylaşımında bulundu.

- Kazanlar, Fırınlar, Buhar ve Isı Geri Kazanımı



tesekkür
 

medeni bahşi

Mühendis
Katılım
18 May 2023
Mesajlar
1
Mühendis Puanı
1
BÖLÜM
Elektrik Müh
Isı kaybı hesabı bir mahalin ısıtma ihtiyacını bulmak için yapılan mühendislik hesaplamalarıdır. Isı kaybı hesabında birden fazla başlık bulunmakta olup yazının sonunda excel olarak sizlerle paylaşacağız.

Isı kaybı hesabı yapabilmek için gerekli sayısal değerlerin bir kısmı mimari projeden bir kısmı ise mimari proje esas alınarak seçilmiş veya hesaplanmış verilerden alınır. Bir binanın ısı ihtiyacının belirlenmesi için, binadaki ısıtılması istenen her mahalin ısı kaybı hesabı yapılır.

Odaya konulacak ısıtıcının kapasitesi belirlenirken odanın kaybettiği ısı esas alınır. Dış hava sıcaklığının belli bir düzeyine karşılık odanın konforlu bir sıcaklıkta tutulabilmesi için saatte kaybettiği ısı miktar (kcal/h veya kW) bulunmalıdır. Odanın saatte kaybettiği ısı miktarını karşılayabilecek bir ısıtıcı ekipman (radyatör,konvektör,fancoil vs.) seçilerek söz konusu odanın istenilen sıcaklıkta tutulması sağlanır.

Isıtılacak tüm ortamların ısı kayıpları bulunur. Daha sonra bu kayıplar toplanarak binanın ısı kaybı hesaplanır. Binanın özelliğine ve mülkiyet sahiplerinin istekleri doğrultusunda toplam ısı kaybını karşılayacak bir ısıtıcı (kat kaloriferi, kombi, kazan, ısı pompası vs.) seçilir.
 

Son kaynaklar