Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Bobin Nedir, Ne İşe Yarar?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Bobin, üzerinden akım geçtiğinde manyetik alan içinde enerji depolayan bir devre elemanıdır. Bobinler ya da diğer bir adlandırma şekli ile indüktörler iki terminalli pasif bir elektronik bileşendir. En basit haliyle bobinler, bir çekirdeğin veya makaranın etrafında sarılı yalıtımlı iletken bir telden oluşur.
Bobin Nedir, Ne İşe Yarar?


Bobin, üzerinden akım geçtiğinde manyetik alan içinde enerji depolayan bir devre elemanıdır. Bobinler ya da diğer bir adlandırma şekli ile indüktörler iki terminalli pasif bir elektronik bileşendir. Bobinler kısaca “L” harfi ile temsil edilir.

En basit haliyle bobinler, bir çekirdeğin veya makaranın etrafında sarılı yalıtımlı iletken bir telden oluşur. İletkenin, makara üzerinde tam bir turuna bir spir ya da sarım denir.

İndüktörler, indüktans özelliğine sahip olan telden yapılır yani indüktörler akımın akmasına karşı gelir. İndüktans birimi Henry (H)’ dir.


İndüktans değerini spir sayısı, çekirdeğin cinsi, iletken kesiti, bobinin halka veya çubuk şeklinde olması ve çapı da etkiler. Kullanılan çekirdeğin cinsi dielektrik malzemeler olarak bilinen ahşap, cam, plastik gibi malzemelerden seçildiği takdirde bobin üzerinden akım geçtiğinde oluşan manyetik alanın etkisi düşük olacaktır. Çekirdeğin cinsi ferromanyetik bir malzemeden yapılırsa manyetik alanın etkisi artacaktır.

Bobinlerin birçok farklı türü vardır. Bunlardan ilki hava çekirdekli bobinlerdir. Hava çekirdekli bobinler ferromanyetik malzemeden yapılmış bir çekirdek kullanmayan bobinlerdir. Bu bobinler plastik, seramik veya diğer manyetik olmayan formlara sarılmış bobinleri ve ayrıca sarımların içinde çekirdek bulunmayıp sadece hava olan bobinleri belirtir. Hava çekirdekli bobinler, ferromanyetik çekirdekli bobinlere göre daha düşük indüktansa sahiplerdir. Hava çekirdekli bobinler sıklıkla yüksek frekanslarda kullanılırlar çünkü ferromanyetik çekirdekte meydana gelen, çekirdek kayıpları olarak adlandırılan ve frekansla artan enerji kayıpları içermezler. Diğer bir türü ise ferromanyetik çekirdekli bobinlerdir. Ferromanyetik çekirdekli veya demir çekirdekli bobinler indüktansı arttırmak için ferromanyetik malzemelerden yapılmış manyetik bir çekirdek kullanır.

Bobinler, geçici olarak manyetik alan içinde topladığı enerjiyi daha sonra tekrar devreye bırakarak akım dalgalanmalarını ve yükselmelerini yavaşlatır.


Bobine alternatif akım uygulandığında iki durum gözlenir. İlk olarak alternatif akımın değeri başlangıçtan maksimuma doğru giderken bobin üzerinde oluşan farklı yönlerdeki manyetik alanın etkisiyle bobin bu akımın artışını azaltmaya çalışır. Diğer bir etki ise oluşan maksimum akım tekrar sıfır değerine düşerken bobin bu sefer tam tersi etkiyle akımın azalmasını yavaşlatır. Doğru akımda ise bobinler herhangi bir iletken tel gibi davranış gösterirler.

Bobinler, analog devrelerde, kablosuz iletişim devrelerinde ve sinyal işlemede yaygın olarak kullanılırlar. Bobinler seri halinde veya bir kondansatöre paralel bağlanarak istenmeyen sinyallere karşı filtre sağlar. Bilgisayarlar ve çevre birimleri de dahil olmak üzere her tür elektronik ekipmanın güç kaynaklarında bobinler kullanılır.

Seri bağlı bobinlerin devreye bağlanması ve eşdeğer indüktans değerinin hesaplanması aşağıdaki gibidir.

Seri-Bagli-Bobin-Devresi.png


Seri-Bobin-Hesabi.png


Paralel bağlı bobinlerin devreye bağlanması ve eşdeğer indüktans değerinin hesaplanması ise aşağıdaki gibidir.

Paralel-Bagli-Bobin-Devresi.png


Paralel-Bobin-Hesabi.png
 

Son kaynaklar